Topwoman η Μαρία Αγγελικούση: Για πρώτη φορά η Ελληνίδα εφοπλίστρια στην λίστα Forbes - Mε περιουσία 5,6 δις δολάρια

Η Μαρία Αγγελικούση σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εργάστηκε για δύο χρόνια ως γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. 

Δημοσιεύτηκε χθες η λίστα του Forbes 2023 με τους δισεκατομμυριούχους, με μια σημαντική αλλαγή να διαδραματίζεται στην κορυφή. Για πρώτη φορά είναι πρώτη μια γυναίκα - ο λόγος για τη Μαρία Αγγελικούση.

Η περιουσία της Μαρίας Αγγελικούση (Νο 455 στην παγκόσμια κατάταξη) ανέρχεται σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια και κάνει την είσοδό της στη λίστα αφού διαδέχθηκε τον πατέρα της -τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο του 2021- στη θέση του επικεφαλής του ομίλου (διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group).

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εργάστηκε για δύο χρόνια ως γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στον όμιλο, ως αντιπρόεδρος. Η Angelicoussis Group έχει 142 πλοία, μεταξύ των οποίων πετρελαιοφόρα και τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Δείτε επίσης:

Μυστακίδης, Νιάρχος, Βαρδινογιάννης και Λάτσης οι πλουσιότεροι Έλληνες στη λίστα Forbes: Τα δισ. δολ. της περιουσίας τους

Top Woman η εφοπλίστρια Μαρία Αγγελικούση: Η γυναίκα που πλέον διοικεί μια αυτοκρατορία της ναυτιλίας με 160 πλοία - Η ιατρική, ο πατέρας της & η αποφυγή της δημοσιότητας

Η ναυτιλία ήταν στο DNA της αλλά δίπλα στον πατέρα της ξεκίνησε “full tilme” τα τελευταία 10 χρόνια. Η ίδια δεν είχε βάλει στόχο τη Ναυτιλία, αφού σπούδασε αυτο που ονειρευόταν δηλαδή Ιατρική, την οποία και εξάσκησε μερικά χρόνια στο Λονδίνο όπου ζούσε μόνιμα.

Το μικρό της όνομα πήρε απο την γιαγιά της, Μαρία Παπαλιού, και ανήκει στην τρίτη γενιά πλέον της οικογένειας που ασχολείται με την πλοιοκτησία .

Η Μαρία έκανε τον μεγαλύτερο Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση να νιώθει περήφανος αφού είχε ακολουθήσει το όνειρο της .

Σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, τιμώμενος από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ως «Πρόσωπο της χρονιάς» είχε τονίσει φανερά συγκινημένος: «Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εξ ονόματος των στελεχών, των εργαζομένων, των καπετάνιων και των ναυτών που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην επιτυχία της εταιρείας, καθώς και της συζύγου μου Ελίζαμπεθ και της κόρης μου Μαρίας».

Tα τελευταία οκτώ χρόνια εξοικειώθηκε με τον χώρο της ναυτιλίας αλλά και όλο τον όμιλο στον οποίο κυριαρχεί η Angelicousis Group of Companies, δημιουργώντας την δική της ομάδα management .

angelicoussisgroup

Από το καλοκαίρι του 2020 ο αείμνηστος πατέρας της την είχε χρίσει Αντιπρόεδρο της Εταιρείας

Η Μαρία Αγγελικούση ξεκίνησε από το τμήμα ναυλώσεων του Angelicoussis Shipping Group, όμως σύντομα άρχισε να συμμετέχει στις αποφάσεις.

Γρήγορα η νεαρή Μαρία συμμετείχε στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, με στόλο 160 πλοίων, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας σημαντικά συμβόλαια εξαγορών και νεότευκτων πλοίων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα, η πρώτη εξαγορά που ολοκλήρωσε ήταν αυτή του VLCC Blue Jade (χωρητικότητας 320.000 dwt, κατασκευής 2012, μετονομάστηκε σε Maran Thetis), το 2014.

Η Μαρία Αγγελικούση, τον Δεκέμβριο του 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Next Generation Greek Shipping Award, αναφέρθηκε τότε στο μέλλον και στην επέκταση με την Maran Gas Maritime που δραστηριοποιείται στην αγορά της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με έναν στόλο 21 πλοίων, ενώ 11 ακόμα πλοία είναι υπό κατασκευή.

Η Μαρία Αγγελικούση ειχε υπογραμμίσει τότε : «η πλούσια εμπειρία της Maran Gas Maritime, ειδικά στον χώρο της ναυτιλίας LNG, σίγουρα θα ενισχύσει τη δύναμη της εξαιρετικής ομάδας μας στη Maran Gas».

Από τις πρώτες της κινήσεις που εδραίωσαν την ηγετική της θέση στον όμιλο με τα περισσότερα από 150 πλοία, ήταν όταν η απόκτηση του πλοίου, που κέρδισε στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 τo βραβείο του Πλοίου της Χρονιάς.

Το «Excelerate Sequoia» της Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση, είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων πλωτή τερματική μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης, γνωστή στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU, το οποίο όμως μπορεί να λειτουργήσει και ως κανονικό LNG carrier.

Το κόστος ναυπήγησης του πλοίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκε στις νοτιοκορεατικές γιάρδες της Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME).

Η Μαρία Αγγελικούση είναι παντρεμένη με γόνο της πριγκιπικής οικογένειας της Σερβίας Καραγεώργιεβιτς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ