Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο - Live οι δηλώσεις του (βίντεο)

Πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την επανεκλογή του, στην Κύπρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την επανεκλογή του πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται και συντονίζουν τις δράσεις τους, όπως το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ενέργεια, το μεταναστευτικό και τα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το Κυπριακό θα κατέχει κυρίαρχη θέση. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου μέσω μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και οι προσπάθειες του προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έχουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν οι στρατηγικές περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου των δύο χωρών ως κόμβων για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης των τριμερών συνεργασιών και τρόπους αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, δεδομένου ότι Αθήνα και Λευκωσία συνεργάζονται στενά ως κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμμετέχουν ενεργά στις διαβουλεύσεις για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Στο Προεδρικό το τετ α τετ Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη

Ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ώρα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη μάχη με τις πυρκαγιές η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ευχαρίστησε τον λαό της Κύπρου και σημείωσε ότι η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων θα επιστεγαστεί με το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο πρώτο συμβούλιο συνεργασίας στις 11 και 12 Οκτωβρίου και αυτό θα γίνει στη Ρόδο για να ευχαριστήσουμε και έμπρακτα για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει την αναδάσωση του νησιού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι βρίσκεται στην Κύπρο λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουνίου που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή του και επανέλαβε ότι πλησιάζουμε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αναφέρθηκε και στην ψήφο των αποδήμων λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε αφορά και όσους ζουν στην Κύπρο και θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με μοναδικό μέλημα μας τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι οι δυο χώρες συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό να διεκδικούν μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που ήταν είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας.

Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, σημείωσε και τόνισε ότι είναι εκτός ατζέντας κάθε διχοτομική σκέψη.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων που πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαφαινόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε αρκεί να είναι σταθερή και μη αναστρέψιμη. Δεν είμαστε αφελείς, πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι επιδίωξε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερντογάν την επανέναρξη μια περιόδου καλών σχέσεων και την ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας και διατήρηση του κλίματος επικοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλλει την πολιτική της αλλά θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατική της συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η βελτίωση αυτή, εκτίμησε, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Παρακολουθείστε live τις δηλωσεις του πρωθυπουργού

Αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου και ακολούθως, θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ