Virginie Viard: Η γυναίκα πίσω από τη Chanel - H πορεία της & η γνωριμία με τον Καρλ Λάγκερφελντ που άλλαξε τα πάντα

Όσα λέει για το πως έφτασε στο σήμερα.

Η Virginie Viard είναι η ήσυχη, δημιουργική δύναμη που κρύβεται πίσω από μια κρυφή αναπαράσταση της Chanel. Μπορεί να είναι μια γυναίκα με λίγα λόγια, αλλά δεν τα "μασάει". Η συνομιλία μαζί της, όπως λέει η φίλη της, το μοντέλο και μουσικός παραγωγός Caroline de Maigret, «είναι το αντίθετο της κουβέντας. Δεν ξέρει πώς να το κάνει».

Η Viard θυμάται έντονα το πρώτο της σόου Chanel, μια πανέμορφη έκθεση υψηλής ραπτικής του Karl Lagerfeld που διοργανώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η συλλογή συμπεριλάμβανε καπέλα, γάντια με μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Inès de la Fressange και Marpessa Hennink, που έκαναν vamping για τους φωτογράφους της πασαρέλας. 

Στέκεται στις σκιές που ρίχνουν οι Lagerfeld και Gabrielle "Coco" Chanel -δύο από τις πιο τρομερές δημιουργικές δυνάμεις του 20ου και 21ου αιώνα- η Viard, 58 ετών, είναι ντροπαλή και σχεδόν αυτοεξυπηρετούμενη σε σύγκριση με άλλους. Η ηθοποιός και πρέσβειρα της μάρκας Chanel, Kristen Stewart, λέει ότι η Viard «αγκαλιάζει την ετερότητα—η ίδια είναι αρκετά περίεργη με έναν όμορφο τρόπο».

Γεννημένη στη Λυών, το ιστορικό κέντρο κλωστοϋφαντουργίας της Γαλλίας, από γονείς που ήταν και οι δύο γιατροί, η Βιάρντ μετακόμισε στη μικρή περιφερειακή πόλη της Ντιζόν όταν ο πατέρας της διορίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Ως παιδί, η Viard μερικές φορές ντυνόταν νοσοκόμα ή γιατρός και τον συνόδευε στο νοσοκομείο για να φτιάξει τη διάθεση μερικών από τους ασθενείς του, αλλά ποτέ δεν σκόπευε να ακολουθήσει τους γονείς της στην ιατρική. «Μου αρέσει να συναντώ γιατρούς. Μου αρέσει να μιλάω μαζί τους», λέει τώρα, αλλά πριν από καιρό αποφάσισε ότι «η μόδα είναι πιο εύκολη!»

Στα 20 της, η Viard, η οποία διδάχτηκε να ράβει από τη μητέρα της, ίδρυσε μια ετικέτα, Nirvana, με μια φίλη της, φτιάχνοντας ρούχα χρησιμοποιώντας υφάσματα που παράγονται στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του παππού της. Όπως η νεαρή Gabrielle Chanel, η Viard προτίμησε να δουλεύει με φανέλα «επειδή δεν χρειάζεσαι ειδικό κόψιμο - το σώμα της δίνει το σχήμα», αλλά αργότερα βελτίωσε το παιχνίδι της με το κόψιμο μοτίβων σε μια τοπική σχολή μόδας. (Εργαζόταν επίσης ως σαββατιάτικη κοπέλα σε ένα τοπικό κοσμηματοπωλείο, αν και «στην πραγματικότητα δεν πούλαγα ποτέ τίποτα», θυμάται η Βιάρντ. «Φοβόμουν τους πελάτες! Αλλά έφτιαχνα ξανά το μαγαζί και τις βιτρίνες όλη την ώρα- κόκκινο τη μια εβδομάδα, πράσινο την επόμενη.)

Σύντομα πήγε να γίνει βοηθός του σχεδιαστή κοστουμιών Dominique Borg, καταξιωμένη για τη δουλειά της σε ταινίες όπως η Camille Claudel του Bruno Nuytten και οι Les Misérables του Claude Lelouch, και ανακάλυψε αυτό που ένιωθε ότι ήταν το πραγματικό της κάλεσμα. Η οικογένειά της, εν τω μεταξύ, είχε μετακομίσει από καιρό σε ένα εξοχικό σπίτι, όπου ο γείτονάς τους -ο βοηθός του πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό- συνάντησε σύντομα τον Καρλ Λάγκερφελντ και ρώτησε με τόλμη αν χρειαζόταν ασκούμενο. Μοιραία, το έκανε.

Η Viard πήγε κανονικά στην οδό Cambon για να συναντήσει τον βοηθό του Lagerfeld, τον  Gilles Dufour, ο οποίος την προσέλαβε επιτόπου. «Αμέσως ο Καρλ με ρώτησε, «Τι πιστεύεις για αυτό;» «Τι σου φαίνεται για αυτό το χρώμα;» Ντρεπόμουν τόσο πολύ», θυμάται η Viard. Η πρακτική της άσκηση μετατράπηκε σύντομα σε εργασία πλήρους απασχόλησης. «Ο Karl έκανε κλικ με τη Virginie αμέσως», λέει ο Eric Wright, ένας άλλος πυλώνας της ομάδας σχεδιασμού του Lagerfeld. «Υπήρχε πάντα αυτή η ηρεμία στη Βιρτζίνι που είναι πολύ  διακριτική, αλλά η παρουσία της και η ενέργειά της είναι πολύ ισχυρή και με μεγάλη επιρροή».

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο Lagerfeld αποφάσισε να φέρει τη Viard πίσω στη Chanel. «Το μόνο πράγμα που ήθελα ήταν να μείνω με τον Καρλ», λέει, «γιατί όταν επέστρεψα στη Chanel, δεν ήταν η καλύτερη στιγμή. Θυμάμαι μια παράσταση που ο Καρλ ήθελε απλώς νεοπρέν. Προσπάθησα να τον κάνω να λατρέψει τα τουίντ και όλα αυτά επειδή…"νεοπρένιο" στη Chanel, τη νέα χυτή τσάντα; Φρικτό! Έπρεπε να επιστρέψουμε στο ειδύλλιο!", λέει με χιούμορ.

Η Viard άφησε την Chloé με τον Lagerfeld το 1997,επιστρέφοντας στο στούντιο Chanel ως διευθυντής του στούντιο σχεδιασμού μόδας.Το 2000, έγινε διευθύντρια του στούντιο δημιουργίας της Chanel, όπου επέβλεψε τις συλλογές υψηλής ραπτικής, έτοιμα ενδύματα και αξεσουάρ. Συνεργάστηκε στενά με τον Lagerfeld και στις 10 συλλογές που παράγει η Chanel κάθε χρόνο. Ξεκινώντας με την έκθεση κρουαζιέρας του 2019 στα τέλη του 2018, η Chanel έβαλε τη Viard να υποκλιθεί με τον Lagerfeld μετά το σόου και, τον Ιανουάριο, εμφανίστηκε σόλο στο τέλος των δύο επιδείξεων υψηλής ραπτικής της μάρκας, εξηγώντας ότι ο Lagerfeld ήταν «κουρασμένος. Διορίστηκε καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου μόδας Chanel στο Παρίσι από το 2019, μετά το θάνατο του Lagerfeld.

Πόσο έχει αλλάξει τη ζωή της η προαγωγή της Viard; «Δουλεύω περισσότερο», λέει η Viard. «Δουλεύω συνέχεια. Λες και οι παππούδες μου μου είχαν δώσει το υφασμάτινο σπίτι τους και ήθελα να είναι το καλύτερο - ήθελα να είναι ευτυχισμένοι. Συχνά ρωτάω τον εαυτό μου, «Καρλ, τι πιστεύεις; Είναι εντάξει;' "

Η Viard, φαίνεται, σπάνια να κάθεται: Είναι πολύ απασχολημένη με τα μοντέλα στο καμαρίνι. Κάθεται στο άλλο άκρο στο καμαρίνι σκεπτόμενη αν θα προσθέσει μια κορδέλα μαλλιών με πέπλο της δεκαετίας του 1930 ή μια ροζ μωρού ή ροζ περλέ καπιτονέ τσαντάκι σε ένα σύνολο. «Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους», εξηγεί η Viard, «και αν δεν αισθάνονται άνετα με τα ρούχα, αλλάζω τα ρούχα». Τα μοντέλα κυμαίνονται από την Amanda Sanchez, η οποία είναι το μοντέλο εδώ 19 χρόνια, έως τη Louise de Chevigny, την οποία ανακάλυψε, όπως σημειώνει η Viard, η Chanel Inès de la Fressange για τον κατάλογο της επώνυμης μάρκας της.

Η Viard, που περιφρονεί τα προσωπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προτιμά να μείνει στη σκιά, τσαλακώνεται πριν βγει μπροστά στη σκηνή για την απαραίτητη υπόκλιση. «Θέλει η δουλειά της να είναι στο φως και όχι εκείνη», λέει ο de Maigret. «Το βρίσκω τόσο μοντέρνο». Στα παρασκήνια, οι φίλοι της Viard τη συγχαίρουν. «Είναι λαμπερό και πολυτελές», λέει ο μουσικός Sébastien Tellier, «αλλά είναι ένα χάδι, είναι ελαφρύ, είναι πολύ γλυκό. Το ακούω δυνατά και καθαρά».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ