Στέψη Καρόλου: Αναλυτικά το τελετουργικό - Η χρυσή άμαξα, το σκήπτρο & η συναυλία στο κάστρο Γουίνσδορ (βίντεο)

Όλες οι λεπτομέρειες για τη μεγάλη μέρα...

Είτε από αγάπη για τη μοναρχία της Βρετανίας, είτε από απλή γοητεία για την πιο αναγνωρίσιμη οικογένεια παγκοσμίως, εκατομμύρια μάτια θα είναι στραμμένα στη στέψη του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου.

Ο νέος ηγεμόνας ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τώρα, πρόκειται να στεφθεί μαζί με την Καμίλα, βασιλιάς και βασίλισσα, κατά τη διάρκεια μιας συμβολικής τελετής στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, υπό τις οδηγίες του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι.

Την Κυριακή, στις 7 Μαΐου, θα ακολουθήσει μια σειρά εορτασμών, όπως πάρτι στους δρόμους καθώς και μια βραδινή συναυλία. Οι παμπ και τα μπαρ θα επιτραπεί να παραμείνουν ανοιχτά για δύο επιπλέον ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Δευτέρα θα είναι εθνική αργία.

To Αβαείο του Γουεστμίνστερ

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δήλωσαν ότι η εκδήλωση θα εκσυγχρονιστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τον σημερινό ρόλο της μοναρχίας, αλλά θα διατηρήσει τις «μακρόχρονες παραδόσεις και τη μεγαλοπρέπεια» που είδαμε στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Ένας κατάλογος προσκεκλημένων 2.200 ατόμων θα μπορέσει να δει από κοντά τι πρόκειται να γίνει μόλις η εκδήλωση ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Δείτε όλο το πρόγραμμα της στέψης του βασιλιά Καρόλου
Σάββατο, 6 Μαΐου
11 π.μ. (13:00 ώρα Ελλάδος) : Τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλας

Ο Κάρολος θα ταξιδέψει με τη βασίλισσα Καμίλα από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ -για 900 χρόνια, οι μονάρχες στέφονται στο ορόσημο του Λονδίνου. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν ονομάζεται «Η πομπή του βασιλιά».

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα στην είσοδο του παλατιού του Μπάκιγχαμ

Το βασιλικό ζεύγος θα ταξιδέψει με την χρυσή άμαξα γνωστή ως Diamond Jubilee State Coach, μια άμαξα με εκπληκτικά σύγχρονες τροποποιήσεις, όπως κλιματισμό και ηλεκτρικά παράθυρα.

Η μία από τις δύο άμαξες που θα χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς Κάρολος

Η τελετή στέψης αναμένεται να ξεκινήσει στις 11 π.μ. τοπική ώρα και θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα σε σύγκριση με την τρίωρη τελετή της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μέσα στο Αβαείο, ο Κάρολος θα καθίσει στην καρέκλα στέψης ή την καρέκλα του Εδουάρδου και θα κρατά το σκήπτρο του ηγεμόνα -μια χρυσή ράβδος με αμέθυστο, διαμάντια, ρουμπίνια και σμαράγδια- που αντιπροσωπεύει τον έλεγχο του έθνους. Θα έχει επίσης τη σφαίρα του ηγεμόνα, μια χρυσή σφαίρα με έναν σταυρό στην κορυφή.

Ο Κάρολος θα ερωτηθεί κατά τη διάρκεια της τελετής αν θα κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας με νόμο και δικαιοσύνη και αν θα διατηρήσει τον χριστιανισμό στο έθνος, ανέφερε η Telegraph.

Πέρα από τους βασιλείς και τους αρχηγούς κρατών που θα παρευρεθούν, ο βασιλιάς Κάρολος, σε μια προσπάθεια να λειτουργήσει ως υπερασπιστής όλων των θρησκειών, θα συμπεριλάβει και άλλες θρησκευτικές ομάδες στη μεγάλη εκδήλωση, ώστε να αντικατοπτρίζει μια πιο ποικιλόμορφη σύγχρονη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Κάρολος θα χριστεί με λάδι χρίσματος που παρασκευάστηκε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο με ελιές που συλλέχθηκαν από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών, στο μοναστήρι της Μαρίας Μαγδαληνής και στο μοναστήρι της Αναλήψεως.

Στη συνέχεια θα ευλογηθεί και θα χειροτονηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο, πριν του τοποθετηθεί στο κεφάλι το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, ένα στέμμα από ατόφιο χρυσό που κοσμείται με πάνω από 400 πολύτιμους λίθους, συμπεριλαμβανομένων ρουμπινιών και ζαφειριών. Η Καμίλα θα στεφθεί με το στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, στο οποίο έχουν επανατοποθετηθεί τα διαμάντια Cullinan III, IV και V από την προσωπική συλλογή κοσμημάτων της Βασίλισσας Ελισάβετ. Το στέμμα αυτό θα αντικατασταθεί αργότερα από το αυτοκρατορικό κρατικό στέμμα πριν από το τέλος της τελετής.

Αφού στεφθεί ο Κάρολος, έχει ζητήσει να ακουστεί κατά τη διάρκεια της τελετής ελληνορθόδοξη μουσική από το Byzantine Chant Ensemble, ως ένδειξη προς τον εκλιπόντα πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα από τον γερμανικό οίκο των Γλίξμπουργκ και ήταν πρίγκιπας τόσο της Ελλάδας όσο και της Δανίας. Στη συνέχεια, ο τιτάνας του μουσικού θεάτρου Andrew Lloyd Webber ανέλαβε να συνθέσει τον ύμνο της στέψης, ένα από τα 12 κομμάτια που επέλεξε προσωπικά ο βασιλιάς.
2 μ.μ.: Αρχίζει η πομπή του βασιλιά Καρόλου

Μετά την τελετή, ο Κάρολος και η Καμίλα θα αναχωρήσουν από το Αβαείο του Γουεστμίνστερ με τη χρυσή κρατική άμαξα για την πομπή της στέψης, μια διαδρομή 1,3 μιλίων πίσω στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα μέλη του κοινού είναι πιθανό να παραταχθούν στους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η πομπή για να ρίξουν μια ματιά στον νεοστεφανωμένο μονάρχη.
Στη συνέχεια, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού και να χαιρετήσουν τους θεατές.

Κυριακή, 7 Μαΐου
Το γεύμα της στέψης
Την επομένη της στέψης, οι κοινότητες έχουν λάβει άδεια να διοργανώσουν γεύματα στέψης και πάρτι στους δρόμους. Η πρωτοβουλία Big Lunch διοργανώθηκε από το Eden Project, έναν σκοπό του οποίου η Καμίλα είναι προστάτιδα από το 2013. Στόχος του έργου είναι να φέρει τους ανθρώπους κοντά για να μειωθεί η μοναξιά και να προαχθεί το κοινοτικό πνεύμα.

Ετοιμασίες στους δρόμους για την στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα «επέλεξαν προσωπικά» μια γαλλικής έμπνευσης κις -με σπανάκι, φασόλια, τυρί και εστραγκόν- ως το πιάτο που θα σηματοδοτήσει τη στέψη τους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ θα διοργανώσει το δικό του γεύμα στο δρόμο για να φιλοξενήσει εθελοντές της κοινότητας από όλη τη χώρα.

Συναυλία στο κάστρο Γουίνδσορ
Το βράδυ της Κυριακής θα σηματοδοτηθεί με συναυλία στέψης στον ανατολικό κήπο του Κάστρου Γουίνδσορ. Θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί συναυλία στους χώρους του κάστρου.Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι στους headliners θα είναι οι Take That, ο Lionel Ritchie, ο Ιταλός τραγουδιστής της όπερας Andrea Bocelli και η Katy Perry -η οποία είναι πρέσβειρα του British Asian Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της οποίας πρωτοστατεί ο Κάρολος.

Το βράδυ της Κυριακής θα σηματοδοτηθεί με συναυλία στέψης στον ανατολικό κήπο του Κάστρου Γουίνδσορ. Θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί συναυλία στους χώρους του κάστρου.

Διαβάστε ακόμη: Στέψη Καρόλου: Ποιοι βασιλιάδες, πρίγκιπες και ηγέτες κρατών θα παραστούν στην τελετή - Δείτε τη λίστα με τους υψηλούς καλεσμένους

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των αστέρων που θα πάρουν μέρος θα είναι οι Take That, ο Lionel Ritchie, ο Ιταλός τραγουδιστής της όπερας Andrea Bocelli και η Katy Perry -η οποία είναι πρέσβειρα του British Asian Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της οποίας πρωτοστατεί ο Κάρολος.

Επιπλέον, θα εμφανιστεί και η επίσημη χορωδία της στέψης, η οποία αποτελείται από ερασιτεχνικές βρετανικές χορωδίες. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, σημαντικά ορόσημα του Ηνωμένου Βασιλείου θα φωτιστούν με προβολές, λέιζερ και οθόνες από drones, καθώς η χώρα θα φωτιστεί για να γιορτάσει τον βασιλιά Κάρολο.

Περίπου 10.000 εισιτήρια έχουν διατεθεί στο βρετανικό κοινό μέσω μιας γεωγραφικής ψηφοφορίας, ενώ σε επιπλέον 57 τοποθεσίες θα μεταδοθεί η συναυλία σε γιγαντοοθόνες για να την απολαύσουν όλοι μαζί οι ντόπιοι - στους χώρους αυτούς περιλαμβάνονται το Κάστρο του Κάρντιφ, το Δημαρχείο του Μπέλφαστ και οι Κήποι Πικαντίλι στο Μάντσεστερ, καθώς και το Χάιντ Παρκ και το Γκριν Παρκ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ