British Museum Gate, ή αλλιώς το σκάνδαλο του βρετανικού μουσείου: το έλα να δεις & ο κλέψας του κλέψαντος και κατά τ’άλλα φυλάνε τα Ελγίνεια

Από την απόλυση υπαλλήλου, μέχρι τις παραιτήσεις αλλά και τις μεγάλες αποκαλύψεις!

Το σκάνδαλο του Βρετανικού Μουσείου παίρνει τεράστιες διαστάσεις, με τον ακριβή αριθμό των κλοπιμαίων να είναι άγνωστος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες να φτάνει τα 2.000 αντικείμενα. Το σοκ στην κοινή γνώμη είναι τεράστιο. Το μουσείο με την τεράστια επισκεψιμότητα σε καθημερινή βάση φαίνεται να βρισκόταν σε πλήρη αποσάρθρωση, την ίδια ώρα που οι υπεύθυνοι του αρνούνταν από την Ελλάδα την επιστροφή των Μάρμαρων του Παρθενώνα με συνεχείς προφάσεις.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 16 Αυγούστου έγινε γνωστό ότι εκλάπησαν αντικείμενα,όπως κοσμήματα και ημιπολύτιμοι λίθοι που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα, ενώ ένας υπάλληλος απολύθηκε ως υπεύθυνος.

Έτσι, οι παραιτήσεις έπεσαν βροχή, με πρώτη αυτή του διευθυντή του μουσείου Χάρντγουικ Φίσερ, ο οποίος αναμενόταν να αποχωρήσει από τη θέση του τον επόμενο χρόνο.

Eurokinissi
Ο Φίσερ τόνισε ότι είναι ανάγκη να αποδοθούν οι αποτυχίες στα πρόσωπα, ενώ σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως "κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, εξετάζω λεπτομερώς τα γεγονότα γύρω από τις κλοπές από το Βρετανικό Μουσείο και την έρευνα για αυτές".

Hartwig Fischer, Photograph: Benedict Johnson/British Museum/PA

«Είναι προφανές ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν ανταποκρίθηκε τόσο εκτενώς όσο θα έπρεπε. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μουσείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ξεπεράσει αυτό το επεισόδιο και θα βγει πιο δυνατό από αυτό, αλλά δυστυχώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μου προκαλεί σύγχυση», πρόσθεσε ο μέχρι πρότινος διευθυντής.

Την παραίτησή του διευθυντή ακολούθησε αυτή του υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, ελάχιστες ώρες μετά την παραίτηση του Διευθυντή του ιδρύματος.

Jonathan Williams, Linkedin

Με μια λιτή ανακοίνωση το ίδρυμα ανακοίνωσε την παραίτησή του Γουίλιαμς.

«Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς συμφώνησε να αποχωρήσει οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλοπές στο Μουσείο. Αυτό θα συμβεί με άμεση ισχύ».

Φυσικά, πριν από τις παραιτήσεις είχε ανακοινωθεί η απόλυση του Πίτερ Χιγκς, υπεύθυνου για τις ελληνικές συλλογές.

Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Independent, υπάλληλος του μουσείου είχε κρούσει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για ζητήματα ασφαλείας από το 2020, όταν είχε διαπιστώσει ότι εκθέματα του Μουσείου βρίσκονταν σε δημοπρασίες στο eBay!

Παρόμοια είναι και η αποκάλυψη της Telegraph για ένα ρωμαϊκό κόσμημα από όνυχα που πωλούνταν στο eBay με τιμή πώλησης τις 40 λίρες, το οποίο ήταν ένα κομμάτι που απεικονιζόταν στον διαδικτυακό κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν μίλησε το Σάββατο το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC Radio 4, και επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι κάποια από τα 2.000 χαμένα αντικείμενα έχουν αρχίσει να ανακτώνται. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας συνεργάζονται ενεργά με το μουσείο» ενώ έδειξε αισιόδοξος ότι «κάποιοι τίμιοι άνθρωποι θα επιστρέψουν τα αντικείμενα που θεωρούνται τελικά κλεμμένα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ