Στέψη Βασιλιά Καρόλου: Το ιλιγγιώδες ποσό που θα πληρώσει η Βρετανική κυβέρνηση - ''ο κόσμος δε θέλει να δει μία φτηνιάρικη τελετή''

Η κυβέρνηση πληρώνει από πάντα τις βασιλικές στέψεις» δήλωσε ο Cabinet Office Minister Όλιβερ Ντάουντεν. «Ο Βασιλιάς είναι Αρχηγός του Κράτους και πρέπει να τον τιμήσουμε».

Η στέψη του Καρόλου που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023 στο Γουέστμινστερ Άμπι, είναι ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

Κατά την τελετή ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα ως ο βασιλεύων μονάρχης που ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το Σεπτέμβριο του 2022.

 

Δείτε επίσης: Ο γιος της Καμίλα απαντά στον πρίγκιπα Χάρι: Διαψεύδει όσα γράφει για εκείνη στο νέο του βιβλίο "Ρεζέρβα" - "Η μητέρα μου παντρεύτηκε εκείνον που αγάπησε"

Πόσο θα στοιχίσει η στέψη του Καρόλου

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η DailyMail, η επιτροπή Operation Golden Orb που έχει αναλάβει τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της τελετής, εκτιμά πως το event θα στοιχίσει περίπου 100 εκατομμύρια λίρες, παρά τον σχετικά μικρό αριθμό καλεσμένων στην τελετή (οι παρευρισκόμενοι θα είναι μόνο 2000).

Το 1953, η Βρετανία ανέκαμπτε από την αποπληρωμή των δαπανών για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα δελτία τροφίμων να ισχύουν ακόμη, η κυβέρνηση του Ουίνστον Τσόρτσιλ ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο λίρες για τη στέψη της βασίλισσας.

 

"Σε σημερινά χρήματα, η στέψη του 1953 κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια λίρες, αλλά οι εκτιμήσεις για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου είναι διπλάσιες λόγω πραγμάτων όπως η ασφάλεια, που δεν ήταν τόσο μεγάλο ζήτημα τότε

"Αλλά τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα θα καλύψουν το κόστος και θα δώσουν τεράστια ώθηση στον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία έχουν ήδη κλείσει για το Σαββατοκύριακο της στέψης", δήλωσε πηγή στη Sun.

 

 

Ποιος πληρώνει για τη στέψη

Επειδή πρόκειται για κρατικό γεγονός, η στέψη του Καρόλου θα πληρωθεί από την κυβέρνηση, με χρήματα των φορολογουμένων.

Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Oliver Dowden δήλωσε προηγουμένως ότι ο βασιλιάς και η κυβέρνηση "έχουν κατά νου να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αξία για τον φορολογούμενο".

 

Είπε: "Πάντα η κυβέρνηση πλήρωνε για τις στέψεις. Ο λόγος είναι ότι ο κυρίαρχος είναι ο αρχηγός του κράτους μας και είναι σημαντικό να το επισημάνουμε σωστά.

"Είναι σωστό να γιορτάσουμε αυτή τη στιγμή στη ζωή του έθνους μας και να το κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τρόπο που το έθνος μπορεί να γιορτάσει μαζί.

"Πρόκειται για στιγμές στη ζωή του έθνους μας. Δίνουν χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Μας χαρακτηρίζουν επίσης ως έθνος σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ