Ζευγάρι «βασάνιζε διαρκώς» 10χρονο παιδί που είχαν πάρει ως ανάδοχοι γονείς - που φρόντιζαν μέσω αναδοχής- Αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή

Με θανατική ποινή κινδυνεύει ζευγάρι Αμερικανών στην Ουγκάντα για τα φρικτά βασανιστήρια στο 10χρονο αγόρι

Αντιμέτωπο με θανατική ποινή στην Ουγκάντα είναι ένα ζευγάρι Αμερικανών, που κατηγορείται για εμπορία παιδιών και βασανισμό ενός από τα τρία ανάδοχα παιδιά μιας χριστιανικής κοινότητας που είχαν υπό τη φροντίδα τους.

Ο Νίκολας Σπένσερ και η σύζυγός του Μακένζι Ματίας Σπένσερ, αμφότεροι 32 ετών, τελούν υπό κράτηση από τις 9 Δεκεμβρίου, αφότου γείτονες στην πρωτεύουσα Καμπάλα κατήγγειλαν στην αστυνομία τον φερόμενο βασανισμό των παιδιών.

Μετακόμισαν στην Ουγκάντα για ανθρωπιστικό έργο το 2017, αναλαμβάνοντας τον επόμενο χρόνο την αναδοχή τριών παιδιών από το Welcome Ministry στην πόλη Jinja.

Ανάμεσά τους ήταν το φερόμενο ως θύμα, ένα 10χρονο αγόρι που πήγαινε σε σχολείο για ΑμεΑ και είναι οροθετικό, σύμφωνα με αστυνομικούς και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ανακοινώνοντας την αρχική τους σύλληψη, η αστυνομία της Ουγκάντα δήλωσε ότι οι Σπένσερ «βασάνιζαν συνεχώς» το αγόρι από το 2020, «γεγονός που προσέλκυσε την προσοχή των γειτόνων», οι οποίοι κατέγραψαν ορισμένα από τα περιστατικά σε βίντεο.

Το ζευγάρι κρατούσε το αγόρι ξυπόλητο και «γυμνό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας» και «περιστασιακά το ανάγκαζε να κάθεται οκλαδόν σε άβολη στάση, με το κεφάλι του στραμμένο προς το πάτωμα και τα χέρια του απλωμένα ανοιχτά», ανέφερε η αστυνομία.

Τον ανάγκαζαν επίσης να κοιμάται σε μια ξύλινη πλατφόρμα χωρίς στρώμα ή κλινοσκεπάσματα και του έδιναν μόνο κρύα γεύματα από το ψυγείο.

Η αστυνομία τόνισε επίσης ότι το αγόρι «θα μπορούσε να έχει υποστεί πιο σοβαρές πράξεις βασανισμού, εκτός κάμερας».

Ένας εργαζόμενος στο σπίτι του ζευγαριού δήλωσε στην αστυνομία ότι μόνο ένα παιδί βασανίστηκε επειδή οι ανάδοχοι γονείς το κατηγορούσαν ότι ήταν πεισματάρης, υπερκινητικός και ψυχικά ασταθής, σύμφωνα με το τοπικό μέσο Daily Monitor.

«Ήθελα να παραιτηθώ, αλλά ήξερα ότι αν έφευγα χωρίς να κάνω κάτι γι' αυτό, τα βασανιστήρια θα συνεχίζονταν», φέρεται να είπε.

Οι Σπένσερ κατηγορήθηκαν αρχικά στις 9 Δεκεμβρίου για βαριά βασανιστήρια, τα οποία επισύρουν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Δήλωσαν αθώοι στην κατηγορία αυτή. Αυτή την εβδομάδα, τους επιβλήθηκε επιπλέον κατηγορία για διακεκριμένη εμπορία παιδιών, η οποία επισύρει τη θανατική ποινή σε περίπτωση καταδίκης τους, δήλωσε ο εισαγγελέας.

Το ζευγάρι στρατολόγησε, μετέφερε και κράτησε το παιδί μέσω «κατάχρησης της ευάλωτης θέσης για σκοπούς εκμετάλλευσης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Η υπόθεση των Σπένσερ, στους οποίος δε δόθηκε το βήμα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, πρέπει τώρα να εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τέθηκαν υπό κράτηση στη φυλακή Luzira, ένα σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας στα περίχωρα της Καμπάλα και δεν έχει οριστεί ημερομηνία ακρόασης.

Ο δικηγόρος του ζεύγους απέρριψε την υπόθεση ως «ψάρεμα στα τυφλά» από τις αρχές, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν αποδείξεις.

«Την τελευταία φορά που ήμασταν στο δικαστήριο, το κράτος είπε ότι οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και όμως σήμερα πρόσθεσαν μια νέα κατηγορία και είπαν ότι οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν βγάζει νόημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δικηγόρος ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, ισχυριζόμενος ότι είχαν απροσδιόριστες ασθένειες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στη φυλακή.

Η Μακένζι Ματίας Σπένσερ είχε κάνει προηγουμένως ένα GoFundMe για επείγουσα χειρουργική επέμβαση σχετικά με «προβλήματα στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη», που είχε ήδη απαιτήσει επτά χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.

Στο GoFundMe περιγράφει λεπτομερώς πώς «μετακόμισαν στην Ανατολική Αφρική» για να κάνουν «ανθρωπιστικό έργο που επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των γυναικών και την εκπαίδευση», αλλά έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας για την επέμβαση.

«Επειδή ζούμε στο εξωτερικό, δεν έχουμε ασφάλιση υγείας στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε ιατρική δαπάνη για αυτή την εγχείρηση πρέπει να πληρωθεί από την τσέπη μας», έγραψε - συγκεντρώνοντας λιγότερα από 5.000 δολάρια από τα 28.000 δολάρια που ζητούσε.

Η αίτησή τους για αποφυλάκιση με εγγύηση απορρίφθηκε, καθώς οι εισαγγελείς επέμειναν ότι δεν υπήρχαν ασθένειες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εντός του σωφρονιστικού συστήματος της Ουγκάντα.

«Δεν έχουν κανέναν κοινοτικό ή οικογενειακό δεσμό στην Ουγκάντα και το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται επί του παρόντος είναι βαρύτατης φύσης και επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, επομένως η πιθανότητα να διαφύγουν από την εγγύηση είναι πραγματικά υψηλή», δήλωσε στο δικαστήριο η εισαγγελέας Τζόαν Κέκο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπάλα δήλωσε ότι είχε λάβει γνώση των αναφορών για τη σύλληψη και κράτηση των δύο Αμερικανών πολιτών και παρακολουθεί την κατάσταση. Αρνήθηκε να σχολιάσει την τελευταία απαγγελία κατηγοριών και την πιθανή θανατική ποινή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ