Δημήτρης Ευθυμάκης: Ο Τζουμάκας του έλειπε του ΣΥΡΙΖΑ - Καλά ξεμπερδέματα

Το φθινόπωρο του 2022, και ενώ οργίαζαν οι φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διάβασα ότι ο Στέφανος Τζουμάκας ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Απόμεινα στήλη άλατος, άναυδος, ενεός. Ηταν ήδη ολοφάνερο ότι ο Μητσοτάκης πήγαινε στις εκλογές με ένα χάντικαπ πέντε-έξι μονάδων (ε και να ξέραμε προς τα πού κατευθυνόταν το πράγμα στην πραγματικότητα), οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνει κάτι πρωτοπόρο, ρηξικέλευθο και εντυπωσιακό αν ήθελε να γυρίσει το παιχνίδι.

«Κι έδωσε στον Τζουμάκα αυτή την αρμοδιότητα;», αναρωτήθηκα. Να φτιάξει πολιτική στρατηγική ενόψει εκλογών; Μη χειρότερα. Απευθύνθηκα τότε σε γνωστό και κορυφαίο πασοκοσυριζαίο, άνθρωπο του Tσίπρα που ήταν στα μέσα και στα έξω. «Ρε σεις, τρελαθήκατε; Με τον Τζουμάκα θα πάτε σε εκλογές; Αυτός θα σας καταστρέψει. Είναι πιο πεπαλαιωμένος κι από τα νεοκλασικά των Πετραλώνων, τι αναλύσεις να κάνει και τι στρατηγικές να διαμορφώσει ετούτος για το 2030 και ’40; Αυτός είναι καλός μόνο για εσωκομματικό κουτσομπολιό και για ίντριγκα. Θα σας τρελάνει στο μπλα-μπλα δίχως να λέει τίποτα. Σ’ αυτόν εμπιστευτήκατε τη στρατηγική σας;».

Γέλασε ο συνομιλητής μου και έκανε μια πλατειά ανέμελη κίνηση με τα χέρια του, παράλληλα με ένα νεύμα ξενοιασιάς στο πρόσωπό του. «Ελα μωρέ κι εσύ που δίνεις σημασία στους τίτλους. Δεν τον ξέρεις τώρα τον Τζούμη; Ηθελε έναν τίτλο για να ανακοινώσει τη συστράτευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, του τον δώσαμε. Υπήρχε μέχρι τώρα Επιτροπή Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ; Οχι. Ε, τη φτιάξαμε γι’ αυτόν και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Εκείνος κάνει τον αρχηγό σε μια σφραγίδα και εμείς μπορούμε να λέμε ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι μαζί μας, άρα ελπίζουμε να μας ψηφίσει κανένας παλιός πασόκος και μετά να φτιάξουμε κυβέρνηση με τον Ανδρουλάκη. Οσο για τη στρατηγική των εκλογών, σιγά μην την αφήσουμε στον Στέφανο. Αυτή, αγόρι μου, ανήκει αποκλειστικά στον Αλέξη και τη στενή ομάδα του, τον Τζουμάκα θα περιμένει;».

Και μετά ταύτα, ο Τζουμάκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι, παίζουμε. Ενας 77χρονος φιλοδοξεί να διαδεχτεί έναν 49χρονο. (Τον Τζούμη τον εκπαραθύρωσαν και ο Παπανδρέου και ο Σημίτης, ενώ ως αρχηγός κόμματος πήρε πανελλαδικά 11.062 ψήφους το 2014, μιλάμε για successo legendario, θρυλική επιτυχία).

Εκτός κι αν ο Τζουμάκας δεν είδε το θέμα ούτε ηλικιακά ούτε στη βάση των πολιτικών επιτευγμάτων, αλλά τοπικιστικά. Ενας Αρτινός φιλοδοξεί να διαδεχτεί στην κομματική ηγεσία έναν άλλον Αρτινό. (Σύμφωνα με τους χάρτες της Google, το χωριό του Τσίπρα, Αθαμάνιο Αρτας, απέχει από το χωριό του Τζουμάκα, Καταρράκτη Αρτας, μόνο 40,8 χιλιόμετρα). Αν το είδε έτσι, πάω πάσο.

Αντε βρε, καλά ξεμπερδέματα με τον Στέφανο εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μια συμβουλή. Οταν αρχίζει εκείνες τις απελπιστικά μακρόσυρτες, ιδεολογικά περισπούδαστες και πολιτικά ακατανόητες εισηγήσεις του για τον σοσιαλισμό, με λίγο βαμβακάκι στ’ αυτιά όλα μέσα στην κομματική διαδικασία γίνονται κάπως πιο υποφερτά…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ