Topwoman η Λάιζα Φραντσέτι: Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού - Μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες των ΗΠΑ (φωτό)

Ποια είναι η topwoman που επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν. 

Τη ναύαρχο Λάιζα Φραντσέτι επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για νέα επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αυτό ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εφόσον επικυρωθεί ο διορισμός της, η Φραντσέτι, που σήμερα είναι υπαρχηγός των επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός ενός κλάδου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

«Ως η επόμενη Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, η Ναύαρχος Λάιζα Φραντσέτι θα επιδείξει 38 χρόνια αφοσιωμένης υπηρεσίας στο έθνος μας ως αξιωματικός, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού της ρόλου ως Αντιπλοίαρχου Ναυτικών Επιχειρήσεων», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Ναύαρχος έχει επιδείξει τεχνογνωσία τόσο στον επιχειρησιακό όσο και στον πολιτικό τομέα. Είναι η δεύτερη γυναίκα που έφτασε ποτέ στο βαθμό του ναυάρχου τεσσάρων αστέρων στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, και, όταν επιβεβαιωθεί, θα γράψει και πάλι ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει ως αρχηγός».

To who is who της 

Η Lisa Marie Franchetti γεννήθηκε το 1964 και είναι ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία υπηρετεί ως 42η αντιπλοίαρχος ναυτικών επιχειρήσεων από τις 2 Σεπτεμβρίου 2022. 

Αξιωματικός επιφανειακού πολέμου, ο η Franchetti υπηρέτησε στο παρελθόν ως διευθυντής στρατηγικής, σχεδίων και πολιτικής του κοινού επιτελείου από το 2020 έως το 2022, δεύτερη αναπληρωτής αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη πολεμικών επιχειρήσεων το 2020 και διοικητής του έκτου στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2018 έως το 2020. 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Photo: Facebook/Lisa Franchetti

 Ήταν η δεύτερη γυναίκα που προήχθη σε ναύαρχο τεσσάρων αστέρων στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Φραντσέτι γεννήθηκε στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας Medill του Πανεπιστημίου Northwestern στο Έβανστον του Ιλινόις, λαμβάνοντας πτυχίο Bachelor of Science στη δημοσιογραφία και αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις στην ιστορία.

 Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Northwestern, εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης εφέδρων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και κατατάχθηκε το 1985.

Η επιχειρησιακή σταδιοδρομία της Franchetti περιλαμβάνει: αξιωματικός βοηθητικών μονάδων και πρώτος αξιωματικός τμήματος στο USS Shenandoah (AD-44), πλοηγός και συντονιστής jumboization στο USS Monongahela (AO-178), αξιωματικός επιχειρήσεων στο USS Moosbrugger (DD-980), αξιωματικός συστημάτων μάχης και επικεφαλής επιτελείου της Μοίρας Αντιτορπιλικών (DESRON) 2, εκτελεστικός αξιωματικός του USS Stout (DDG-55) και βοηθός αξιωματικού επιχειρήσεων επιφανείας στην Ομάδα Κρούσης USS George Washington. Διοίκησε το USS Ross (DDG-71) και τη Μοίρα Αντιτορπιλικών 21 που επέβαινε στο USS John C. Stennis (CVN-74). Υπηρέτησε επίσης ως διοικητής του Pacific Partnership 2010, στο USNS Mercy (T-AH-19).

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & CNN

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ