Ο Βασίλης Ανδρεάδης στο eirinika: H πολιτική είναι λειτούργημα - Οι νέοι να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, να μην απέχουν (φωτό)

Μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, εργατικός, παντρεμένος με 3 παιδιά, ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης υποψήφιος Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr για τον εαυτό του, το έργο του, αλλά και για το τι του αρέσει να κάνει στο λιγοστό ελεύθερο χρόνο που διαθέτει.

Απόφοιτος της Ιατρικής σχολής και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου, θεωρεί ότι η πολιτική είναι λειτούργημα. Προτρέπει σθεναρά τους νέους να πάνε στις κάλπες και να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Τον ελεύθερο του χρόνο τον αφιερώνει στην οικογένεια του.

1. Ποιος είναι ο Βασίλης Ανδρεάδης:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης το 1970. Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια ,υπήρξα ενεργό μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με συμμετοχή στα Φοιτητικά Συμβούλια . Είμαι παντρεμένος με τη Βιβή Σακκούλη, νηπιαγωγό και διευθύντρια στο 17ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και έχουμε αποκτήσει 3 παιδιά, τον Παναγιώτη και την Άννα, φοιτητές Ιατρικής Σχολής και τη Γεωργία μαθήτρια Λυκείου. Έλαβα την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου και διετέλεσα εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. Μετά την λήψη του τίτλου Ιατρικής Ειδικότητας Ειδικού Παθολόγου συνέχισα την εξειδίκευσή μου στη Διαβητολογία και στο Διαβητικό Πόδι. Σήμερα κατέχω την ειδικότητα του Ειδικού Παθολόγου-Διαβητολόγου. Είμαι ενεργό μέλος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδας και εκλεγμένο μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού
και της Πανευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας. Επιπλέον, από το 2014 κατέχω Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

 

 

 

 

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Η ενασχόληση με την πολιτική αποτελεί καθήκον των πολιτών ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ο άνθρωπος είναι «πολιτικόν ον» ,έλεγε ο Αριστοτέλης, και πόλη δεν συστάθηκε μόνο για να εξασφαλίσει στους πολίτες το «ζην», αλλά το «ευ ζην». Η πολιτική επηρεάζει πάντα τις ζωές όλων μας. Σε μια δημοκρατία, κάθε 4 ή 5 χρόνια καλούμαστε να εκλέξουμε αυτούς που θα επηρεάσουν τις ζωές μας. Εξ αυτού λοιπόν προκύπτει η συνθήκη της αναγκαιότητας οι άνθρωποι αυτοί να έχουν προηγουμένως ασχοληθεί σοβαρά με τα πολιτικά ζητήματα. Όταν η πολιτική περιορίζεται μόνο στην επιβίωση του πολιτικού συστήματος παρακμάζουν οι πόλεις, οι χώρες, οι δημοκρατίες. Για μένα η πολιτική είναι λειτούργημα και επιμένω σε αυτό πεισματικά και απόλυτα συνέχεια και κάθε μέρα γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει ο κόσμος μας.

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Τα μηνύματα που θα ήθελα να στείλω στου νέους είναι πολλά και τα περισσότερα διαχρονικά, σήμερα όμως ενόψει των επικείμενων εκλογών της 21ης Μαΐου τους καλώ να πάνε να ψηφίσουν, να ψηφίσουν ό,τι θέλουν αλλά να ψηφίσουν, να μην απέχουν. Να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

4. Ακούμε καθημερινά περιστατικά βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης γυναικών, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Το 2022 είχαν καταγγελθεί περισσότερα από 10.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και 300 περιστατικά βιασμού. Τα νούμερα τρομακτικά αν συνυπολογίσουμε και τα περιστατικά βίας που δεν καταγγέλλονται. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί, ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, καθώς είναι σύνθετο και απαιτεί μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια χωρίς ημερομηνία λήξης. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται από την κυβέρνηση για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αφορούν στην πρόληψη, την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και τη φροντίδα και υποστήριξη των θυμάτων. Η πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση και τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης της βίας, την καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και την καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού. Το σχολείο είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Για το 2050 θα ξεκινήσω με τις δυσοίωνες προβλέψεις που αφορούν το δημογραφικό και τη γήρανση του πληθυσμού, θα ήθελα λοιπόν η πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα στήριξης των οικογενειών προκειμένου να υπάρχει ανατροπή των προβλέψεων και η χώρας μας να είναι μια χώρα με νεανικό, ενεργό πληθυσμό. Ως γιατρός θα ήθελα την αναβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής στους ασθενείς μας. Η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, η εξάλειψη της ανεργίας, η ανάπτυξη και το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες είναι μερικά ακόμα από τα πολλά που θα επιθυμούσα να κοσμούν την εικόνα της χώρας μας το 2050.

6. Μπορείτε να μας πείτε 3 σημεία που διαφοροποιούν τη ΝΔ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοκρατία είναι κόμμα αρχών με σαφή ιδεολογικό προσδιορισμό και δεν είναι ένα συνονθύλευμα ανθρώπων διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων που το μόνο που τους ενώνει είναι η νομή της εξουσίας. Η διαφορετική αντίληψη για τη θέση και το ρόλο της χώρας μας στη γεωπολιτική περιοχή, και οι διαφορετική προσέγγιση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι διαμετρικά αντίθετη με το «ψηφίστε και θα δούμε ποιος θα σας κυβερνήσει» των άλλων δύο κομμάτων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Αυτό που με φοβίζει περισσότερο σήμερα είναι η συγκρότηση κυβέρνησης ηττημένων οι οποία θα γκρεμίσει όσα με πολύ κόπο και πολλές θυσίες καταφέραμε τα τελευταία χρόνια ως πολίτες.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.(Αϊνστάιν)

9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Το μεγαλύτερό μου προτέρημα θεωρώ ότι είναι η εργατικότητα και ως ελάττωμα μου θεωρώ την τελειομανία.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας; 

Κοιτάζοντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη θα του έλεγα «έχουμε καταφέρει πολλά μπορούμε ακόμα περισσότερα»

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος μου είναι περιορισμένος αλλά όσο χρόνο έχω επιλέγω να τον περνάω με την οικογένειά μου, να πηγαίνουμε μικρές ή μεγάλες βόλτες και να βλέπουμε ταινίες. Μου αρέσει το πρωτάθλημα της F1 και προσπαθώ να το παρακολουθώ .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ