Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες - Μέχρι πότε θα κρατήσει, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Αναλυτικά η πρόγνωση... 

Ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από αύριο Παρασκευή (16-06-2023) έως και την Κυριακή (18-06-2023).

Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:

Την Παρασκευή (16-06-2023), η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.

Το Σάββατο (17-06-2023), η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (18-06-2023), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.

Kλέαρχος Μαρουσάκης

Με τα τερτίπια του καιρού να μη λένε να σταματήσουν, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Μάλιστα το εντυπωσιακό για την εποχή την οποία βρισκόμαστε θα είναι και η κίνηση ενός καλά οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού από την περιοχή της Ιταλίας προς τη χώρα μας, φαινόμενο το οποίο εμφανίζει αρκετά χαμηλή συχνότητα εμφάνισης. Μια τέτοια ατμοσφαιρική ροή θα την αναμέναμε μέσα στον Οκτώβριο αλλά και το Νοέμβριο και που τότε όμως δεν ήρθε για να τη ζήσουμε τώρα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Η αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες ασταθείς καιρικά ημέρες θα είναι ότι από αύριο και μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας θα βρεθούμε κάτω από την επίδραση μιας οργανωμένης κακοκαιρίας και τι μπορεί αυτό να σημαίνει πρακτικά?

  • Οι βροχές, οι καταιγίδες και ο νεφοσκεπής ουράνιος θόλος θα εμφανίζουν μεγαλύτερη διάρκεια μέσα στην ημέρα
  • Τα παραπάνω φαινόμενα δύναται να εμφανίζονται οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, ενώ μέχρι τώρα τα βλέπαμε κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
  • Οι καταιγίδες ναι μεν και λόγω εποχής μπορεί να εμφανίζουν μεγαλύτερη ισχύ τις θερμές ώρες της ημέρας, τώρα όμως η ένταση αυτών μπορεί να αυξάνεται και σε άλλες χρονικές στιγμές μέσα στο 24ωρο.
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες θα απασχολούν μεγαλύτερες εκτάσεις χωρίς να εμφανίζουν υποχρεωτικά την τοπικότητα των προηγούμενων 24ωρων.
  • Τις προηγούμενες ημέρες βλέπαμε τον άστατο καιρό να επικεντρώνεται κυρίως σε ηπειρωτικές εκτάσεις. Τώρα ο άστατος καιρός θα απασχολεί ακόμη και θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, οπότε και τα νησιά μας είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα από αυτή την εξέλιξη, αναφέρει το marousakis.gr

Στον χάρτη που ακολουθεί εντοπίζουμε μέσα στον κύκλο το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να μας επηρεάσει από την περιοχή της Ιταλίας και με τους έντονους χρωματισμούς τον μεγάλο όγκο νερού που το συνοδεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθηματικοί υπολογισμοί εμφανίζουν όγκο νερού ο οποίος σε τοπικό επίπεδο μπορεί να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά ακόμη και τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα, ποσότητες νερού που αν πέσουν σε μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Μετά και από αυτό το κύμα κακοκαιρίας και που θα μας “χαλάσει” ένα ακόμη Σαββατοκύριακο, το Καλοκαίρι φαίνεται να ετοιμάζει μια ισχυρή επίθεση προς τη χώρα μας και γενικότερα τη Μεσόγειο. Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στον χάρτη που ακολουθεί, πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται μέσα στην άλλη εβδομάδα να κινηθούν προς τα ανατολικά βορειοανατολικά φτάνοντας προς τη χώρα μας από τα μέσα της άλλης εβδομάδας και στη συνέχεια.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ψήφο την Κυριακή των εκλογών με αρκετά 35αρια και 37αρια και την αστάθεια πλέον να περιορίζεται σημαντικά και μόνο στα ψηλά βουνά μας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ