Ντίνα Νικολάου: Λαχανοντολμάδες «της τεμπέλας» - είναι τόσο νόστιμοι, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους κλασικούς παραδοσιακούς

Συνοδεύεται με τη σάλτσα γιαουρτιού που θα τον δροσίσει και θα του δώσει πιο ανάλαφρη νότα.

Υλικά

Για τον λαχανοντολμά

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τον λαχανοντολμά

  1.  

    Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τον κιμά, το πράσο, το κρεμμύδι και το καρότο, για 6 - 8 λεπτά, μέχρι ο κιμάς να καβουρδιστεί, να αλλάξει εντελώς χρώμα και να γίνει σχετικά σπυρωτός. Προσθέτω το ρύζι και μαγειρεύω για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη ρίχνω 2 φλιτζάνια από το νερό όπου έβρασα το λάχανο και μαγειρεύω για 5 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω τον άνηθο και ανακατεύω καλά.

     

  2.  

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ.

     

  3.  

    Χωρίζω το βρασμένο λάχανο στα φύλλα του και στρώνω τα μισά στο λαδωμένο ταψάκι. Από πάνω απλώνω το μείγμα του κιμά και το σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Προσθέτω 3 φλιτζάνια από το νερό στο οποίο έβρασα το λάχανο και σκεπάζω το ταψί με ένα καπάκι κατσαρόλας, μικρότερο από το ταψί, ώστε να χωράει μέσα στο ταψί και με το βάρος του να σταθεροποιήσει το φαγητό.

     

  4.  

    Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το φαγητό για περίπου 1 ώρα.

     

Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  1.  

    Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι.

     

  2.  

    Βγάζω τον “λαχανοντολμά” από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει ελαφρά. Τον κόβω σε κομμάτια και τα μοιράζω σε πιάτα. Συνοδεύω κάθε μερίδα με 1 - 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρω.

  3.  

     

     

    Who is Whο

    Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

    Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

    Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

    Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

    Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

     

     

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ