Τσίμπημα μέδουσας: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Δεν χρειάζεται πανικός! Βρήκαμε τι λένε οι ειδικοί και σας τα παρουσιάζουμε

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρισκόμαστε συχνά μπροστά στο ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε ένα τσίμπημα από μέδουσα. Τα όμορφα αυτά ζώα μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο με το τσίμπημά τους. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Joel Filipe, Unsplash

Όπως μαθαίνουμε από τον ειδικό παθολόγο Μπέσκο Χρ. Γεώργιο, οι τρόποι αντιμετώπισης τσιμπήματος από μέδουσα του είδους Pelagia nοctiluca είναι οι εξής:

1) Άμεση έξοδος από την θάλασσα - Πλύσιμο του πάσχοντος δέρματος με θαλασσινό νερό αποφεύγοντας την τριβή.

2) Αφαίρεση των πλοκαμιών στην περιοχή του τσιμπήματος με τη χρήση γαντιών για την αποφυγή εισόδου τοξίνης στα χέρια σας με μία λαβίδα ή τσιμπιδάκι ή πλαστική κάρτα.

3) Εφαρμογή στην πάσχουσα περιοχή μίγματος θαλασσινού ύδατος και μαγειρικής σόδας (εάν υπάρχει)σε αναλογία 1:1 και για 1-2 λεπτά.

4) Εφαρμόζουμε κρύα επιθέματα στο πάσχον δέρμα για 5-15 λεπτά και επαναλαμβάνουμε εάν είναι σκόπιμο.

5) Στα ήπια εξανθήματα είναι δυνατή η εφαρμογή κρέμα κορτικοστεροειδούς και η λήψη αντιισταμινικού επί έντονου κνησμού εάν εμφανιστεί.

 

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

1) Το πλύσιμο της πάσχουσας περιοχής με γλυκό νερό (ευνοείται η ρήξη των πλοκαμιών της μέδουσας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απελευθέρωση τοξίνης.)

2) Την εφαρμογή οξικού οξέος (ξύδι) ή αμμωνίας.

3) Την περιποίηση της πάσχουσας περιοχής με γυμνά χέρια

4) Την εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων

 

Προσοχή : Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως : υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα - εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης ή έμετος, τότε είναι επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ