Η Κατερίνα Ζιούτα με τη ΝΔ στο eirinika: Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς - Χαμογελάω & παίρνω δύναμη να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της καθημερινότητας (φωτό)

Με σπουδές πάνω στη νομική και έχοντας βαθιά ενσυναίσθηση η Κατερίνα Ζιούτα, υποψήφια Βουλευτής με τη ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης, μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr για το έργο που υπηρετεί, το ρόλο των νέων και τον τρόπο που αξιοποιεί τον ελεύθερο της χρόνο.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

1. Ποια είναι η Κατερίνα Ζιούτα:

Ονομάζομαι Ζιούτα Κατερίνα και είμαι νομικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αστικό, αστικό δικονομικό και εργατικό δίκαιο ειδικευμένη σε θέματα ασφάλισης και υπηρετώ στον e-ΕΦΚΑ ως Προϊσταμένη Παροχών. Είμαι αναπληρώτρια Γραμματέας της Γραμματείας Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα της ΝΔ, ενώ έχω διατελέσει εκπρόσωπος εργαζομένων του ΙΚΑ επί τρεις θητείες, όπου τιμήθηκα με τη θέση της Α’ Αντιπροέδρου, ωστόσο παραιτήθηκα προκειμένου να συμμετάσχω στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Πρώτη γυναίκα σε σταυρούς στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκη με τη Νέα Δημοκρατία με 8.577 ψήφους. Υπήρξα Συντονίστρια του Μητρώο Στελεχών του κόμματός μου στη Β’ Περιφέρεια Θεσ/νίκης, διοργάνωσα πλήθος εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα, θεωρώντας την ενημέρωση του πολίτη πρωταρχικό στόχο κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Τέλος, είμαι και δημιουργός της καμπάνιας «εσύ ξέρεις αυτό που δικαιούσαι;», με εβδομαδιαία ενημερωτικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ενημέρωση του πολίτη γύρω από βασικά εργασιακά δικαιώματα.

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική «εκβιάστηκε» θα έλεγα από τα γεγονότα που βιώναμε την περίοδο 2015-2016 (capital controls, ανοιχτά σύνορα, το δημοψήφισμα που αφορούσε ουσιαστικά την παραμονή μας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση) οπότε με αγωνία για το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη για συστράτευση μέσω του νεοσύστατου τότε Μητρώου Στελεχών Ν.Δ.

3. Το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους νέους:

Καταρχήν ως μητέρα δύο εφήβων αγοριών (πρόσφατα ενηλικιώθηκε ο μεγάλος μου γιος) τρέφω μεγάλη εκτίμηση στη νεολαία μας και βλέπω ότι παρά τις παρωχημένες απόψεις που πολλές φορές φέρονται για τους νέους, θα μας εκπλήξουν με τις αρχές και τις ικανότητες τους. Πρόσφατο παράδειγμα η απαράμιλλή γενναιότητα που επέδειξαν στο τρομερό δυστύχημα των Τεμπών όπου έσωσαν με κίνδυνο τη ζωή τους, ζωές των συνανθρώπων μας χωρίς καν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κατορθώματος τους. Το μήνυμα μου λοιπόν είναι να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και τις αρχές τους και να μην παρασύρονται από μισαλλόδοξες φωνές ούτε να ταυτίζονται με κακοποιά στοιχεία που στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχουν με τους ίδιους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο

4. Ακούμε καθημερινά περιστατικά βίας, κακοποίησης παρενόχλησης γυναικών, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Είναι πράγματι πολύ ανησυχητικά τα αυξανόμενα περιστατικά γυναικείας κακοποίησης και οι γυναικοκτονίες ως τραγική κατάληξη εμμονικών κτητικών πατριαρχικών συντρόφων, με τη βία κατά των γυναικών να αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, ένα σημάδι ντροπής για όλες, τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη κοινωνία. Το μόνο που μπορεί να μας καθησυχάσει μερικώς είναι ότι μαζί με τα κρούσματα αυξάνονται και οι σχετικές καταγγελίες, πράγμα καθόλου δεδομένο, όπως μας έχει αποδείξει το παρελθόν. Επιβάλλεται, λοιπόν, πιο πολύ από ποτέ η προβολή και η ανάδειξη του γυναικείου προτύπου που θα εμπνεύσει και θα παρακινήσει περισσότερες γυναίκες στην διεκδίκηση του δίκιου τους και στην κατάκτηση των στόχων τους. Θεωρώ, παράλληλα, πως είναι επιτακτική η αυστηροποίηση των σχετικών ποινών, ώστε να μην δίνεται η εντύπωση πως υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού με τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα. Επειδή, όμως, η πρόληψη είναι σημαντικότερη πάντα από την καταστολή, θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει εδώ η παιδεία και η εκπαίδευση των παιδιών μας για τη διαμόρφωση ακέραιων χαρακτήρων, που όχι απλά δε θα συμμερίζονται, αλλά θα αποστρέφονται και θα καταδικάζουν τέτοιες συμπεριφορές.

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Ονειρεύομαι μια Ελλάδα ασφαλή, δυναμική και αναπτυγμένη. Μια Ελλάδα όπου οι ανισότητες θα έχουν καταπολεμηθεί, η αναξιοκρατία στο Δημόσιο θα έχει εξαλειφθεί και οι διαχρονικές, παραδοσιακές μας αξίες θα αποτελούν το πιστοποιητικό της εξέλιξής μας. Είναι σημαντικό ακόμη έως τότε η χώρα μας να έχει υιοθετήσει εξωστρεφή χαρακτήρα και να έχει ανοίξει ο δρόμος σε επενδύσεις και σε υποδομές, που με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές ανάγκες, θα δώσουν μια αναπτυξιακή πνοή σε αυτή. Πάνω απ’ όλα, ονειρεύομαι μια Ελλάδα που θα μπορεί να εξυπηρετεί τον πολίτη ανά πάσα στιγμή και σε κάθε τομέα, και ο ίδιος θα μπορεί να εμπιστεύεται ακλόνητα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα

6. Μπορείτε να μας πείτε 2 σημεία που διαφοροποιούν τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πρώτη και μεγαλύτερη διαφορά είναι η αξιοπιστία. Ο Σύριζα ανέλαβε την εξουσία το 2015 με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που τελικά όπως και πολλά αποδείχθηκε κατά δήλωση του αρχηγού του, αυταπάτες. Αντιθέτως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας (φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ) όχι μόνο τηρήθηκε απαρέγκλιτα και μάλιστα κατά τη διάρκεια πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία) αλλά επιτεύχθηκαν και επιπλέον στόχοι (ανάπτυξη και πλεονάσματα). Με το ΠΑΣΟΚ σοβαρή διαφορά θεωρώ την σοβαρότητα των εξαγγελιών όπου αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας, αναζητείται ακόμα λύση. Τέλος ουσιαστική διαφορά αποτελεί και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι παρατάξεις της διακυβέρνησης της Χώρας. Η Νέα Δημοκρατία επιζητά αυτοδύναμη ισχυρή κυβέρνηση κάνοντας πράξη την συναίνεση όλων των αντιλήψεων καθώς έχει υποψηφίους που δεν προέρχονται αποκλειστικά από τον στενό κομματικό της χώρο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συναινέσουν, παρά τις εξαγγελίες τους (περί δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας) ούτε στα στοιχειώδη. Τελικά αναρωτιέται κανείς τι εξυπηρετεί η απλή αναλογική που ευαγγελίζονται ως το μόνο δήθεν αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό σύστημα εκλογών.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Ο λαϊκισμός, η επιστροφή στο παρελθόν, η συσσωρευμένη βία ειδικά μεταξύ ατόμων νεαρής και ειδικότερα σχολικής ηλικίας, φαινόμενο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και σοβαρής αντιμετώπισης.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει περισσότερο και θα θέλατε να μοιραστείτε;

«Τοις τολμώσοιν η τύχη ξύμφορος», η τύχη δηλαδή βοηθάει αυτούς που τολμούν.

9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Προτέρημα μου θεωρώ την βαθιά ενσυναίσθηση που έχω για τα προβλήματα των συνανθρώπων μου και την επιθυμία μου να βοηθήσω εις βάρος πολλές φορές της προσωπικής και οικογενειακής μου ζωής. Έχει αποδειχθεί ως ελάττωμα που μου έχει στοιχίσει κάποιες φορές, η ισχυρογνωμοσύνη μου.

10. Κοιτάζετε στον καθρέφτη. Τι λέτε στον εαυτό σας;

Συνήθως του χαμογελάω για να παίρνω δύναμη να αντιμετωπίσω το πρόγραμμα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

11. πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο; Αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο;

Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχω τον διαθέτω στην οικογένεια μου. Δεν είμαι πολύ του φαγητού όμως ποτέ δεν θα πω όχι σε μία παραδοσιακή Σαρακατσάνικη γαλατόπιτα ενώ αγαπημένο βιβλίο μεταξύ άλλων «Το άρωμα» και ταινία «Η ζωή είναι ωραία»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ