Αφροδίτη Νέστορα με τη ΝΔ στο eirinika: Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά - Ο πολίτης είναι αναγκαίο να ασκεί εξουσία (φωτό)

Επίμονη, μάχιμη και με μεγάλη αγάπη για την πόλη της, η Αφροδίτη Νέστορα υποψήφια Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr για τον εαυτό της, το έργο της, αλλά και για το τι της αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

1. Ποια είναι η Αφροδίτη Νέστορα;

Είμαι η Αφροδίτη Νέστορα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη από όπου κατάγεται η μητέρα μου, Βάγια, ενώ ο πατέρας μου, Παναγιώτης, έχει καταγωγή από τα Γρεβενά. Τα τελευταία 25 χρόνια ζω και εργάζομαι τα στη Θεσσαλονίκη από επιλογή, καθώς είναι η πόλη που λατρεύω. Είμαι απόφοιτη Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μάχιμη δικηγόρος, εξειδικευμένη στο τραπεζικό, χρηματοοικονομικό, εμπορικό και οικογενειακό δίκαιο. Επίσης, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αλλά και Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του σωματείου #RED-Y με στόχο την ενίσχυση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών

 

 

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Θα σας απαντήσω με μια αγαπημένη μου φράση του Αριστοτέλη: Ο πολίτης πρέπει να είναι κοινωνός αρχής: Δεν αρκεί απλά να ενδιαφέρεται για τα κοινά, αλλά είναι αναγκαίο να ασκεί εξουσία. Άρα, δεν κάνω τίποτε παραπάνω πέρα από το χρέος μου ως πολίτης απέναντι στην πολιτεία. Από εκεί και πέρα όμως, και πέραν από τα φιλοσοφικά ζητήματα, κατεβαίνω στην πολιτική γιατί θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία κατοικώ από επιλογή, να βελτιώνεται, να προοδεύει, να ομορφαίνει. Και να βάλω το δικό μου λίθο στην ανοικοδόμησή της. Έτσι, συνειδητά ένωσα τις δυνάμεις μου με μια κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει ότι προωθεί την ισότητα των δυο φύλων και που γνωρίζει καλά τα θέματα της χώρας αλλά και της πόλης της Θεσσαλονίκης.

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι ματαιοπονία. Ότι η γενιά μας μπορεί να έχει τις ευκαιρίες που τις αξίζουν. Αρκεί να συστρατευθούμε για να το κάνουμε πράξη. Ούτως ώστε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε πόλο έλξης επενδύσεων και καινοτομίας, εξαιρετικό τουριστικό προορισμό και μια πόλη στην οποία όλοι θέλουν να ζουν Πιστεύω ακράδαντα ότι ζούμε σε ένα «κρυμμένο διαμάντι» που με τους κατάλληλους ανθρώπους και τις σωστές πρωτοβουλίες μπορεί να βγει στην επιφάνεια. Και είναι χρέος μας, ειδικά της νεότερης γενιάς, να βγούμε μπροστά, ώστε να κάνουμε το όνειρο αυτό πραγματικότητα.

4. Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στην πράξη και όχι στα χαρτιά. Να μπορεί μια νέα γυναίκα να συνδυάσει -με τον τρόπο που αυτή θέλει- την οικογένεια, την καριέρα και τον ελεύθερο χρόνο της. Να μην νιώθει αδικημένη, αλλά αντίστοιχα να λαμβάνει τη στήριξη που δικαιούται από την κοινωνία, την πολιτεία, το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την ίδια της την οικογένεια. Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία 4ετία έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπλέον γονικές άδειες, επιδόματα, βελτίωση στης αμοιβές και μείωση του κενού στην αντιμετώπιση ανδρών-γυναικών. Όπως χρειάζεται να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αλλά και με ένα πρόγραμμα συνεχούς εκπαίδευσης, σε όλες τις ηλικίες, ώστε να γίνει κοινός τόπο ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

 

 

 

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, το 2050 φαντάζει υπερβολικά μακρινό. Μπορώ όμως να σας απαντήσω για το 2030 και τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι ζούμε σε μια υπέροχη πόλη που με τους κατάλληλους ανθρώπους και τις σωστές πρωτοβουλίες μπορεί να βγει στην επιφάνεια. Θέλω να ζω σε μια πόλη πιο όμορφη, πιο καθαρή, με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Μια πόλη που προσελκύει την καινοτομία, τη ζωντάνια και την αιχμή της τεχνολογίας, στην οποία θα υπάρχουν επιχειρήσεις που ανθίζουν, τουρίστες που την επισκέπτονται όλο το χρόνο και που θα έχει το ρόλο που της αξίζει σε όλα τα Βαλκάνια. Και είναι μια εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναβαθμίζεται διαρκώς, κάνοντας την πόλη δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό -μέσω της επέκτασης της κρουαζιέρας- αλλά και κορυφαίο κέντρο logistics. Ταυτόχρονα, στη Δυτική Θεσσαλονίκη γίνονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλάζοντας άρδην μια περιοχή που παραδοσιακά θεωρούνταν υποβαθμισμένη. Και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν εκεί. Επιπλέον, η σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, ο προαστιακός σιδηρόδρομος το flyover, αλλά και η ανακαίνιση των δικαστικών μεγάρων και των νοσοκομείων της περιοχής δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Και χρόνο με το χρόνο έρχεται πιο κοντά στην εικόνα που θα ήθελα να έχει το 2030.

6. Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Η σύγχρονη κοινωνία είναι αμάλγαμα μια σειράς στοιχείων, συχνά αντίθετων μεταξύ τους. Είναι μια κοινωνία πολυπολιτισμική, που όπως αναζητά την ταυτότητά της. Είναι μια κοινωνία ανισοτήτων, αλλά και ευκαιριών. Μια κοινωνία που αλλάζει διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα αναζητά σταθερές και σημεία αναφοράς. Και μια κοινωνία στην οποία οι νέοι άνθρωποι καλούνται να βρουν το βηματισμό τους, να κάνουν τη διαφορά, να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις χωρίς να συνθλιβούν από τις πιέσεις.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Το άγνωστο. Ζούμε σε μια εποχή καταιγιστικών αλλαγών. Στην τεχνολογία, στην κοινωνία, στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια ανατράπηκαν δεδομένα δεκαετιών. Από την πανδημία και μετά οι κανόνες του παιχνιδιού δεν έχουν απλώς αλλάξει, έχουν ξαναγραφτεί από την αρχή. Και δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Άραγε σε κάποια χρόνια τη συνέντευξη αυτή θα την παίρνει μια τεχνητή νοημοσύνη;

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Θεωρώ ότι η ζωή πολύ συχνά αποδεικνύει την ουσία του γνωμικού αυτού.

 

 

 

 

9. Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;

Η εμμονή μου να γίνονται τα πάντα σωστά και στην ώρα τους. Είναι στιγμές που αποτελεί εξαιρετικό προτέρημα, καθώς μου επιτρέπει να φέρνω σε πέρας ακόμα και τις πιο δύσκολες «αποστολές». Είναι και άλλες, όμως, που νιώθω ότι «φυλακίζομαι» από την ανάγκη μου όλα να είναι τέλεια, χάνοντας ενίοτε τη μεγάλη εικόνα. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να καταφέρνω να ξεχωρίζω. Πότε, δηλαδή, πρέπει να επιμένω μέχρι τέλους και πότε να πηγαίνω παρακάτω.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Τι έκανα σήμερα για να γίνει η πόλη μου καλύτερη; Τι έκανα σήμερα για να γίνει η Αφροδίτη καλύτερος άνθρωπος.

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Αγαπώ την πόλη μου, μένω εδώ από επιλογή και μου αρέσει να τη ζω κάθε μέρα. Θα με δείτε να περπατάω στη Θεσσαλονίκη, να απολαμβάνω τις ομορφιές της, να συμμετέχω σε δράσεις και εκδηλώσεις. Και βέβαια να χαίρομαι τη μοναδική της κουζίνα, αλλά και την όμορφη καθημερινότητά της γιατί… σαν τη Θεσσαλονίκη δεν έχει;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ