Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει την πιο νόστιμη συνταγή - Ριζότο με πέστο βασιλικού (βίντεο)

Απολαύστε υπεύθυνα! 

Συστατικά

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

250 γρ. ρύζι για ριζότο

30 γρ. λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμό λαχανικών, χλιαρό

30 γρ. βούτυρο

50 γρ. παρμεζάνα

Για το πέστο

2 σκ. σκόρδο

80 γρ. ελαιόλαδο

40 γρ. φύλλα βασιλικού

50 γρ. κάσιους

30 γρ. παρμεζάνα

Για το σερβίρισμα

ρόκα

κάσιους

παρμεζάνα

πιπέρι

ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
  • Βάζουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια για 15-18 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι al dente.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά, σκεπασμένο με το καπάκι, για να ξεκουραστεί.
  • Βάζουμε το βούτυρο και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να δέσει το μείγμα.

Για το πέστο

  • Σε έναν πολυκόφτη βάζουμε τα σκόρδα και το ελαιόλαδο, και χτυπάμε πολύ καλά για να γίνει μια πάστα.
  • Προσθέτουμε τον βασιλικό και χτυπάμε καλά.
  • Βάζουμε τα κάσιους και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.
  • Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ανακατεύουμε το πέστο με το ριζότο και σερβίρουμε με ρόκα, κάσιους, παρμεζάνα, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ