Ο Τσίπρας έφυγε και δεν «βγαίνει» κανείς ως διάδοχος, η Αχτσιόγλου ακούστηκε πρώτη πρώτη, ο Χαρίτσης, ο Τσακαλώτος μπα …

Επιμέλεια: Νατάσα Ρουγγέρη

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το φάσμα μιας νέας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οδηγήσει πολλά από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα σε δεύτερες σκέψεις, μετά την παραίτησή του
«Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Και πριν καλά – καλά προλάβει να… εξέλθει του Ζαππείου, άρχισε η ονοματολογία για τη διαδοχή του και τα σενάρια για τους «δελφίνους».

Θα είναι από τους «Προεδρικούς» ή μήπως από την «Ομπρέλα»; Ή θα είναι κάποιο νέο «άκαυτο» στέλεχος που μπορεί να γίνει «Τσίπρας» στη θέση του Τσίπρα; Μήπως επιστρέψει κάποιος… «φίλος από τα παλιά;».

Τα ονόματα που ακούγονται
Με τούτα και με εκείνα, παρά το γενικό «μούδιασμα» και την «παγωμάρα», υπάρχουν κάποια ονόματα στελεχών που «παίζουν», άλλα έντονα, άλλα «χλιαρά», ως πιθανοί διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, για παράδειγμα, ακούστηκε πρώτη και «καλύτερη» και, μάλιστα, πριν την παραίτηση Τσίπρα! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν φαβορί. Προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, γνωρίζει τα οικονομικά και εργασιακά θέματα, αλλά δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως δεν έχει το πολιτικό εκτόπισμα για να γίνει η «Μαρία Δαμανάκη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, ένας νέος πολιτικός, με επιτυχημένη θητεία σε υπουργικούς θώκους, χαμηλών τόνων και με απήχηση στο κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγεται επίσης ως μία θετική υποψηφιότητα.

Ο επικεφαλής τής εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα» και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «παίζει» επίσης αρκετά, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο ίδιος ουδόλως επιθυμεί ένα τέτοιο αξίωμα και μία τέτοια ευθύνη.

Εξάλλου, μόνο εάν η «Ομπρέλα» επιμείνει να τον προτείνει για διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, μπορεί να το σκεφτεί, όπως λένε, αλλά έχει και εκείνη τα… δικά της «βάσανα».

Διαβάστε ακόμη: Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα όσα είπε (βίντεο)

Και αυτό γιατί η «Ομπρέλα» ήθελε συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές για μια συζήτηση σε βάθος ως προς τα αίτια της διπλής εκλογικής ήττας, αλλά και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως, μετέβαλε τα δεδομένα – εκκρεμεί και η πανελλαδική και διαδικτυακή συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας» που ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο – και μετατόπισε το κέντρο βάρους κάθε συζήτησης στο νέο πρόσωπο και τους χρόνους των διεργασιών.

Την ίδια στιγμή, ακούγεται και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος στην προεκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου είχε οριστεί επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής με απόφαση του Τσίπρα.

Ωστόσο, ο Τεμπονέρας δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, κάτι που θα οδηγούσε σε διαρχία τον ΣΥΡΙΖΑ – όπως συνέβη στο ΠΑΣΟΚ όσο ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και εκπροσωπούσε το κόμμα στις κοινοβουλευτικές μάχες ο Μιχάλης Κατρίνης – και θα λειτουργούσε ανασταλτικά για το κόμμα.

Τέλος, κυκλοφορούν και τα – απίθανα; – σενάρια της «ολικής επαναφοράς» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος επανεμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες, στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές.

Ο ίδιος πάντως, από ό,τι λένε, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να πάρει κάποια θέση, η παραίτηση Τσίπρα, όμως, ίσως αλλάξει τα δεδομένα…

Σιγή ασυρμάτου
Προς το παρόν, στο κομματικό «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ
επικρατεί αμηχανία και ουδείς φαίνεται πρόθυμος «να βγει μπροστά».

Από τη μία πλευρά, βέβαια, αυτό είναι λογικό αφού η παραίτηση Τσίπρα «μετράει» μόνο λίγες ώρες – πόσο μάλλον αν θυμηθεί κανείς την περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2007, που έσπευσε στο Ζάππειο και εκείνος, αλλά για να δηλώσει «παρών» απέναντι σε έναν Γιώργο Παπανδρέου που δεν είχε καν παραιτηθεί…

Οι καλά γνωρίζοντες λένε, πάντως, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και το φάσμα μιας νέας ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν οδηγήσει πολλά από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα σε δεύτερες σκέψεις, μετά την παραίτησή του.

Εξάλλου, η κίνηση Τσίπρα αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς θα περίμεναν να μείνει για να οδηγήσει το κόμμα στις απαραίτητες διεργασίες.

Και εφόσον έκρινε ότι πρέπει ή θέλει να παραιτηθεί, μόνο τότε, στο πλαίσιο των κομματικών οργάνων, θα δήλωνε την πρόθεσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, όμως, όλα έχουν αλλάξει και από ό,τι φαίνεται δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα προθυμοποιηθούν να… πάρουν το «μουτζούρη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ