Οι βασιλιάδες & οι πρίγκιπες στην κηδεία του Πάπα Βενέδικτου: Τα tout noir σύνολα της βασίλισσας Ματθίλδης & της βασίλισσας Σοφίας (φωτό)

Ποιοι royals έδωσαν το παρών;

Ευρωπαίοι βασιλείς βρέθηκαν στην κηδεία του Πάπα Βενέδικτου XVI, που τελέστηκε την Πέμπτη στο Βατικανό.

Η τελετή έγινε στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου και σε αυτή συμμετείχαν συνολικά 3.700 καθολικοί κληρικοί, ενώ από τη Γερμανία, από την οποία καταγόταν ο εκλιπών ποντίφικας, έφτασαν στη Ρώμη δέκα επίσκοποι.

EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Παραδίδουμε τον αδελφό μας στα χέρια του Πατρός. Τα χέρια αυτά, γεμάτα ελεημοσύνη, ας βρουν αναμμένο το λυχνάρι με το λάδι του Ευαγγελίου, τον λόγο του οποίου διέδωσε κατά την διάρκεια της ζωής του», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τελετής. Σημειώνεται ότι ο Επίτιμος Πάπας πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 95 ετών.

Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, η τέως βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και ο πρίγκιπας Στεφάν του Λιχτενστάιν ήταν ανάμεσα σε όσους απέτισαν φόρο τιμής στον Πάπα Βενέδικτο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalsofgreece

Μαυροντυμένοι οι βασιλείς αποχαιρέτησαν τον εκλιπών ποντίφικα. Η βασίλισσα Ματθίλδη φορούσε ένα μαύρο δαντελένιο πέπλο, γάντια και μαργαριταρένια κοσμήματα, αφού οι royals συνηθίζουν να φορούν πέρλες στις κηδείες. Η ίδια, σύμφωνα με την Daily Mail, γνώριζε προσωπικά τον Βενέδικτο.

Σε σχετική ανακοίνωση για τον χαμό του Πάπα ο βασιλιάς των Βέλγων ανέφερε: «Συντετριμμένος  από τον θάνατο του Επίτιμου Πάπα Βενέδικτου XVI. Οι σκέψεις μας είναι με τους αγαπημένους του και με όλους τους Καθολικούς που θρηνούν σήμερα ».

Η βασίλισσα Σοφία, η οποία εκπροσώπησε τον γιο της βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, ήταν ντυμένη με ένα μαύρο παλτό και ένα ζευγάρι μικρά σκουλαρίκια.

Στο ιστορικό γεγονός παρευρέθηκε και ο πρίγκιπας Στέφαν του Λιχτενστάιν, ο οποίος, σύμφωνα με το Tatler, είναι πρεσβευτής στο Βατικανό. 

Κανένα ανώτερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν ήταν παρόν στην κηδεία, ωστόσο τα  Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μοιράστηκαν το συλλυπητήριο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου.

Απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, ο μονάρχης ανέφερε: «Αγιότατε, έμαθα για τον θάνατο του προκατόχου σας, Επίτιμου Πάπα Βενέδικτου XVI, με βαθιά θλίψη. Θυμάμαι με αγάπη τη συνάντησή μου με την Αγιότητά του κατά την επίσκεψή μου στο Βατικανό το 2009. Η επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 ήταν σημαντική για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αγίας Έδρας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Θυμάμαι επίσης τις συνεχείς προσπάθειές του να προωθήσει την ειρήνη και την καλή θέληση σε όλους τους ανθρώπους και να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ της παγκόσμιας Αγγλικανικής Κοινωνίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η σύζυγός μου και εγώ σας στέλνουμε τις  ευχές μας για τον δικό σας ποντίφικα.»

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ