Βασιλιάς & βασίλισσα της Σουηδίας: Δείτε τους μέσα στη βασιλική λέμβο για τα 100 χρόνια του Δημαρχείου της Στοκχόλμης - Η ασυνήθιστη είσοδος (βίντεο)

Σημαντική μέρα 

Ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf και η βασίλισσα Silvia της Σουηδίας έκαναν μια ασυνήθιστη τελετουργική είσοδο στην πρωτεύουσα στις 21 Ιουνίου 2023. Οι Σουηδοί ηγεμόνες έφτασαν στη βασιλική λέμβο Order of Vasa για να γιορτάσουν την 100η επέτειο του Hotel de city της Στοκχόλμης.

Άφιξη στη Στοκχόλμη του βασιλικού ζεύγους της Σουηδίας με τη λέμβο Ordre de Vasa

Το 1774, ο ναυπηγός Fredrik Henrik de Chapman σχεδίασε μια βασιλική λέμβο για τον βασιλιά Γουσταύο Γ'. Το μεγαλοπρεπές σκάφος βαφτίστηκε Τάγμα της Βάσα, σε σχέση με το ομώνυμο τάγμα, που καθιερώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα από τον ίδιο βασιλιά. Αυτό το τάγμα των ιπποτών ήταν αδρανές από το 1973 και αποκαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2023 μετά την πρόσφατη μεταρρύθμιση των τάξεων των ιπποτών στη Σουηδία. Η λέμβος Ordre de Vasa καταστράφηκε ολοσχερώς σε πυρκαγιά το 1921 και ξαναχτίστηκε με τον ίδιο τρόπο το 1923.

Διαβάστε ακόμη: Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας υποδέχτηκε το προεδρικό ζεύγος της Γερμανίας: Τι φόρεσαν οι royals & η πρώτη κυρία (φωτό)

Η βασιλική λέμβος Ordre de Vasa χρησιμοποιείται σπάνια, αλλά λανσάρεται για ειδικές τελετές, όπως ο γάμος της διάδοχης πριγκίπισσας Βικτώριας το 2010, η κρατική επίσκεψη στη Σουηδία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 1983 ή ακόμη και ο γάμος του βασιλιά Carl XVI Gustaf και Η Βασίλισσα Σίλβια το 1976. Η πρώτη χρήση της νέας έκδοσης της λέμβου έγινε το 1923, με αφορμή τα εγκαίνια του Δημαρχείου της Στοκχόλμης.

Φθάνοντας στην προκυμαία Riddarfjärden, το βασιλικό ζεύγος υποδέχτηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού. Η τελετή επετείου του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκε στο πάρκο που περιβάλλει το κτίριο. Ο βασιλιάς Carl Gustaf έδωσε μια ομιλία στην οποία υπενθύμισε την ιστορία αυτού του κτιρίου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ragnar Östberg, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος του κόλπου του Riddarfjärden.

Τα εγκαίνια του δημαρχείου έγιναν ακριβώς 400 χρόνια μετά την άφιξη του νέου βασιλιά Gustav Vasa στη Στοκχόλμη

Η ημερομηνία των εγκαινίων του δημαρχείου το 1923 δεν επιλέχθηκε τυχαία. Τα εγκαίνια είχαν πραγματοποιηθεί την ημέρα του Αγίου Ιωάννη, ακριβώς 400 χρόνια μετά τη θριαμβευτική είσοδο του Gustav Vasa που έφτασε στη Στοκχόλμη για πρώτη φορά μετά την εκλογή του στο Strängnäs ως βασιλιάς της Σουηδίας λίγες μέρες νωρίτερα. Το 2023, ο βασιλιάς Carl XVI Gustaf γιορτάζει τα 50 χρόνια της βασιλείας του, αλλά και η σουηδική μοναρχία γιορτάζει φέτος τα 500 χρόνια της. Ο βασιλιάς Gustav Vasa είναι ο πρώτος βασιλιάς της ανεξάρτητης Σουηδίας.

 

Διαβάστε ακόμη: Κηδεία Κωνσταντίνου Β: Βασιλιάς της Σουηδίας Καρλ Γκουστάβ, ο πρώτος ξάδερφος της Άννας Μαρίας και η βασίλισσα Σίλβια (φωτό)

 

Μετά την τελετή που διοργανώθηκε στο πάρκο, οι καλεσμένοι εντάχθηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου. Ένα δείπνο διοργανώθηκε στο περίφημο Μπλε Μέγαρο του δημαρχείου, το οποίο φιλοξενεί κυρίως το συμπόσιο του Βραβείου Νόμπελ κάθε χρόνο. Η τραγουδίστρια Seinabo Sey, το συγκρότημα Drums & Organ και μια χορωδία gospel είχαν την ευθύνη της μουσικής διασκέδασης κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ