Η κινηματογραφική βιομηχανία σε παύση, μέχρι πότε;

Βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα απεργίας ηθοποιών και σεναριογράφων του συνδικάτου «Sag-Aftra» στην Αμερική

Περίπου 160.000 μέλη (ηθοποιοί, σεναριογράφοι, παρουσιαστές ραδιοφώνου, influencers του YouTube, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι κτλ) έχουν παύσει κάθε εργασία τους σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και κινηματογράφο. 
Η απεργία, κηρύχθηκε αμέσως μετά τον πύρινο λόγο της προέδρου της «SagAftra» Fran Drescher, την οποία ίσως θυμάστε από την τηλεοπτική σειρά των '90s "The Nanny". Η Drescher εκφώνησε δυναμικά έναν έντονο συναισθηματικά λόγο, όπου εξέφρασε καχυποψία για τους εκδότες των στούντιο ("Ζητούν φτώχεια, λένε ότι χάνουν χρήματα από παντού, ενώ δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθυντές τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους.") και έκλεισε το λόγο της, στο πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης: "Στο τέλος, ο λαός σπάει τις πύλες του Βερσαλλιών, και τότε τελείωσε!".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAG-AFTRA (@sagaftra)

 

Κύριοι υποστηρικτές, είναι η πλειοψηφία των Α-listers, που στηρίζουν το συνδικάτο και τους λιγότερο ευνοημένους συναδέλφους τους, με ηθοποιούς όπως η Meryl Streep, η Jennifer Lawrence, η Charlize Theron, ο Joaquin Phoenix, η Jamie Lee Curtis, η Olivia Wilde και ο Ewan McGregor. Την επόμενη μέρα της κήρυξης της απεργίας, ο George Clooney πρόσθεσε την υποστήριξή του στην απεργία, αποκαλώντας την "στιγμή καμπής στη βιομηχανία μας" και δηλώνοντας ότι απαιτείται αλλαγή για να επιβιώσει η "βιομηχανία μας". Άλλοι μεγάλοι ηθοποιοί που υποστηρίζουν την απεργία τις τελευταίες ώρες περιλαμβάνουν τους John Cusack και Mark Ruffalo. Δεν υπάρχουν ηθοποιοί που να μην συμμετέχουν - όλοι οι ηθοποιοί των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται να συμφωνούν με την απεργία.

Τι θέλει η Sag-Aftra; Και γιατί δεν μπορεί να το αποκτήσει;

Ένα από τα κύρια αιτήματα της συντεχνίας είναι να διαπραγματεύεται τους όρους με τα στούντιο: η τελευταία σημαντική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2020, αλλά αμέσως υπονομεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτή η συμφωνία έπρεπε να λήξει στις 30 Ιουνίου, επομένως ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.  Ένας από τους κύριους λόγους αδυναμίας συμφωνίας φαίνεται να είναι οι αποζημιώσεις, οι πληρωμές που λαμβάνουν οι ερμηνευτές για τις επαναλήψεις ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, ενώ το θέμα του ποιος είναι ιδιοκτήτης της μορφής ενός ηθοποιού αν αναπαραχθεί από την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί επίσης ένα μεγάλο σημείο έντασης. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAG-AFTRA (@sagaftra)

 

Οι διαπραγματευτές της Sag-Aftra ζητούν αποζημιώσεις που θα βασίζονται μεταξύ άλλων στα επίπεδα προβολών στις υπηρεσίες streaming, αλλά τα στούντιο - που περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες streaming Netflix και Amazon μαζί με τη Disney - δεν είναι πρόθυμα να μοιραστούν τις πληροφορίες.

Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε τους ηθοποιούς ως πάμπλουτους, όμως όπως στον αθλητισμό έτσι και στην υποκριτική, υπάρχουν ελάχιστοι που βγάζουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, αρκετοί που κερδίζουν αξιοπρεπή χρήματα αλλά οι περισσότεροι δεν πλησιάζουν καν αυτές τις αμοιβές. 

Είναι οι άνθρωποι που χάνουν τα σπίτια τους, που δεν έχουν ασφάλεια υγείας και δυσκολεύονται ακόμα και για να βασικά προς το ζην. 

Είναι οι άνθρωποι για τους οποίους ο Tom Cruise τρελάθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Mission: Impossible" δηλώνοντας: "Μπορείτε να το πείτε στους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους επειδή η βιομηχανία μας είναι κλειστή! Δεν θα τους βάλει φαγητό στο τραπέζι ή θα πληρώσει τα έξοδα των σπουδών τους!" Ο Matt Damon υπενθύμισε στους δημοσιογράφους τις δυσκολίες της πλειοψηφίας της Αμερικανικής εργαζόμενης καλλιτεχνικής τάξης: "Απαιτούνται 26.000 δολάρια για να πληρούν τις προϋποθέσεις για κάλυψη υγειονομικής ασφάλισης και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στα περιθώρια και οι αποζημιώσεις τους τους βοηθούν να ξεπεράσουν αυτό το όριο. Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή άσκηση. Πρόκειται για πραγματική ζωή και θέμα ζωής και θανάτου".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAG-AFTRA (@sagaftra)

 

Με την βιομηχανία του κινηματογράφου σε παύση, Φεστιβάλ όπως της Βενετίας τον επόμενο μήνα, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, καθώς οι ηθοποιοί δεν δεσμεύονται μόνο να μην κάνουν γυρίσματα αλλά να μην προβάλουν κι όλας, τις ήδη ολοκληρωμένες ταινίες τους. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ