Ντίνα Νικολάου: Μας φτιάχνει λαχταριστή Ψαρόσουπα - Μπορούμε να βάλουμε στο μείγμα μερικές γαριδούλες ή μικρές καραβίδες

Τα καταλληλότερα βραστόψαρα, ιδανικά για ψαρόσουπα είναι τα σκορπίδια, οι δράκαινες, τα χριστόψαρα, οι χάνοι, οι γύλοι, τα κεφάλια και οι ουρές πεσκανδρίτσας, τα μπακαλιαράκια, οι μπαλάδες κ.ά. 

Υλικά

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1.  

    Παίρνω ένα αρκετά μεγάλο, διπλό κομμάτι τουλπάνι και το απλώνω σε μια καθαρή επιφάνεια. Στο κέντρο του βάζω όλα τα βραστόψαρα (ολόκληρα, φιλέτα ή φέτες) και τους σπόρους πιπεριού. Φέρνω προς τα πάνω τις τέσσερις άκρες του υφάσματος και τις δένω σε σφικτό κόμπο, φτιάχνοντας έτσι ένα πουγκί.

     

  2.  

    Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω μαζί το σέλερι, τα πράσα, τα καρότα, τη μαραθόριζα και το κρεμμύδι, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίχνω αλάτι και το τζίντζερ (αν το χρησιμοποιήσω), ανακατεύω και ακουμπάω το τουλπάνι με τα ψάρια πάνω στα σοταρισμένα λαχανικά. Γύρω από το πουγκί βάζω τις φέτες πατάτας και προσθέτω περίπου 2½ λίτρα νερό ή όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθεί το πουγκί με τα ψάρια.

     

  3.  

    Αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, για 20 - 25 λεπτά –όχι παραπάνω γιατί τα ψάρια θα αρχίσουν να βγάζουν μια σχετικά βαριά, δυσάρεστη οσμή. Ανασηκώνω το πουγκί και το αφήνω να στραγγίξει καλά μέσα στην κατσαρόλα. Για περισσότερη νοστιμιά αλλά και «σώμα» στη σούπα, φοράω ένα ζευγάρι λαστιχένια γάντια κουζίνας (για να μην τρυπηθώ από τα κοκκαλάκια των ψαριών) και στύβω καλά το πουγκί πάνω από την κατσαρόλα, ώστε να πάρω όλους τους ζωμούς των ψαριών αλλά και μέρος από την σάρκα τους που θα έχει λιώσει με το βράσιμο. Πετάω το πουγκί.

     

  4.  

    Δεν σουρώνω τη σούπα (έτσι κι αλλιώς το διπλό τουλπάνι έχει συγκρατήσει όλα τα κοκκαλάκια που έχουν βγει από τα ψάρια) αλλά την πολτοποιώ στο μπλέντερ, σε δόσεις (ή την πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ).

     

  5.  

    Σερβίρω τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και βάζω σε κάθε μερίδα μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ξύσμα και χυμό λεμονιού, κατά βούληση. Αν θέλω, ραντίζω κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ