Η Σμαρώ Μανιάτη της ΝΔ στο eirinika: Μεγαλώνω, αλλά δεν με πειράζει καθόλου! - Κάθε λευκή τρίχα ή ρυτίδα, είναι η εμπειρία που με κόπο απέκτησα (φωτό)

Αγωνίστρια, επίμονη, τολμηρή και μητέρα δύο παιδιών η Σμαρώ Μανιάτη υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κατεβαίνει με τη ΝΔ, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr για τον εαυτό, το έργο της, αλλά και για το τι της αρέσει να κάνει στο λίγο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει.

Αγαπάει τη γνώση και συνεχώς την αναζητά. Θέλει να είναι η ίδια κομμάτι της βελτίωσης της κοινωνίας και προτρέπει τους νέους να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσα από την ψήφο τους. Είναι μητέρα δύο παιδιών και "αγωνίζεται" καθημερινώς.

1. Ποια είναι η Σμαρώ Μανιάτη

Είμαι επιχειρηματίας, μητέρα δύο παιδιών, αγωνίστρια, αυτόνομη, επίμονη, τολμηρή, οπτιμίστρια, υπέρμαχη της αλλαγής, της βελτίωσης και της ανάπτυξης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και έτσι προκύπτει το Υποψήφια στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία. Όλα όσα έχω καταφέρει είναι αποτέλεσμα προσωπικού αγώνα, δίχως εύνοια ή βοήθεια. Είμαι αριστούχος Πολιτικών Επιστημών και έχω τρία μεταπτυχιακά γιατί αγαπώ τη γνώση. Έχω δουλέψει σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Κοιτάω με πάθος τη ζωή και αναζητώ τη γνώση. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά προέκυψε από την ανάγκη μου να μη στέκομαι αμέτοχη στη διαμόρφωση του μέλλοντος μας.

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Ασχολήθηκα με την πολιτική για διάφορους λόγους αλλά κυρίως με οδήγησε η επιθυμία μου να γίνω η ίδια κομμάτι της βελτίωσης της κοινωνίας και της καθημερινότητας μας, το ενδιαφέρον μου για τις πολιτικές διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων. Η φιλοσοφία μου είναι ότι αν θέλω κάτι πρέπει να το διεκδικήσω εγώ η ίδια, να αγωνιστώ για τα θέλω μου και τα πρέπει της ορθής και δημοκρατικής διακυβέρνησης. Ποτέ δεν περίμενα τον από μηχανής Θεό να φέρει τη λύση, ήθελα εγώ να γίνομαι κομμάτι της λύσης. Ίσως αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που ασχολούμαι με την πολιτική.

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους

Υπάρχει ανάγκη να συμμετέχουν οι νέοι στη δημοκρατική διαδικασία και να ψηφίσουν για να εκφράσουν τη φωνή τους και να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας μας. Ας ασχοληθούν λίγο και ας δουν τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως η ανεργία, η εκπαίδευση, η διαβίωση, η κλιματική αλλαγή και άλλα. Μαθαίνοντας να κρίνουν τι είναι εφικτό και ωφέλιμο, θα μπορέσουν να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν. Προσωπικά θέλω η φωνή των νέων να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων και στη διακυβέρνηση της χώρας. Η σκέψη ότι εμείς αποφασίζουμε για αυτούς χωρίς αυτούς θα πρέπει να τους παρακινήσει να ασχοληθούν περισσότερο με την πολιτική και τις εκλογές. Η συμμετοχή τους στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, ισότιμης και προοδευτικής κοινωνίας για όλους, αποτελεί ουσιώδες προαπαιτούμενο, αυτό πιστεύω. Οι νέοι έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν το μέλλον τους με βάση τις αξίες τους και τις επιλογές τους. 

 

 

 

 

4. Ακούμε καθημερινά περιστατικά βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης γυναικών, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Αρχικά να πω ότι όλα αυτά τα περιστατικά δεν μας τιμάνε ως οργανωμένη κοινωνία και ανθρώπινο είδος. Είναι σημαντικό να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τα συγκεκριμένα θέματα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η βία, η κακοποίηση και η παρενόχληση δεν είναι αποδεκτά φαινόμενα και ότι κάθε μορφής βία και κακοποίηση πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στην κουλτούρα μας, έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι η ισότητα των φύλων είναι σημαντική και ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τις πεποιθήσεις, τη θρησκεία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται να καταγγέλλουν τυχόν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή διαδικασία ανταπόκρισης σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε οι θύτες να τιμωρούνται και τα θύματα να αποκτούν την υποστήριξη που χρειάζονται. Τέλος, θα πρέπει να προωθηθούν ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ενίσχυσης των νέων ανδρών και γυναικών για την πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθούν νέες γενιές ανθρώπων που είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα.

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Ωραία ερώτηση. Αν και δεν κάνω τόσο μακροπρόθεσμα πλάνα ούτε έχω ευσεβείς πόθους καθώς για μένα το αποτέλεσμα είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και σύμπτυξης του τι θέλουμε ως κοινωνία, θα απαντήσω. Θα ήθελα η Ελλάδα το 2050 να είναι μια χώρα που έχει επενδύσει στη βιώσιμη και καθαρή ενέργεια. Μια χώρα που παράγει τρόφιμα υψηλής ποιότητας και εύγεστα βιολογικά προϊόντα. Μια χώρα που έχει αναπτύξει μια πλήρως κυκλική οικονομία, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Μια χώρα που στηρίζει την τεχνολογική καινοτομία και δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους στον τομέα της τεχνολογίας. Μια χώρα που προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της και τον τουρισμό με βιώσιμο και έξυπνο τρόπο. Τέλος, μια χώρα Ευρωπαϊκή, με ασφάλεια, ανάπτυξη, που αξίζει να ζεις, να εργάζεσαι, και να θέλεις να κάνεις οικογένεια στον τόπο αυτό.

6. Μπορείτε να μας πείτε 2 σημεία που διαφοροποιούν τη ΝΔ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ευδιάκριτο πως από την μια πλευρά έχουμε τη ΝΔ με ένα έργο μετρήσιμο, ικανοποιητικό, ανασυγκροτητικό, κοινωνικά δίκαιο, με γνώμονα την ανάπτυξη. Από την άλλη έχουμε δυο αντιπροτάσεις (του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και του ΠΑ.ΣΟ.Κ) που είναι παρεμφερείς, χωρίς κοστολόγηση, χωρίς κεντρικό κορμό – περισσότερο άθροισμα εξαγγελιών. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό. Αυτή είναι και η διάκριση πλέον, δεν κινούμαστε πάνω στον άξονα δεξιά-αριστερά, αλλά εκσυγχρονισμός-οπισθοδρόμηση.

 

 

 

 

 

 

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Έχω ξεπεράσει τον φόβο την μέρα που σε πολύ κρίσιμη στιγμή στη ζωή μου βρέθηκαν γύρω μου άνθρωποι να με βοηθήσουν. Ο φόβος όμως δεν ήταν στα στοιχεία του χαρακτήρα μου γιατί ξέρω ότι εγώ έχω τον έλεγχο για τα θέλω μου και τα πρέπει.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Είναι μια αγγλική φράση. The buck stops here. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι κάποιος αποδέχεται την ευθύνη για κάτι και δεν θα προσπαθήσει να την μεταθέσει σε κάποιον άλλον. Σημαίνει ότι το άτομο που είναι σε μια θέση ευθύνης είναι υπεύθυνο για τη λήψη των αποφάσεων και την αποδοχή των συνεπειών αυτών των αποφάσεων. Το ρητό συνδέεται με ηγεσία και υπευθυνότητα, καθώς υπονοεί ότι ο ηγέτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει την ευθύνη σε άλλους. Η φράση έγινε δημοφιλής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Σ. Τρούμαν, ο οποίος κράτησε μια ξύλινη ταμπέλα στο γραφείο του με αυτές τις λέξεις για να υπενθυμίσει στον εαυτό του τις ευθύνες του.

9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Ζητάω συγγνώμη όταν την οφείλω, δε διστάζω να παραδεχτώ λάθη. Δεν είμαι εγωίστρια. Είμαι ακριβοδίκαιη γεγονός που ενοχλεί κάποιες φορές ή δε γίνεται κατανοητή η στάση μου. Δεν μιλάω χωρίς λόγο. Ακούω τις γνώμες ανθρώπων που εκτιμώ, συζητώ, ζυγίζω και τελικά αποφασίζω με γνώμονα τη δική μου κρίση ακόμη και όταν είναι αντίθετη/διαφορετική των άλλων. Μου αρέσει να χαράζω τη δική μου πορεία χωρίς να μπαίνω σε «κουτάκια» που περιμένουν άλλοι από εμένα. Δε με νοιάζει «τι θα πει ο κόσμος». Μπορώ με άνεση να τσαλακώσω την εικόνα μου ή να κάνω το απρόοπτο.

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας; 

Μεγαλώνω, αλλά δεν με πειράζει καθόλου! Κάθε λευκή τρίχα ή ρυτίδα, είναι η εμπειρία που με κόπο απέκτησα.

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Μεγαλώνοντας η πεζοπορία στα βουνά με τον σύντροφό μου με ξεκουράζει. Πολλά ταξίδια. Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ τις ταινίες, έχω αγαπημένη λίστα με διάφορα genre αλλά όχι μια συγκεκριμένη. Υπήρξα κομπάρσος σε ταινία στο Bollywood, δυστυχώς δεν την είδα ποτέ!

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ