Νίκος Χαρδαλιάς: Σε φυλάκια στρατού ξηράς και πολεμικού ναυτικού- «Η Ελλάδα παραμένει δύναμη ειρήνης και σταθερότητας»

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα.

Σειρά επισκέψεων στις έδρες συγκροτημάτων, μονάδων, υπηρεσιών και επιτηρητικών φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πραγματοποιεί, σήμερα (Τρίτη 27) και αύριο (Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Θα μεταβεί διαδοχικά σε Ικαρία, Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Νίσυρο και Τήλο. Αύριο, θα βρεθεί διαδοχικά σε Χάλκη, Κάσο και Αστυπάλαια.

Επίσης, θα επισκεφθεί την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» στο πλαίσιο συμμετοχής της στην επιχείρηση «Επιτήρηση Νήσων Ανατολικού Αιγαίου» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Τρουπάκης» το οποίο συμμετέχει στην άσκηση «Αναγνώριση Ακτών 2022».

Όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις κατά τόπους δημοτικές, περιφερειακές και θρησκευτικές Αρχές, τους διοικητές υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας και τους κατοίκους των νήσων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύεται από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη και τους ανώτερους διοικητές των κατά τόπους σχηματισμών.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα διαχρονικά και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, επιζητεί τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Η χώρα μας ήταν και παραμένει δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θέματα αμυντικής θωράκισης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ισχύος, όπως και θέματα εθνικής κυριαρχίας παραμένουν αδιαπραγμάτευτα!» αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε λόγο για πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις.

«Αυτή την περίοδο νιώνουμε προκλήσεις από Τουρκία, που πιθανώς να μην έχουμε ξαναδεί σε τέτοια ένταση. Και το ζήτημα είναι ότι δεν πέφτουν οι τόνοι. Θέλουν προφανώς να περάσουν προς τα έξω το αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι επιθετική χώρα, μαξιμαλιστική, απειλεί την Τουρκία και κάνει προετοιμασία για επιθετικές ενέργειες, εξ ου και η “στρατιωτικοποίηση των νησιών”. Οι γείτονες προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όλα αυτά απειλούν την Τουρκία» τονίζει ο πρώην υπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Μην τρελαινόμαστε με αυτά που ακούμε και θεωρούμε ότι θα μας κάνουν αύριο πόλεμο οι Τούρκοι. Χτίζουν ένα αφήγημα ότι τους απειλεί η Ελλάδα. Φυτεύουν μία επιθετικότητα και μία κακή αίσθηση για τους Έλληνες στην Τουρκία προσπαθώντας να πείσουν ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει ανάλογη πραγματικότητα».
Κατά τον πρώην υπουργό, «η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται να λέει “γιατί δεν κάνετε κάποιες ενέργειες να εμποδίσετε τα πλοία“. Ουσιαστικά, σαν να λένε “γιατί δεν επεμβαίνετε στρατιωτικά”».
Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η παρουσία του Ερντογάν στον ΟΗΕ σε συνάρτηση με την προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν απέτυχε. Παράλληλα, προκαλεί και την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Από την άλλη φάνηκε ότι πήρε ένα μήνυμα ότι “έτσι δεν πάμε πουθενά”. Το πήρε πιστεύω το μήνυμα, και από εμάς και από Αμερικανούς, και από το δυτικό κόσμο».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε: «Νομίζω ότι έχουμε περιθώρια να βάλουμε “νερό στο κρασί μας” ή να δεχτούμε κάποιες παραχωρήσεις. Δεν πρέπει να το συζητάμε και δεν το συζητάμε. Αν συζητηθεί, δεν ξέρω με ποιες εγγυήσεις και όρους μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση κάτι… Δεν το ξέρω αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ