Ο Στράτος Σιμόπουλος στο eirinika: Η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική - Σκοπός μου είναι να οικοδομήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες (φωτό)

Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ευθύς και ειλικρινής ο Στράτος Σιμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κατεβαίνει με τη ΝΔ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr για τον εαυτό, το έργο, αλλά και για το τι του αρέσει να κάνει στο λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει.

Έχοντας εργαστεί ως μηχανικός επι 40 χρόνια τελικά τον "κέρδισε" η πολιτική. Θεωρεί ότι η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

 

 

1. Λίγα λόγια για εσάς

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1959. Μεγάλωσα στην περιοχή της Παλιάς Λαχαναγοράς, δίπλα στο Διοικητήριο. Είμαι μικρασιατικής καταγωγής. Γονείς μου ήταν ο έμπορος στη λαχαναγορά, Γιώργος Σιμόπουλος, από τα Πορόια Σερρών και τον Μικρόκαμπο Κιλκίς και η Δέσποινα Σιμοπούλου από τη Μικρή Βόλβη. Είμαι απόφοιτος του 4ου Γυμνασίου αρρένων. Φοίτησα στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και επί 40 χρόνια εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Είμαι παντρεμένος με τη φαρμακοποιό Ρουμπίνη Παπανικοπούλου, με την οποία έχουμε έναν γιο, τον Γιώργο. Υπήρξα βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία από το 2019, μέλος, επίσης, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Φινλανδίας όπως και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ν. Κορέας. Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και από το 2010 έως το 2012 αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας.

 

 

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική

Συνδυάζοντας τις ιδιότητες του μηχανικού και του πολιτικού, δεν ταυτίστηκα ποτέ όλα αυτά τα χρόνια με όσους ασκούν κριτική δίχως να δραστηριοποιούνται οι ίδιοι. Η οικονομική κρίση που ταλάνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του 2010 αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη, ώστε να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική. Στόχος μου είναι να συμβάλλω μέσα από την πολιτική ενασχόληση στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας με παρεμβάσεις, προτάσεις, θέσεις και δράσεις. Η οπτική μου στα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε συνεπής, αταλάντευτη, έχει κανόνες και αρχές, αναπτυγμένες στο στέρεο έδαφος της εμπειρίας που απέκτησα στα εργοτάξια, στην αγορά, στις εξόδους μου στα Βαλκάνια. Μέσω της συνεχούς επαφής μου με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και του εποικοδομητικού διαλόγου με πολιτικούς φίλους και αντιπάλους έχω διαμορφώσει μια στέρεη θεώρηση των πραγμάτων που είναι προσανατολισμένη σε αρχές και αξίες οι οποίες συμβαδίζουν με εκείνες της ΝΔ και εκφράζουν αυθεντικά μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

 

 

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεκάδες χιλιάδες υψηλά καταρτισμένοι νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να βρουν εργασία στο εξωτερικό. Το λεγόμενο braindrain αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για την ελληνική κοινωνία αλλά και την οικονομία, καθώς το παραγωγικότερο τμήμα αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Το χαμηλό επίπεδο των οικονομικών απολαβών των εργαζομένων όπως και οι μη ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας στη χώρα μας συντέλεσαν επίσης στο να αναζητήσουν οι νέοι εργασία εκτός των συνόρων. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να επαναπατριστούν γιατί βρίσκουν καλές δουλειές. Προγράμματα όπως το «Σπίτι μου»,το «Κάλυψη», το «Πρώτο Ενσημο», η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας πιστεύω ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραμονή των νέων στην Ελλάδα. Παράλληλα φυσικά με το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, μέσω επενδύσεων, το οποίο σημαίνει περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Ως πολιτικός θα ήθελα να κοιτάξω στα μάτια τους νέους και να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο.

 

 

 

 

4. Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Η γυναίκα στη σημερινή εποχή είναι μια σύγχρονη ηρωίδα. Οι ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει είναι μια πρόκληση. Μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος/σύντροφος, νοικοκυρά κ.λπ. Η αυξημένη ανεργία των γυναικών, η υποαπασχόληση, η δυσκολία να αναρριχηθεί σε υψηλότερες θέσεις ευθύνης αν και διαθέτει όλα τα εφόδια, η ενδοοικογενειακή βία την οποία βιώνει ως θύμα αποτελούν κάποια μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Κατά την τετραετία διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το επίδομα γέννησης, η αύξηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων, η ένταξη των βρεφικών ειδών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για τη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από το πρόβλημα, έχω αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία με τίτλο Μίλα, είμαστε μαζί σου, η οποία και έχει μεγάλη ανταπόκριση. Το σχετικό έντυπο που τυπώσαμε είναι μια μικρή συνεισφορά μου στον καθημερινό αγώνα αρκετών από εμάς να μειώσουμε κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά και από την πλευρά της πολιτείας έχουν γίνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης και δύο γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, ένα στο Α.Τ. Λευκού Πύργου και ένα στο Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι κακοποιημένες γυναίκες. Καινοτομία αποτελεί το panic-button (κουμπί πανικού), το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά. Στόχος είναι καμία γυναίκα να μην αισθάνεται απροστάτευτη. Η πολιτεία είναι δίπλα τους, έτοιμη να τις βοηθήσει. Βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων των γυναικών.

 

 

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Είμαι βέβαιος ότι το 2050 η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή. Ήδη η οικονομία μας ανακάμπτει, γεγονός που δημιουργεί όλα τα εχέγγυα ότι το 2050 η χώρα μας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών. Οι υποδομές της χώρας θα είναι εφάμιλλες ισχυρών οικονομιών καθώς θα ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική η θέση της Ελλάδας θα είναι αισθητά ενισχυμένη. Ήδη τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν προωθηθεί μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της διπλωματίας αλλά και της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Η παρουσία της Ελλάδος στην ΕΕ μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα είναι αναβαθμισμένη, θα έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί της χώρας μας με συμμάχους και θα έχει επανακαθοριστεί η προσέγγιση προς την Τουρκία.Το 2050 η Ελλάδα θα είναι ενεργειακά αυτάρκης και θα εξάγει και ενέργεια.Ασφαλώς και η καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών θα είναι σημαντικά βελτιωμένη. Είμαι σίγουρος ότι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα έχει βελτιωθεί και θα προσεγγίζει εκείνο των βορειοευρωπαϊκών κρατών.

6. Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο πρέπει να συγκεντρώνονται και να αποσκοπούν όλες οι δράσεις είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική. Αυτό δεν σημαίνει ότι η οικονομία δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, η οικονομία δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Ο ρόλος της πρέπει να υποτάσσεται στη εξυπηρέτηση του ανθρώπου με τη βελτίωση των υποδομών, την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος, την ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος κ.λπ. Σημαντικό στοιχείο των σύγχρονων κοινωνιών είναι και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

 

 

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Η βία από ανηλίκους αποτελεί μια κοινωνική παθογένεια που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση. Ολοένα και περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στη βία και την παραβατικότητα. Η συσσωρευμένη πίεση λόγω της πανδημίας, η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η άκριτη ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι επηρέασαν σημαντικά τους ανηλίκους. Ο εντοπισμός των αιτίων της έξαρσης είναι απαραίτητος προκειμένου να μπορέσουν να εξευρεθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου του σχολείου είναι αναγκαία για την καταπολέμηση του φαινομένου. Προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η υιοθέτηση προληπτικών παρεμβάσεων οι οποίες πρέπει να στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση κι ενσωμάτωση των ανηλίκων. Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι οι ανήλικοι-θύτες είναι οι ίδιοι θύματα του κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Το ρητό που με εκφράζει και το χρησιμοποιώ πολύ συχνά στη ζωή μου είναι μια φράση του Albert Einstein «Προσπάθησε να μην γίνεις άνθρωπος της επιτυχίας, αλλά άνθρωπος της αξίας». Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη φράση συμπυκνώνει με εύγλωττο τρόπο το νόημα της ανθρώπινης ζωής, αλλά και δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινείται ένας πολιτικός. Ο άνθρωπος με αξίες είναι ο αυθεντικός άνθρωπος ο οποίος κινείται με διάθεση να προσφέρει και για τον λόγο αυτόν είναι χρήσιμος για την κοινωνία. Σκοπός μας πρέπει να είναι η συμβολή και η προσθήκη αξιών στην κοινωνία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητά μας.

 

 

 

 

9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμά;

Το μεγαλύτερο προτέρημά μου είναι η ευθύτητα, η ντομπροσύνη. Ποτέ δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις και δεν θα δεσμευτώ για ζητήματα, τα οποία δεν μπορώ να επιλύσω. Δεν είναι λίγες οι φορές που έτυχε να είμαι ακόμη και δυσάρεστος λόγω της ευθύτητάς μου.Ωστόσο, μου είναι αδύνατον να κρύψω από τους πολίτες την αλήθεια ακόμη κι αν αυτή μπορεί να μου στοιχίσει πολιτικά. Είναι γνωστό σε όλους ότι το βασικό συστατικό της σχέσης μου με τους πολίτες είναι η ευθύτητά μου. Σκοπός μου δεν είναι να χαϊδεύω αυτιά
αλλά να οικοδομήσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Το μεγαλύτερο ελάττωμά μου είναι η ανυπομονησία. Θέλω μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώνονται τα θέματα και να λύνονται τα προβλήματα. Επιδιώκω να δίνονται ταχύτατα απαντήσεις με θεσμικό τρόπο, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο διότι μερικές περιπτώσεις αφορούν χρόνια προβλήματα που χρειάζονται χρόνο για να βρεθούν οι βέλτιστες για την περίπτωση λύσεις.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Κοιτάζοντας στον καθρέφτη θα έλεγα ότι έχω καθαρή τη συνείδησή μου, γιατί ποτέ δεν εγκατέλειψα ούτε παρέκκλινα από τις αρχές και τις αξίες μου.Τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά που είχα ως μηχανικός, επάγγελμα το οποίο εξάσκησα 40 χρόνια εξακολουθώ να πρεσβεύω
και σήμερα με συνέπεια. Η πολιτική είναι ένας δύσκολος στίβος με πολλές σειρήνες. Ποτέ δεν διανοήθηκα να παρεκκλίνω από τα πιστεύω μου.

 

 

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο

Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Οι υποχρεώσεις μου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ωστόσο, πάντα προσπαθώ να «ξεκλέβω» λίγο χρόνο προκειμένου να τον αξιοποιώ για να βρίσκομαι με την οικογένειά μου, τη σύζυγό μου και τον γιό μου. Ο χρόνος που περνάω μαζί τους είναι πάντοτε εποικοδομητικός και χαλαρωτικός για μένα, καθώς η οικογένειά μου είναι το καταφύγιό μου στη δύσκολη και πολύ απαιτητική καθημερινότητα. Συχνά επιλέγουμε να βγαίνουμε οικογενειακώς και με φίλους σε μικρά ταβερνάκια που συνήθως έχουν έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χαρακτήρα, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μένουμε σπίτι για να δούμε κάποια από τις παλιές καλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου ή προσωπικά εγώ να δω ποδόσφαιρο. Όταν είμαι σπίτι, επίσης, χαλαρώνω ακούγοντας έντεχνο ελληνικό τραγούδι ή διαβάζοντας βιβλία της σύγχρονης ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ