Libération για την Εύα Καϊλή: Γιατί είναι ακόμα στη φυλακή; Βολές κατά της βελγικής δικαιοσύνης - Αποφυλακίστηκε και ο Ταραμπέλα

Η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπελά «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» αναφέρει η εφημερίδα, λίγο όμως μετά τη δημοσίευση του άρθρου ο Ταραμπέλα αποφυλακίστηκε. Το αίτημα της Εύας Καϊλη για αποφυλάκιση κρίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη.

 

Κριτική στη βελγική δικαιοσύνη όσον αφορά την υπόθεση του Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή ασκεί η γαλλική Libération σε δημοσίευμα που υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ.

Εχθές, όπως σημειώνεται, συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες που η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παραμένει προφυλακισμένη «χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη» και ενώ επιμένει στην αθωότητά της.

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως «μολονότι ο ρόλος της Καϊλή στην υπόθεση Qatargate είναι περιθωριακός, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο σε βελγική φυλακή, στερούμενη τη δίχρονη κόρη της, την οποία δεν κατάφερε να δει παρά για μερικές ώρες». Παράλληλα, τονίζεται ότι όλα τα άλλα άτομα που στοχοποιήθηκαν από την έρευνα αφέθηκαν ελεύθερα.

Διαβάστε ακόμα: Εύα Καϊλή: Θα κάνει Πάσχα στη φυλακή, παραμένει για 5ο μήνα εντός, εξοργισμένος ο δικηγόρος της - Με "βραχιολάκι" εκτός ο Παντσέρι (βίντεο)

«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας θεωρούμενης ως αθώας (μέχρις αποδείξεως του εναντίου) είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», σημειώνει, σύμφωνα με το skai, το δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Libération εκτιμά στο δημοσίευμα ότι η παράταση της προφυλάκισης των Καϊλή και Ταραμπελά «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, ούτε η Καϊλή ούτε ο Ταραμπελά, που δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη».

«Η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα, αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα», σημειώνει ο δημοσιογράφος, Ζαν Κατρεμέρ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ