Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ - Αποσύρθηκε η Πένι Μόρντοντ & δήλωσε ότι τον στηρίζει (φωτό & βίντεο)

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας;

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ. Η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής και δήλωσε ότι τον στηρίζει.

Ο 42χρονος πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής και πρώην υπουργός Οικονομικών ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 192 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι, και θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, δηλώνει ο Ρίσι Σούνακ - Αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

Ποιος είναι ο Ρισί Σούνακ

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών λοκντάουν.

Ο Σούνκα θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Δείτε επίσης: Akshata Murthy: Η πάμπλουτη σύζυγος του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας Rishi Sunak - κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της «Infosys» (φωτό & βίντεο)

Σε άρθρο του στην Figaro ο αρθρογράφος της γαλλικής εφημερίδας  Αρνό Ντε Λα Γκρανζ (Arnaud De La Grange) θα γράψει για τον Σούνακ:

«Με τη λάμψη του «καλύτερου μαθητή της τάξης», πάντα άψογα ντυμένος και χαμογελαστός, αυτός ο «British indian» έχει διανύσει μία υποδειγματική πορεία. Η οικογένειά του έχει ρίζες στο Πεντζάμπ, αλλά οι γονείς του έφτασαν στη Βρετανία από την ανατολική Αφρική. Ο Ρίσι γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάμπτον από πατέρα γιατρό και μητέρα φαρμακοποιό.

Μετά τη φοίτησή του στο Winchester College, σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομία στην Οξφόρδη, πριν διασχίσει τον Ατλαντικό για ένα ΜΒΑ στο Στάνφορντ. Με την Ακσάτα Μούρτι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, έχουν δύο παιδιά. «Είμαι Βρετανός», λέει πάντα, «είναι το σπίτι μου και η χώρα μου, αλλά η πολιτισμική μου κληρονομιά είναι ινδική, η γυναίκα μου είναι Ινδή κι εγώ είμαι ινδουιστής», συμπληρώνει.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

O Σούνακ εργάστηκε στην Goldman Sachs πριν εκλεγεί βουλευτής στο Ρίτσμοντ του Γιόρκσαϊρ το 2015. Την επόμενη χρονιά πραγματοποίησε εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας τον προσέγγισε ο Τζόνσον. Όλα δείχνουν ότι θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος ινδουιστής πρωθυπουργός της Βρετανίας. Μένει να φανεί αν το προφίλ τού πρώην τραπεζίτη θα τον δυσκολέψει να κερδίσει τις ψήφους των κατοίκων του «κόκκινου τείχους», στη βόρεια Αγγλία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ