Η Βαρβάρα Κιαγιά του ΣΥΡΙΖΑ στο eirinika: Να ζεις χωρίς ψευδαισθήσεις, το μυστικό της ευτυχίας - Οι νέοι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση (φωτό)

Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό πολλά χρόνια η νοσηλεύτρια Βαρβάρα Κιαγιά, υποψήφια στο Νομό Ρεθύμνου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr για τον εαυτό της, το έργο, αλλά και για το τι της αρέσει να κάνει στον ελεύθερο της χρόνο.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

1. Ποια είναι η Βαρβάρα Κιαγιά;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο μικρό χωριό Καψαλιανά του Δήμου Ρεθύμνου (Δημοτικής Ενότητας Αρκάδιου) στις 22/06/1956. Μετά την σχολική εκπαίδευση αποδήμησα στη Γερμανία όπου φοίτησα στη Σχολή Νοσηλευτών του Αγίου Βικέντιου στο Düsseldorf 1974 – 1977 οπου αποφοίτησα αποκτώντας κρατικό πτυχίο Νοσηλευτικής. Εργάστηκα σε Νοσοκομεία της Γερμανίας πρωτίστως σε χειρουργεία, διάφορων ειδικοτήτων αποκτώντας έτσι ειδικές γνώσεις και εμπειρία. Μαθήτευσα δίπλα σε καθηγητές Ιατρικής μεγάλης εμβέλειας, συνεχίζοντας πάντα την δια βίου μάθηση μέσω Σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το 2000 αποφάσισα να επιστρέψω στο Ρέθυμνο όπου εργάστηκα για δύο χρόνια σε ιδιωτική κλινική. Το 2002 διορίστηκα μέσω προκήρυξής του ΑΣΕΠ στο Γ.Ν. Ρεθύμνου. Υπηρέτησα 8 χρόνια στο Χειρουργείο και Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου. Από το 2010 έως το 2020 υπηρέτησα ως Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, προωθώντας πάντα την Νοσηλευτική Επιστήμη αναβαθμίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες κατά το δυνατόν. Κατοικώ στη Αμνάτο Ρεθύμνου, έχω μια κόρη 31 ετών. Είμαι υποψήφια στο Νομό Ρεθύμνου με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Πάντα με απασχολούσαν τα προβλήματα της χώρας μου ακόμα και όταν ζούσα στο εξωτερικό. Επιστρέφοντας στη Ελλάδα ασχολήθηκα με τα κοινά, διατέλεσα επί σειρά ετών πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, αλλά συμμετείχα και ως εκπρόσωπος των πολιτών σε διοικητικά συμβούλια του Δήμου Αρκαδίου (ΔΕΥΑΡ, Αναπτυξιακή κτλ). Επίσης είχα συμμετάσχει στις Δημοτικές εκλογές του 2017 με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανταποκρίθηκα θετικά στη πρόταση διότι οι θέσεις που υποστηρίζει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αντιπροσωπεύει απόλυτα τη δική μου θέση και αντίληψη για την άσκηση πολιτικής σε μια Ευρωπαϊκή κοινωνία.

 

 

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δύναμη, να απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής αναλόγως των προσόντων τους και συνεργάζονται μεταξύ τους δημιουργώντας ασπίδες ασφαλείας, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια εκμετάλλευσης τους. Να μην αδιαφορούν για το περιβάλλον και να υψώνουν την φωνή τους διεκδικώντας από τις κυβερνήσεις τα δικαιώματα τους. Οι νέοι είναι το μέλλον, οι παλιοί το παρελθόν.

4. Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες γενικά. Αρχικά χρειάζονται προστασία από την πολιτεία σε περιπτώσεις βίας ενδοοικογενειακής, ή εργασιακής. Να αντιμετωπίζουν με θάρρος και αυτοπεποίθηση τους επιδόξους κακοποιητές από όπου και αν προέρχονται. Να μάθουν να λένε όχι, να απαιτούν τα δικαιώματα τους. Η πολιτεία πρέπει να αυξήσει το κοινωνικό κράτος με δομές και υπηρεσίες για στήριξη των ευπαθών ομάδων, γυναικών, νέων, εφήβων και παιδιών. Να δοθούν κίνητρα και στήριξη στη εργαζομένη γυναίκα ώστε να μην αποκλείει τη μητρότητα φοβούμενη για την εργασία της, αλλά και οι αμοιβές πρέπει να είναι ανάλογες ώστε να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια, ιδίως όταν μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της. Είμαι πεπεισμένη ότι η παράταξη μας θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα των γυναικών και του κοινωνικού κράτους.

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Οραματίζομαι μια Ελλάδα που να μοιάζει με τις βόρειες Ευρωπαϊκές Χώρες και όχι με χώρες της Ανατολής. Θα ήθελα να διατηρήσει τις ομορφιές της, να μην καταστραφεί το περιβάλλον.

6. Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Η Δημοκρατία, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, η ενσυναίσθηση για τον άνθρωπο, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και ένα λειτουργικό κοινωνικό κράτος το οποίο προστατεύει τους πολίτες τους και ιδίως τους αδύναμους.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Το μέλλον των νέων μας, η κλιματική αλλαγή, η αδιαφορία των κυβερνήσεων του κόσμου για τον πλανήτη, τη ζωή του ανθρώπου πάνω σ’ αυτόν. Θα ήθελα το μέλλον των παιδιών μας να είναι αισιόδοξο, όχι αβέβαιο.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Το να ζεις χωρίς ψευδαισθήσεις είναι το μυστικό της ευτυχίας.

9. Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;

Ελάττωμα μου θεωρώ ότι είναι η αμφιβολία που έχω πολλές φορές για αυτό που κάνω, εάν τελικά ήταν το σωστό. Προτέρημα μου θεωρώ την ενσυναίσθηση που διαθέτω για τον άνθρωπο.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας; 

Ότι έχω παχύνει, ότι η εικόνα μου αλλάζει. Ο χρόνος και τα σημάδια του δεν με φοβίζουν, θεωρώ ότι τώρα είμαι μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ξέρω τι θέλω ή τι δεν θέλω, δεν με απασχολεί τι λένε οι άλλοι και αν συμφωνούν ή όχι με αυτά που κάνω. Σέβομαι τα δικαιώματα και τις επιλογές των ανθρώπων αλλά θέλω να νοιώθω ελεύθερη από προκαταλήψεις, θρησκείες και ανόητους περιορισμούς.

 

 

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Ασχολούμαι με διάφορα όπως με τα ζώα μου, έχω δυο σκυλιά και αμέτρητα γατάκια, αδέσποτα, τα οποία φροντίζω. Είμαι γραμματέας στην Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, ερασιτεχνικά ασχολούμαι με το Ελληνικό έντεχνο και παραδοσιακό τραγούδι ( χορωδία) και το θέατρο το οποίο αγαπώ πολύ. Λατρεύω το καλό ποιοτικό φαγητό, μαγειρεύω βεβαίως, αλλά όχι μόνο ελληνική κουζίνα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ