Πρίγκιπας Χάρι: Όσα αποκάλυψε στις συνεντεύξεις του - «Κακιά & επικίνδυνη η Καμίλα - Είχαν αποφασίσει να “κοιμηθούν με τον διάβολο”» (βίντεο)

Μίλησε με αφορμή το βιβλίο του Spare στο ITV και το CBS

Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι  με τίτλο «Spare» (Ρεζέρβα), αναμένεται να κυκλοφορήσουν αύριο Τρίτη (10/1) και ο 38χρονος royal εμφανίστηκε στις πρώτες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις για την προώθηση του βιβλίου του.

Στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τον Βρετανό παρουσιαστή Τομ Μπράντμπι, που προβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Χάρι αναφέρεται σε μερικούς από τους πιο εκρηκτικούς ισχυρισμούς του στο βιβλίο, όπως η χρήση ναρκωτικών και η διαταραγμένη σχέση με την οικογένειά του.

Ο πρίγκιπας τόνισε ότι είναι «ευγνώμων» για την ευκαιρία που το δόθηκε να πει την ιστορία του στα απομνημονεύματα και είπε ότι αν εξακολουθούσε να είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα είχε αυτή την ευκαιρία.

Ο μικρός γιος του βασιλιά Καρόλου εμφανίστηκε επίσης στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού δικτύου CBS. Ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων στον Άντερσον Κούπερ για την βασιλική σύζυγό Καμίλα, την οποία χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη» και «κακή».

Η συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι στο «60 Minutes» του CBS

Στην πρώτη συνέντευξή του στο αμερικανικό κοινό, ο Χάρι είπε στον Άντερσον Κούπερ ότι το Spare δίνει «μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που υπήρχε καθώς μεγαλώναμε και επίσης συνθλίβει την ιδέα ότι κατά κάποιο τρόπο η γυναίκα μου ήταν αυτή που κατέστρεψε τη σχέση μεταξύ "αυτών των δύο αδελφών. ."»

Ο Χάρι περιέγραψε επίσης  τι συνέβη τον Σεπτέμβριο, αφού το παλάτι ανακοίνωσε ότι η γιαγιά του, βασίλισσα Ελισάβετ βρισκόταν υπό ιατρική επίβλεψη στο Κάστρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία.

Ο ίδιος ήταν στο Λονδίνο, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη της βασιλισικής οικογένειας δεν τον προσκάλεσαν να ταξιδέψει μαζί τους με το αεροπλάνο. Αντίθετα "πέταξε" μόνος του και όταν έφτασε, η θεία του ρώτησε αν ήθελε να δει τη γιαγιά του, που είχε πεθάνει.

Ακόμα ο Χάρι μίλησε για τον θάνατο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο πρίγκιπας ήταν 12 ετών όταν η Lady Di σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι και βρισκόταν στο  Κάστρο Μπαλμόραλ μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Στο βιβλίο σου γράφεις: “μου είπαν ότι προσπάθησαν, αγάπη μου. Φοβάμαι ότι δεν τα κατάφερε. Αυτές οι φράσεις παραμένουν στο μυαλό μου όπως τα βελάκια στον στόχο”» είπε ο Κούπερ για την στιγμή που ο Κάρολος του ανακοίνωσε ότι η μητέρα του «έφυγε» από τη ζωή, με τον παρουσιαστή να τον ρωτά αν έκλαψε.

«Όχι. Όχι. Δεν έριξα ούτε ένα δάκρυ εκείνη τη στιγμή. Ήμουν σοκαρισμένος. Δώδεκα χρονών. Ήταν 7:00-7:30 το πρωί, νωρίς. Ο πατέρας μου μπήκε, κάθισε στο κρεβάτι, έβαλε το χέρι του στο γόνατό μου και μου είπε: «”Έχει γίνει ένα ατύχημα”». «Δεν μπορούσα να το πιστέψω» ανέφερε ο royal.

Και πρόσθεσε ακόμα: «Ο πατέρας δεν με αγκάλιασε. Δεν ήταν καλός στο να δείχνει συναισθήματα υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά το χέρι του έπεσε για άλλη μια φορά στο γόνατό μου και είπε, “όλα θα πάνε καλά. Τίποτα όμως δεν πήγαινε καλά για πολύ καιρό”».

Για την ημέρα που κηδεύτηκε η Νταϊάνα είπε:  «Θυμάμαι ότι αισθανόμουν ενοχές για το γεγονός ότι ο υπόλοιπος κόσμος εξέφραζε πιο έντονο συναίσθημα από αυτό που δείχναμε εμείς, ίσως και από αυτό που βιώναμε. Θυμάμαι τα περιστασιακά κλάματα και τις κραυγές κάποιου. Θυμάμαι τις οπλές των αλόγων στον δρόμο. Και όταν τελικά το φέρετρό της μπήκε στο χώμα, τότε ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά έκλαψα».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι για χρόνια δεν μπορούσε να αποδεχτεί τον χαμό της μητέρας του. 

«Για πολύ καιρό, απλώς αρνιόμουν να δεχτώ ότι είχε φύγει. Εν μέρει έλεγα πως δεν θα μας το έκανε ποτέ αυτό, αλλά ότι ίσως όλο αυτό να ήταν μέρος ενός σχεδίου. Πίστευα πως για ένα διάστημα και μετά θα μας φώναζε και θα πηγαίναμε να τη συναντήσουμε. Συχνά ξυπνούσα το πρωί και έλεγα ίσως σήμερα να είναι η μέρα που θα εμφανιστεί ξανά».

Στα 23 του πήγε στο Παρίσι και ζήτησε από έναν οδηγό να τον πάει στο τούνελ που σκοτώθηκε η μητέρα του, ζητώντας του μάλιστα να αναπτύξει την ίδια ταχύτητα για να  διαπιστώσει, αν όντως ήταν  τόσο επικίνδυνο ώστε να σκοτωθεί κάποιος.

«Πάντα φανταζόμουν τη σήραγγα ως ένα ύπουλο πέρασμα, αλλά ήταν απλώς ένα σύντομο τούνελ. Δεν υπήρχε λόγος να πεθάνει κανείς ποτέ εκεί» είπε. 

Αναφορικά με την αντίδραση της οικογένειάς του όταν τους γνώρισε την τότε μέλλουσα σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, ο Χάρι είπε στην αρχή την συμπάθησαν ωστόσο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε κάποιους ενδιασμούς. 

«Από την αρχή, προτού καν τη γνωρίσουν. Το ότι ήταν Αμερικανίδα, ηθοποιός, χωρισμένη, μαύρη και με μαύρη μητέρα. Αυτά ήταν κάποια από τα στερεότυπα που τροφοδότησαν τη φρενίτιδα στον βρετανικό Τύπο» είπε. 

«Οπότε είτε πιστεύεις κάτι ή όχι εξακολουθεί να αφήνει ένα αποτύπωμα στο μυαλό σου. Έτσι, αν η κρίση σου βασίζεται σε ένα στερεότυπο στην αρχή, είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσεις. Και ένα μεγάλο μέρος της οικογένειας αλλά και του βρετανικού Τύπου σχολίαζαν: “Έχει αλλάξει. Πρέπει να είναι μάγισσα. Έχει αλλάξει”» πρόσθεσε ακόμα.

«Και ναι είμαι χαρούμενος που άλλαξα γιατί αντί να μεθάω και να παίρνω ναρκωτικά, βρήκα πλέον την αγάπη της ζωής μου και είχα την ευκαιρία να κάνω οικογένεια μαζί της» είπε επίσης.

Όσον αφορά την μητριά του Καμίλα ο Χάρι είπε ότι στην αρχή εκείνος και ο αδερφός του είχαν πει στον πατέρα τους να μην την παντρευτεί. «Δεν πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητο. Θεωρούσαμε ότι θα προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό, και από τη στιγμή που ήταν μαζί της, σίγουρα αυτό ήταν αρκετό. Θέλαμε να είναι ευτυχισμένος. Και είδαμε πόσο χαρούμενος ήταν μαζί της».

Εξηγώντας την φράση που αναφέρεται στο βιβλίο του  πως «ήθελε και η Καμίλα να είναι ευτυχισμένη γιατί έτσι ίσως να ήταν λιγότερο επικίνδυνη», ο πρίγκιπας είπε ότι: «Ήταν επικίνδυνη λόγω της ανάγκης να αποκαταστήσει την εικόνα της και λόγω των διασυνδέσεων που σφυρηλατούσε με τον βρετανικό Τύπο. Και υπήρξε ανοιχτή προθυμία και από τις δύο πλευρές για ανταλλαγή πληροφοριών. Και με μια οικογένεια βασισμένη στην ιεραρχία και με την ίδια εν δυνάμει σύζυγο βασιλιά θα «πατούσε επί πτωμάτων».

Και πρόσθεσε ακόμα: «Αν σε κάνει κάποιος να πιστεύεις ότι ως μέλος της οικογένειας, ότι με το να είσαι στην πρώτη σελίδα, να έχεις θετικούς τίτλους και θετικές ιστορίες γραμμένες για εσένα θα βελτιώσει τη φήμη σου ή θα αυξήσει τις πιθανότητες να γίνεις δεκτός ως μονάρχης από τον βρετανικό λαό, τότε αυτό θα κάνεις». 

Για την σχέση του με τον αδερφό του και την αποξένωσή τους είπε:  «Ήταν σε μια εποχή που άτομα μέσα στο γραφείο του, του έλεγαν ορισμένα πράγματα. Την ίδια περίοδο, διάβαζε πολύ τα ταμπλόιντ, πολλές ιστορίες. Και εγώ υπερασπιζόμουν τη γυναίκα μου που εκείνος είχε βάλει στο στόχαστρο, παρόλο που δεν ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή, μέσα από τα λόγια του. Υπερασπιζόμουν τον εαυτό μου. Και πήγαμε από το δωμάτιο στην κουζίνα.

Ο θυμός του ολοένα και μεγάλωνε. Μου φώναζε. Του φώναζα. Δεν ήταν ωραίο. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Και “έσπασε” και με έσπρωξε στο πάτωμα. Προσγειώθηκα στο δοχείο φαγητού του σκύλου. Χτύπησα την πλάτη μου. Eκείνος ζήτησε συγγνώμη μετά. Ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία».

Πρόσθεσε πάντως ότι: «Αγαπώ τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, την οικογένειά μου. Δεν έχω καμία διάθεση να τους προκαλέσω κακό. Αλλά όσον αφορά τα ταμπλόιντ, ορισμένα μέλη (σ.σ. της βασιλικής οικογένειας) είχαν αποφασίσει να "κοιμηθούν με τον διάβολο" για να αποκαταστήσουν την εικόνα τους. Αυτή ήταν η επιλογή τους. Αλλά η "κόκκινη γραμμή" για μένα ήρθε όταν αυτή η προσπάθεια γίνεται επιβλαβής για άλλους, εμένα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου».

Ο Χάρι πίστευε ότι αφού ο ίδιος ήταν «εφεδρικός» στη σειρά διαδοχής δεν θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσει ανάλογες συμπεριφορές όμως όπως ανέφερε «πόσο λάθος ήμουν. Το ίδιο που συνέβη στον Ουίλιαμ και την Κέιτ από τον μπαμπά και την Καμίλα συνέβη και σε εμάς, και συνέβη και από το γραφείο του Ουίλιαμ και της Κέιτ.

«Ήλπιζα ότι θα ήμασταν οι τέσσερίς μας: Ο Ουίλιαμ, η Κέιτ, εγώ και η σύντροφός μου. Πίστευα ότι θα ήμασταν μαζί, θα συνεργαζόμασταν, θα βγαίναμε, όπως έκανα εγώ ως το τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους (σ.σ. του Ουίλιαμ και της Κέιτ). Αλλά δεν πίστευω ότι περίμεναν να κάνω σχέση με κάποια σαν τη Μέγκαν που είχε μια επιτυχημένη καριέρα. Υπήρχαν αρκετά στερεότυπα και ότι γι' αυτό έφταιγα εγώ».

Ο Χάρι πάντως  διέψευσε ότι κατηγόρησε ποτέ μέλη της βασιλικής οικογένεις για ρατσισμό - όπως είχε μεταδωθεί μετά την συνέντευξη που είχε δώσει με την σύζυγό του στην Όπρα.

Παράλληλα ερωτώμενος για το αν μιλάει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ ο Χάρι απάντησε «αυτή τη στιγμή όχι» ενώ για τον πατέρα του ανέφερε πως  «δεν έχουμε επικοινωνία, δεν έχουμε μιλήσει εδώ και αρκετό καιρό».

Η συνέντεξη του πρίγκιπα Χάρι στο ITV 

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε στον Τομ Μπράντμπι, ο οποίος, το 2019 είχε κάνει στην Μέγκαν Μαρκλ την περίφημη, απλή ερώτηση «Είσαι καλά;». Το πονεμένο βλέμμα της Δούκισσας προμήνυε τα όσα θα ακολουθούσαν - το Megxit και την συνέντευξη «βόμβα» στην Όπρα. 

Μιλώντας στον Μπράντμπι ο Δούκας του Σάσεξ επέμεινε ότι δεν είχε «καμία πρόθεση να βλάψει» ή να «πληγώσει» τον αδελφό του ή τον βασιλιά Κάρολο με τα απομνημονεύματά του.

Έκανε επίσης μια γρήγορη αναφορά στο πως έχασε την παρθενιά του - κάτι για το οποίο γράφει και στο βιβλίο του - αλλά και για την περίοδο που είχε κάνει χρήση κοκαΐνης. 

Μια απροσδόκητη αποκάλυψη είχε να κάνει με τη γενειάδα του Χάρι, που είναι πλέον μέρος της ταυτότητάς του. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο πρίγκιπας χρειαζόταν την έγκριση της γιαγιάς του για να κρατήσει τα μούσια του στον γάμο του. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν θετική, αλλά ο αδελφός του Ουίλιαμ τον διέταξε να ξυριστεί.

Όπως αναφέρει το nytimes.com η απάντηση του Χάρι: «Δεν πιστεύω ότι η Μέγκαν θα με αναγνωρίσει».

Όταν ο Μπράντμπι ρώτησε τον Χάρι για τα συναισθήματα του αδερφού του για τη Μέγκαν, απάντησε ότι: «Ποτέ δεν προσπάθησε να με αποτρέψει από το να παντρευτώ τη Μέγκαν, Εξέφρασε κάποιες ανησυχίες πολύ νωρίς και είπε αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για σένα και ακόμα μέχρι σήμερα δεν καταλαβαίνω πραγματικά για τι μιλούσε. Ίσως βέβαια να προέβλεψε ποια θα ήταν η αντίδραση του βρετανικού Τύπου».

Η συμπεριφορά του αδερφού και της κουνιάδας του προς τη Μέγκαν, τον έκαναν να νιώθει ότι «τα στερεότυπα δημιουργούσαν ένα εμπόδιο στο να την καλωσορίζουν». 

 «Δεν νομίζω ότι περίμεναν ποτέ από εμένα να κάνω σχέση με κάποιον σαν τη Μέγκαν που είχε, ξέρετε, μια πολύ επιτυχημένη καριέρα. Υπήρχαν πολλά… στερεότυπα που συνέβαιναν και εμπόδιζαν την οικογένειά μου να την καλωσορίσουν» πρόσθεσε. 

Ο Μπράντμπι τον ρώτησε: ««Μιλάτε για λογοδοσία. Στη συνέντευξη της Oprah κατηγορήσατε μέλη της οικογένειάς σας για ρατσισμό» με τον Χάρι να του απαντά: «Όχι, δεν το έκανα. Ο βρετανικός Τύπος το είπε αυτό». Αυτό για το οποίο φταίει η βασιλική οικογένεια, είπε ο Χάρι, είναι η θεσμική προκατάληψη. 

«Θέλω τη συμφιλίωση, αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει κάποια ευθύνη. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε τέλος για το τι θέλει από την βασιλική οικογένεια.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ