Μαργαρίτα Παπανδρέου: Η κόρη του πρώην πρωθυπουργού ανάμεσα στους επιστήμονες της πρωτοποριακής έρευνας για την γήρανση

Πανέξυπνη και πανέμορφη

Η Μαργαρίτα Παπανδρέου είναι ανάμεσα τους Έλληνες ερευνητές που αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα - ρίχνει για πρώτη φορά φως σε έναν θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας.

Οι ερευνητές του ΙΜΒΒ, Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση (μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ).

Μαργαρίτα Παπανδρέου-Σταύρος Ξαρχάκος-Γιώργος Παπανδρέου, Photo: NDP

Η πανέξυπνη και πανέμορφη κόρη του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Παπανδρέου σπούδασε Βιολογία στο Imperial College του Λονδίνου και έκανε το διδακτορικό της στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο μπαμπάς της - όταν η Μαργαρίτα τελείωσε το διδακτορικό της - δημοσίευσε φωτογραφίες από την παρουσιάση με τον ίδιο να γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Πάντα μεγάλη η χαρά να βλέπεις τα παιδιά σου να κάνουν βήματα σημαντικά στη ζωή τους, να κοπιάζουν αλλά και να πραγματοποιούν ονειρά τους. Συγχαρητήρια Μαργαρίτα για την παρουσίαση και την απόκτηση του διδακτορικού σου στην Βιολογία!».

Σήμερα η 32χρονη Μαργαρίτα είναι μοριακή βιολόγος - ερευνήτρια, κάνοντας είδη σπουδαία πράγματα στον τομέα της.

Πριν κάποια χρόνια είχε καταφέρει μάλιστα να κερδίσει μια θέση στο βήμα του σημαντικότερου συνεδρίου έρευνας. Τα «Networks Marie Curie» σχηματίζονται από ερευνητές, διδακτορικούς φοιτητές και εταιρείες της Ευρώπης και ελάχιστα από αυτά επιτυγχάνουν να χρηματοδοτηθούν από την ευρωπαϊκή ένωση για να κάνουν την έρευνα τους. 

H Μαργαρίτα Παπανδρέου, Photo: NDP

Η ίδια, παρουσιάζοντας τον ευατό της, είχε γράψει τότε στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου ότι «το πάθος μου για τη βιολογία προέκυψε όταν γνώρισα έναν εμπνευσμένο δάσκαλο και επιστήμονα στο γυμνάσιο. Από τότε, το ταξίδι μου στον κόσμο της έρευνας και του πειραματισμού άρχισε. Το ενδιαφέρον μου στη νευρολογία, την επιγενετική και τη γήρανση του εγκεφάλου με έκαναν να αποφασίσω να υποβάλω αίτηση για αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για εμάς τους ερευνητές σε πρώιμο στάδιο, να αλληλεπιδρούμε και να συνεργαζόμαστε με τους συμμαθητές μας, να μοιραστούμε το έργο και τις ιδέες μας και, τελικά, να αναπτυχθούμε ως επιστήμονες».

Η Άντα Παπανδρέου με την κόρη της, Μαργαρίτα, Photo: NDP

Άντα-Μαργαρίτα-Αντρίκος & Αλεξία Παπανδρέου, Photo: NDP

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποκτήσει την Μαργαρίτα από τον γάμο του με την Άντα Παπανδρέου, με την οποία πήραν διαζύγιο πριν από περίπου 7 χρόνια, ενώ έχει ακόμα έναν μεγαλύτερο γιο, τον 40χρονο σήμερα Ανδρέα, από  την πρώτη του σύζυγο Ευανθία Ζησιμίδου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ