Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει το πιο γλυκό milkshake που έχετε πιει! Απλά υλικά & εντυπωσιακό αποτέλεσμα

Απόλαυση που δε μπορείς να αντισταθείς!

Συστατικά

Για τα donuts

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 180 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • τρούφα , πολύχρωμη, για την επικάλυψη
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο, για το άλειμμα του μπολ
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σαντιγί

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 γρ. άχνη ζάχαρη

Για την γκανάς σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για τη σύνθεση

  • 4 μπάλες παγωτό βανίλια
  • 2 λίτρα γάλα πλήρες
  • 8 donuts
  • 8 marshmallows
  • τρούφα , πολύχρωμη
  • σοκολατένια κουφετάκια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα donuts 

  1. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το γάλα, και αφήνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γίνει χλιαρό το γάλα. (Δεν θέλουμε να ζεστάνουμε πολύ το γάλα γιατί θα κάψει τη μαγιά.)
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αυγό, τη μαγιά, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 15-20 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  3. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το εσωτερικό ενός μεγάλου μπολ.
  4. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  5. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος 1 εκ.
  7. Κόβουμε τη ζύμη με ένα τσέρκι διαμέτρου 9 εκ. και σε κάθε στρογγυλό κομμάτι το οποίο έχουμε κόψει, δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο τσέρκι διαμέτρου 2 εκ., ώστε να δημιουργήσουμε συνολικά 8 donuts.
  8. Τοποθετούμε σε ένα ταψί μικρά τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας 10x10 εκ. 
  9. Τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας από ένα donut, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, ώστε να μη χαλάσει το σχήμα τους όταν θα τα μεταφέρουμε στο τηγάνι.
  10. Καλύπτουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τα donuts να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
  11. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και αφήνουμε να ζεσταθεί. (Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία να φτάσει τους 170°C.)
  12. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2-3 donuts με τις λαδόκολλες, αφαιρούμε προσεκτικά τις λαδόκολλες με μια τσιμπίδα, και τα τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.
  13. Αφαιρούμε τα donuts από την κατσαρόλα, τα ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  14. Σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  15. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε λίγο νερό, ώστε να λιώσουμε την κουβερτούρα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μπεν μαρί.
  16. Τοποθετούμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα προσέχοντας να μην ακουμπάει ο πάτος του στο νερό.
  17. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. 
  18. Βουτάμε τα donuts μέχρι τη μέση στη λιωμένη κουβερτούρα, τα ακουμπάμε σε ένα ταψί, και τα πασπαλίζουμε με την τρούφα.
  19. Αφήνουμε τα donuts στην άκρη μέχρι να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα. 

Για τη σαντιγί

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. 
  2. Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
  3. Για την γκανάς σοκολάτας
  4. Σπάμε τις 2 κουβερτούρες με τα χέρια μας και τις αφήνουμε στην άκρη.
  5. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τις κουβερτούρες, αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάς. 
  7. Μεταφέρουμε την γκανάς σε ένα μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Για τη σύνθεση

  1. Ρίχνουμε σε διάφορα σημεία εσωτερικά του ποτηριού λίγη γκανάς και την απλώνουμε με ένα κουτάλι. 
  2. Αλείφουμε με λίγη γκανάς και το χείλος του ποτηριού και κολλάμε τα σοκολατένια κουφετάκια.
  3. Μοιράζουμε στα ποτήρια από μια μπάλα παγωτό και τα γεμίζουμε με γάλα.
  4. Διακοσμούμε το κάθε ποτήρι με 2 donuts, 2 marshmallows και σαντιγί.
  5. Πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ