Ο Δημήτρης Κούβελας στο eirinika: «Με τη ΝΔ αγωνιζόμαστε για μία καλύτερη πατρίδα, που μας αξίζεi» - Πρέπει να θέλεις συνειδητά να υπηρετήσεις τους πολίτες (φωτό)

Ο Υποψήφιος Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ  Δημήτρης Κούβελας μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr για το έργο που υπηρετεί, το ρόλο των νέων και τον τρόπο που αξιοποιεί το ελάχιστο ελεύθερο του χρόνο.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

Έχει εργαστεί στο εξωτερικό κι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ως "μάχιμος δικηγόρος". Αγωνίζεται χωρίς να τα παρατάει και φυσικά όπως λέει κάνει αυστηρή αυτοκριτική. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, στα οποία αφιερώνει όσο ελεύθερο χρόνο του απομένει.

1) Ποιος είναι ο Δημήτρης Κούβελας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσα το 43ο Δημοτικό, όταν ακόμη στεγάζονταν στο σημερινό Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα και αποφοίτησα από το 2ο Λύκειο. Σπούδασα νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου δραστηριοποιήθηκα έντονα με τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ανεβάσαμε στην πρώτη θέση στα Πανεπιστήμια, όπου και παραμένει. Ακολούθησαν δύο μεταπτυχιακά, στις Ανώτερες Ευρωπαϊκές Σπουδές στο College of Europe στη Μπρυζ και στις Διεθνείς Εμπορικές Σχέσεις στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών αντίστοιχα. Εργάστηκα στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη και συνέχισα να εργάζομαι ως μάχιμος δικηγόρος. Είμαι παντρεμένος με την οικονομολόγο-δικηγόρο Eύα Τσουκαλίδου και πατέρας τριών παιδιών, του Σωτήρη, του Θάνου και της Νίκης. Οι συνάδελφοι δικηγόροι με εμπιστεύτηκαν κι με εξέλεξαν Γ.Γ. στο Ασφαλιστικό Φορέα μας επί 15 χρόνια, όπου διαχειριστήκαμε με απόλυτη επιτυχία την ιατρική φροντίδα των ενεργών και συνταξιούχων δικηγόρων και των οικογενειών τους. Το 2014 εκλέχτηκα πρώτος δημοτικός σύμβουλος και διετέλεσα Αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στις εθνικές εκλογές του 2019, οι συμπολίτες μου με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν βουλευτή της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία.

2) Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με πολλές παραστάσεις πολιτικής, με αποτέλεσμα και εγώ από μαθητής ακόμη, να νιώσω μέσα μου το υγιές «μικρόβιο» ενασχόλησης με τα κοινά. Πάντα είχα σαν οδηγό τη συμβουλή του πατέρα μου: «Πρέπει να θέλεις συνειδητά να υπηρετήσεις τους πολίτες και να είσαι έτοιμος για τις θυσίες που απαιτούνται, αν θέλεις να ασχοληθείς με την πολιτική». Ο Σωτήρης Κούβελας είναι εκτός πολιτικής από το 2004. Εγώ ήμουν πρώτη φορά υποψήφιος και εξελέγην βουλευτής το 2019, μετά από πολλά χρόνια μάχιμης δικηγορίας. Συνεπώς, ποτέ δεν ένιωσα την πολιτική ως υποχρέωση ή ένα άλλο επάγγελμα. Μέχρι και σήμερα, όπου είμαι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πιστεύω ότι η πολιτική είναι προσφορά και αυτό το δόγμα υπηρετώ και θα συνεχίσω να το κάνω…

3) Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεών μας αυτά τα τέσσερα χρόνια, είχαν στο επίκεντρο τη νέα γενιά. Με την στεγαστική πολιτική με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που εφαρμόσαμε για τα νέα ζευγάρια, την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και τη δημιουργία του «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο, αλλά και με την θωράκιση της εργασιακής νομοθεσίας για κάθε πρώτο και νέο-προσλαμβανόμενο νέο άνθρωπο. Παρόλ’αυτά επειδή στις νεότερες γενιές στηρίζουμε το μέλλον της πατρίδας μας, στην επόμενη τετραετία της κυβέρνησης ΝΔ, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εργαστούμε σκληρά για ακόμη περισσότερες δουλειές και κυρίως πολύ καλύτερους μισθούς για όλους. Οι νέοι «αγκαλιάζουν» την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη διαχρονικά, και τα ποσοστά πρωτιάς στη νεολαία της ΝΔ, με τη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ, το αποδεικνύουν. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να τους κοιτάξω στα μάτια και να ζητήσω να πάνε να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές γιατί είναι πολύ κρίσιμες. «Ψηφίστε ό,τι θέλετε, αρκεί να μην απέχετε…», θα τους έλεγα.

4) Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Η πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας που υφίστανται πολλές γυναίκες είναι ένα θέμα για το οποίο αγωνίζομαι και δεν θα σταματήσω ούτε στιγμή. Πρέπει όλες να νιώθουν ασφαλείς και να μην φοβούνται να μιλήσουν και να καταγγείλουν. Για αυτό εξάλλου έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για αυτές τις γυναίκες. Επίσης χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα ανακούφισης για τις μητέρες προκειμένου να μπορούν να συνδυάσουν το επάγγελμά τους με τη μητρότητα. Έγιναν πολλά αλλά χρειάζονται και άλλα προς αυτήν την κατεύθυνση.

5) Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Η Ελλάδα του 2050, θα ήθελα να είναι μία χώρα ίσων ευκαιριών, χωρίς έντονες κοινωνικές διακρίσεις και προκαταλήψεις, αλλά και με πολλές και καλές δουλειές για όλους. Με ισότιμη θέση της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία, αλλά και με αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και τον αέρα, ως πραγματικές πηγές πλούτου. Με μεγάλες επενδύσεις και ακόμη πιο ουσιαστική ανάπτυξη για όλους και ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Μία χώρα όπου οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή πρόοδος θα συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων αλλά και κοινωνικών ευκαιριών, και το κυριότερο, θα ήθελα η δημογραφική ανισορροπία που παρατηρείται τώρα για την Ελλάδα, να είναι πολλή μικρότερη. Οραματίζομαι και είμαι αισιόδοξος για μία καλύτερη πατρίδα, με τα μορφωμένα παιδιά της να μεγαλουργούν σε αυτήν και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, στερώντας από όλους μας σπουδαίο ανθρώπινο και εργασιακό δυναμικό.

6) Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία:

Τα στοιχεία που συνθέτουν μία σύγχρονη κοινωνία, επιβάλλεται να έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο, την προστασία και την ασφάλειά του. Συνεπώς μιλάμε για ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, μία δικαιοσύνη ως πραγματικό καταφύγιο των αδυνάμων, ένα εργασιακό περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες και αξιοπρεπείς μισθούς, ένα σύστημα υγείας που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες, μία σύγχρονη παιδεία, όπου το σχολείο και το πανεπιστήμιο θα επιτελούν επακριβώς τον σπουδαίο τους ρόλο και γενικά μία κοινωνία με ισχυρούς θεσμούς προς όφελος όλων.

7) Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους.

8) Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

«Όπως το σώμα, όταν στερηθεί την ψυχή πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται», Αριστοτέλης

9) Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;

Το προτέρημα αφήνω τους άλλους να το πουν. Όσον αφορά τα ελαττώματα με ενοχλεί το χάος που επικρατεί πάνω στο γραφείο μου και όταν δεν είμαι συνεπής στα ραντεβού μου.

10) Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Φυσικά αυτοκριτική και μάλιστα αυστηρή.

11) Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Περιορισμένος ο ελεύθερος χρόνος για αυτό τον αφιερώνω αποκλειστικά στην οικογένειά μου. Με τη σύζυγό μου και τα τρία μου παιδιά, για ποδηλατάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ