Κώστας Γάτσιος: Να γίνει η Ήπειρος, ατμομηχανή ανάπτυξης - Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αρχών, στην απέναντι όχθη ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ

Υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα, ο Κώστας Γάτσιος μιλά για την εγκατάλειψη της Ηπείρου, το διακύβευμα και τις προτεραιότητες

Πιστεύει ότι τι διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι να βγει η χώρα από τη δομική στασιμότητα στην οποία βρίσκεται, ενώ προτεραιότητες του για τα Γιάννενα, την εκλογική του περιφέρεια είναι να σταματήσει η εγκατάλειψη της υπαίθρου και να γίνει η Ήπειρος ατμομηχανή της ανάπτυξης.

 

Ο Κώστας Γάτσιος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομό Ιωαννίνων και πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και υποψήφιος πρόεδρος  του Κινήματος Αλλαγής στις εσωκομματικές εκλογές του 2017, υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν πολιτεύεται με κραυγές, δημαγωγία και προσπάθεια εντυπωσιασμού αλλά με το πρόγραμμα και τις ιδέες του.

Όπως τονίζει  στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πολιτική αρχών και βρίσκεται στην απέναντι όχθη με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ απορρίπτει σενάρια αλλαγής της τακτικής του ανάλογα με τα  εκλογικά αποτελέσματα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομό Ιωαννίνων, Κώστα Γάτσιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Νατάσα Θωμά:

ΕΡ: Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εθνικές εκλογές;

ΑΠ: Όποιος έχει αρχές δεν έχει διλήμματα. Έχει μόνο ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Με αυτή την έννοια το ΠΑΣΟΚ, επειδή είναι κόμμα αρχών, δεν έχει κανένα δίλημμα στις εκλογές. Προτεραιότητά  και στόχος του είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών δικαίων, η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων. Όταν έχεις αυτούς τους στόχους δεν μπορεί να έχεις διλήμματα. Απλά αναζητάς το καλύτερο μέσο για να τους επιτύχεις. Οι στρατηγικοί στόχοι δεν είναι ζήτημα διλημμάτων ούτε διαπραγματεύσεων. 

ΕΡ: Το διακύβευμα σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ποιο είναι και γιατί;

ΑΠ: Η χώρα με την προσπάθεια των πολιτών, αλλά και τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων, έχει απομακρυνθεί αρκετά από την κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία την οδήγησε η καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή 2004 - 2009, καθώς και από το χείλος του γκρεμού στον οποίο βρέθηκε το 2015 εξαιτίας της παρανοϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα είναι να βγει από τη δομική στασιμότητα. Να εφαρμοστούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις πως θα φέρουν την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό κόσμο. Κάτι το οποίο έδειξε ότι δεν έχει τη δυνατότητα και, ίσως, δεν έχει και τη θέληση να το κάνει η Νέα Δημοκρατία που διακυβέρνησε αυτοδύναμα στην προηγούμενη τετραετία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την εκλογική σας περιφέρεια;

ΑΠ: Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Ήπειρος, είναι το πλέον προνομιακό «οικόπεδο» της χώρας: Εγνατίας οδού και Ιονίας οδού γωνία. Όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να χαρεί το δώρο της ποιοτικής ανάπτυξης, που έως σήμερα έχει στερηθεί. Να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλη τη χώρα, καθιστάμενη εθνική πρωτοπορία όχι μόνο στους στρατηγικούς για την επιβίωση κάθε κοινωνίας τομείς της αγροτοδιατροφικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στους οποίους ήδη διαπρέπει, αλλά επίσης και στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών.  Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να σταματήσει η εγκατάλειψη της υπαίθρου, που είναι ιδιαίτερα έντονη στις παραμεθόριες περιοχές του Πωγωνίου και της Κόνιτσας. Αυτό είναι και ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Γιατί όταν οπισθοχωρεί ο κόσμος από τα σύνορα, οπισθοχωρούν επί της ουσίας και τα σύνορα της χώρας.

ΕΡ: Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν το κόμμα σας ότι εμμένει σε παλαιοκομματικές νοοτροπίες; Τι καινούργιο προτείνετε;

ΑΠ: Όποιος το λέει αυτό δεν είναι ούτε καλοπροαίρετος ούτε ειλικρινής. Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν ακολουθεί και δεν εφαρμόζει καμία παλαιοκομματικού τύπου πολιτική είναι ότι, πρώτον, δεν πολιτεύεται με κραυγές, με δημαγωγία και προσπάθεια εντυπωσιασμού, αλλά με χαμηλούς τόνους προβάλλοντας το πρόγραμμά του και τις ιδέες του, και ότι, δεύτερον, αναζητεί να βρει σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

ΕΡ: Τι είναι πιο ωφέλιμο για τη χώρα, κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη κυβέρνηση όπως υποστήριζε το κόμμα σας σε προηγούμενες εκλογές, όταν ήταν ισχυρό;

ΑΠ: Κάθε κόμμα που έχει μία στρατηγική για τη χώρα επιδιώκει να την εφαρμόσει μέσα από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό όχι μόνο είναι  θεμιτό, αλλά και απολύτως αποδεκτό. Γι’ αυτό υπάρχουν τα κόμματα. Πλην όμως η λογική επιβάλλει όταν ένα κόμμα δεν έχει τη δυνατότητα της αυτοδυναμίας να προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να προωθήσει την πολιτική του προς όφελος της χώρας. Συνεπώς και τα δύο είναι αποδεκτά αναλόγως τον δεδομένων συνθηκών. Δεν υπάρχει τίποτα καιροσκοπικό στη σκέψη ότι εάν δεν έχεις την πρώτη θέση και την αυτοδυναμία θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσεις να προωθήσεις κάποιες από τις θέσεις σου και τους στρατηγικούς σου στόχους μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας προς όφελος της χώρας.

ΕΡ: Η πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα ή να παραμείνει σταθερή;

ΑΠ: Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι μία πολιτική αρχών και δεν διαμορφώνεται ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Πολιτική αρχών σημαίνει την προώθηση του προγράμματος σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. Ασφαλώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές εάν είσαι πλειοψηφία από το να είσαι μειοψηφία. Πλην, όμως, σε κάθε περίπτωση ένα κόμμα αρχών εκείνο που πρέπει να επιδιώκει είναι να προωθεί μία πολιτική η οποία είναι προς όφελος του λαού και της χώρας. 

ΕΡ: Ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με ποιο κόμμα είστε πιο κοντά ιδεολογικά;

ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ιδεολογικά στην απέναντι όχθη από εκείνη που βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί και τα δύο υπήρξαν και παραμένουν κόμματα τα οποία εξυπηρετούν το πελατειακό κράτος, τη στασιμότητα και τον παρασιτισμό, όπως έδειξαν τα πεπραγμένα και του ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία που ήταν κυβέρνηση, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 έως σήμερα. Και τα δύο αυτά κόμματα από εκείνο το οποίο καθοδηγούνται είναι η πελατοκεντρική αντίληψη, η κομματοκρατία και η εξυπηρέτηση του παρασιτισμού καθώς επίσης -δυστυχώς- της διαφθοράς. Και τα δύο πάσχουν από μία ιδεολογική καθυστέρηση που τα κατατάσσει στον 19ο αιώνα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα του εικοστού πρώτου αιώνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ