Γιάννης Φλερύ: Ο μεγάλος Έλληνας χορευτής που ξεχώρισε η Εντίθ Πιάφ - Ζευγάρι με τη Λίντα Άλμα στη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά

Σαν σήμερα απεβίωσε ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος Γιάννης Φλερύ!

Ο εμβληματικός χορευτής και χορογράφος Γιάννης Φλερύ γεννήθηκε στην Πάτρα το 1914 και απεβίωσε, σαν σήμερα, στις 10 Αυγούστου του 2001. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Παπαντωνόπουλος, αλλά χρησιμοποιούσε το Φλερύ ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον ελληνικό κινηματογράφο. Μάλιστα, πρόκειται για έναν από τους πέντε συντελεστές της Φίνος Φιλμ με τις περισσότερες συμμετοχές.

Οι σπουδές του χορογράφου

Ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές τους για να συνεργαστεί με περιοδεύοντες ελληνικούς θιάσους ως αυτοδίδακτος χορευτής και ηθοποιός. Την πρώτη του εμφάνιση πραγματοποίησε το 1934 στο θέατρο του Αττίκ και ακολούθησε η εμφάνιση στο Θέατρο Ριάλτο σε παράσταση οπερέτας. Το 1937 ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία εμφανιζόμενος ως ντούο με τη χορεύτρια Λίζα Ποζέλι.

Εντάχθηκε στην πρώτη χορευτική ομάδα κλασικού χορού του Κώστα Νίκολα και συνεργάστηκε μαζί του επί επταετία (1937-46). Εργάστηκε στο μουσικό θέατρο ως χορευτής και χορογράφος. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και συνδέθηκε με το ΕΑΜ. Βασική του επί μακρόν συνεργάτιδα υπήρξε η χορεύτρια Λίντα Άλμα.

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας τους Γιάννη Φλερύ και η γνωριμία με την Έντιθ Πιάφ

Το καλοκαίρι του 1946 ήταν σημαδιακό για τον Φλερύ, αφού επισκέφτηκε την Αθήνα ο μύθος του Γαλλικού τραγουδιού, Έντιθ Πιάφ. Σε μια από τις εξόδους της, η Πιάφ, βρέθηκε στο καμπαρέ που εμφανιζόταν ο Φλερύ, ο οποίος στο μεταξύ είχε γίνει καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Λίντα Άλμα. Η Πιάφ ενθουσιάστηκε με το θέαμα και προσκάλεσε τους δυο χορευτές στο Παρίσι για κοινές εμφανίσεις. Έτσι ο Φλερύ παρέμεινε στη Γαλλία επτά χρόνια. Πραγματοποίησε επίσης περιοδεία στη Σκανδιναβία και στις ΗΠΑ, όπου και παρακολούθησε μαθήματα χορογραφίας στη Μητροπολιτική Όπερα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το 1952 ο Γιάννης Φλερύ επέστρεψε στην Ελλάδα κάνοντας εμφανίσεις σε ελεύθερο θέατρο, επιθεωρήσεις και κωμωδίες. Πήρε μέρος σε περίπου σαράντα κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως του Ντίνου Δημόπουλου. Η συνεργασία του με την Φίνος Φίλμ ξεκινά το 1961 με την ταινία “Ο Σκληρός Άντρας”, ενώ συνεχίζεται με πολλές συμμετοχές σε κωμωδίες, δράματα και μιούζικαλ. Η δράση του επεκτείνεται και στο θέατρο, όπου συνεργάζεται με κρατικές σκηνές, με την Λυρική Σκηνή και με το ελεύθερο θέατρο, ενώ η τελευταία του συμμετοχή είναι στη θεατρική επιθεώρηση “Βίρα τις άγκυρες”, κλείνοντας έναν κύκλο εμφανίσεων, που κράτησε πάνω από 60 χρόνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ