Ο Χρήστος Πολίτης γοητευτικός παρά ποτέ στα 80 του: Ο ''δράκος'' μιλάει για το ''χάος που ζούμε'', την αθλιότητα & την εμπιστοσύνη του σε νέο σκηνοθέτη

Ο Χρήστος Πολίτης σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση...

Μια σπάνια εμφάνιση έκανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος ΠολίτηςΜετά από μια απουσία 47 χρόνων, επιστρέφει στον κινηματογράφο και στην ταινία "Broadway” και έδωσε το παρών στην πρεμιέρα της ταινίας.

Εκεί τον συνάντησαν οι τηλεοπτικές κάμερες, με τον ηθοποιό να μην αρνείται να κάνει δηλώσεις.

Αρχικά είπε: "Μετά από 47 χρόνια αποχής αποφάσισα να εμφανιστώ στην ταινία του Χρήστου Μασσαλά, διότι μιλώντας μαζί του με έπεισε ότι είναι ένας σημαντικός άνθρωπος, σημαντικός σκηνοθέτης. Ήταν μια ειδική επιστροφή, εκτιμώντας τον Χρήστο Μασσάλα. Έχω αποχωρήσει και από το θέατρο, γενικά από την καλλιτεχνική ζωή, από τη δημόσια ζωή, από τα πάντα.

 

 

Η πραγματικότητα που ζούμε για μένα είναι άθλια, μπάχαλο και δεν θέλω να συμμετέχω πουθενά".

Και πρόσθεσε: "Οι κυρίες που κατήγγειλαν αυτή την απρεπέστατη συμπεριφορά κακοποιητική συμπεριφορά, είμαι στο πλευρό τους, έχουν απόλυτα δίκιο, τις σέβομαι απόλυτα, είναι κυρίες.

Όσο για τον άλλον που αποκαλείται βιαστής, αποδείχτηκε και στο δικαστήριο ότι είναι βιαστής, αλλά η δικαιοσύνη φαίνεται ότι είναι υπέρ των ισχυρών. Γι’ αυτό και τον άφησε αμολυτό έξω".

 

 

To κεφάλαιο ''Λάμψη'' 

Ο Χρήστος Πολίτης μετράει πολλά χρόνια καριέρας στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Όμως στη συνείδηση του κοινού ταυτίστηκε με τον "Γιάγκο Δράκο", το ρόλο που υποδυόταν στην τηλεοπτική σειρά του Νικου Φώσκολου , "Η Λάμψη".

Πριν από λίγα χρόνια  Χρήστος Πολίτης, "έσπασε τη σιωπή του" και έδωσε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα. για την Espresso.  O δημοφιλής ηθοποιός μίλησε για την τηλεόραση, το θέατρο και τους νέους ηθοποιούς που θαυμάζει. 

Όπως οι ποδοσφαιριστές κρεμάνε τα παπούτσια, έτσι και οι ηθοποιοί πρέπει να φεύγουν. Αποσύρεται κάποιος από τον χώρο, αν δεν κάνει για τον χώρο ή δεν του κάνει ο χώρος. Για μένα οι συνθήκες του επαγγέλματος ήταν τέτοιες που δεν μου άρεσε πια.

 

 

Οι προτάσεις που μου έγιναν έκτοτε ήταν αστείες. Δεν με ενδιέφερε να μπω σε μια θεατρική καθημερινότητα, να είμαι συνέχεια στη σκηνή, να με βλέπει ο κόσμος, να παίρνω χρήματα. Όχι, αυτό δεν με ενδιέφερε καθόλου. Και μιλάω για το θέατρο αποκλειστικά. Η τηλεόραση είναι άλλο πράγμα. Είναι ένας χώρος που κάποιος βγάζει λεφτά. Και γι’ αυτό, άλλωστε, έκανα τηλεόραση. Το θέατρο είναι μια κατάθεση ψυχής»!

Ερωτηθείς πόσα χρήματα έπαιρνε από τη "Λάμψη" ο Χρήστος Πολίτης είπε: 

«Όταν με έκλεισαν για να παίξω στη Λάμψη, μου έδωσαν λίγα χρήματα, σε αντίθεση με άλλους ηθοποιούς που έπαιξαν στο σίριαλ. Κάτι που εγώ δεν γνώριζα και όταν το ανακάλυψα ήταν αργά.

Όταν είχα φτάσει τον προτελευταίο χρόνο να παίρνω ένα ποσό της τάξεως περίπου των 11,000 ευρώ τον μήνα, ισότιμοί μου ή και κατώτεροι έπαιρναν 30,000 τον μήνα. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα όμως. Έπρεπε να γίνουν. Αν θα έκανα ξανά τα ίδια; Δεν ξέρω, οι συνθήκες αποφασίσουν»

Ποιος είναι ο Χρήστος Πολίτης 

Ο Χρήστος Πολίτης εργάστηκε, στο θέατρο από το 1966/67 έως το 1997/98 σε περισσότερες από 45 θεατρικές παραγωγές, στον κινηματογράφο κυρίως,από το 1968 έως το 1974 συμμετέχοντας σε 18 ταινίες, ενώ στην τηλεόραση εργάστηκε από το 1973 έως το 2005, πρωταγωνιστώντας σε 8 τηλεοπτικές σειρές.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1965). Πρωτοεμφανίστηκε στον θίασο Γιάννη Φέρτης - Ξένιας Καλογεροπούλου στο έργο Δέκα μικροί νέγροι (1965-1966). Έπειτα έπαιξε στον θίασο Τιτίκας Νικηφοράκη - Νίκου Χατζίσκου στα έργα Πολύ κακό για το τίποτα (1968) και Τσάι και συμπάθεια (1969). Ακολούθησαν συνεργασίες με το θέατρο του Κώστα Μουσούρη και με το Εθνικό Θέατρο.

Στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αρχαία τραγωδία, στα έργα Χοηφόροι - Ευμενίδες του Αισχύλου και Ιππόλυτος του Ευριπίδη. Παραστάσεις με τις οποίες συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Απλού Θεάτρου (1974-1990).

 

 

Θίασος που είχε στόχο την θεατρική αποκέντρωση, αρχικά με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια, από το 1982, με τη δημιουργία και λειτουργία ενός θεάτρου στις παρυφές του θεατρικού κέντρου της Αθήνας, στην Καλλιθέα. Το Απλό Θέατρο επικεντρώθηκε κυρίως σε δραματολόγιο ρεπερτορίου, ανεβάζοντας έργα των Άρθουρ Μίλερ, Τενεσί Ουίλιαμς, Ο. Γκόλντσμιθ, Λούλας Αναγνωστάκη κ.ά. Υπήρξε το θέατρο που παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα ευρύτερο κοινό, τα έργα του Τζο Όρτον.

 Ο κύκλος του Απλού Θεάτρου για τον Χρ. Πολίτη ολοκληρώθηκε το 1990, με τη διάλυση του ομώνυμου θιάσου.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973, στη σειρά Τα δίχτυα του τρόμου. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στις σειρές Βασίλισσα Αμαλία μαζί με την Αλ. Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ (1975) και Αφροδίτη με τη Νόρα Βαλσάμη (1977). Την δεκαετία του 1980 είχε ελάχιστες συμμετοχές σε τηλεοπτικά προγράμματα.

Το 1991, επανεμφανίζεται στην τηλεόραση με την καθημερινή σειρά του Ν. Φώσκολου ''Η λάμψη'', συνεργασία που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού ως "Γιάγκο Δράκο", ρόλο που ερμήνευσε για 14 χρόνια, έως το καλοκαίρι του 2005. Η συμμετοχή του στη Λάμψη υπήρξε μία από τις τελευταίες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ