Daily Mail: Το κόμμα της Τρας θα επιχειρήσει να τη «ρίξει» εντός της εβδομάδας - Πολύ... λίγη για τις μεγάλες προκλήσεις της Βρετανίας

Βραχύβια προβλέπεται η πρωθυπουργική θητεία της Βρετανίδας πρωθυπουργού 

Ενός κακού πρωθυπουργού… μύριοι έπονται. Από τότε που ο Ντέιβιντ Κάμερον στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί υποσχέθηκε στους Βρετανούς τη διενέργεια δημοψηφίσματος, που οδήγησε στο περιβόητο Brexit στο απόγειο της ευρω-κρίσης, η Μεγάλη Βρετανία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Και επειδή κατά κανόνα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η αδυναμία εύρεσης ένας σοβαρού πρωθυπουργού, που δεν ήταν ούτε η Τερέζα Μέι αλλά ούτε και ο Μπόρις Τζόνσον, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας. Ατυχώς, και η Λιζ Τρας αποδεικνύεται πολύ λίγη για τόσο μεγάλο καθήκον, αφού ένα μήνα μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων βρίσκεται στο στόχαστρο των πάντων για το μίνι προϋπολογισμό με τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και τις φοροαπαλλαγές των πλουσίων που παρουσίασε σε μία περίοδο στην οποία η χώρα δεν έχει να ξεπεράσει μόνο τα προβλήματα που γέννησε το διαζύγιο της από την Ε.Ε., αλλά και την ενεργειακή κρίση από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40ετίας, στο 10%, οι Βρετανοί έχουν βυθιστεί στην απελπισία και οι κυβερνώντες Τόρις, που βλέπουν την εξουσία να γλιστρά ξανά μέσα από τα χέρια τους, δρομολογούν ήδη, όπως λέγεται, την αντικατάσταση της Λιζ Τρας είτε με τον Ρίσι Σούνακ είτε με την Πένι Μόρνταντ, αμφότεροι αντίπαλοί της στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Daily Mail, κάπου εκατό μέλη των Τόρις θα κινήσουν διαδικασίες με σκοπό να αποπέμψουν τη Λιζ Τρας από τον θώκο της πρωθυπουργού της Βρετανίας εντός της εβδομάδας. Όλα αυτά παρά την προειδοποίηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος ότι η κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τα εκατό και πλέον μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του Συντηρητικού Κόμματος φέρονται να ετοιμάζονται να επιδώσουν επιστολές με τις οποίες θα εκφράζουν τη δυσπιστία τους προς την κυρία Τρας στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, τον επικεφαλής της επιτροπής των Τόρις που οργανώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη της ή του ηγέτη της παράταξης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καταστατικό του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, η νέα ηγέτιδα του κόμματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Στην πράξη, ωστόσο, πιστεύεται ότι αν αρκετοί βουλευτές ασκήσουν πίεση, η Επιτροπή 1922 θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» για μία νέα διαδικασία διαδοχής, την τέταρτη στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2016 και μετά.

Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Λιζ Τρας θα γίνει… πρώην πρωθυπουργός από τις 31 Οκτωβρίου, στην περίπτωση που το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της πλάνο δεν πείσει τις αγορές, έως το αργότερο τα Χριστούγεννα, το τελευταίο καρφί στο «φέρετρό» της βάζουν οι ίδιοι οι Βρετανοί πολίτες, που σε ποσοστό 62% θεωρούν λανθασμένη την επιλογή της για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ