Κυριάκος Μητσοτάκης: Συσκέψεις πριν τη ΔΕΘ - Τι θα ανακοινώσει για αντιπυρικά μέτρα και Οικονομία

Το "καλάθι" των ανακοινώσεων...

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας σήμερα, λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ, η οποία ξεκινάει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι φυσικό, οι πυρκαγιές θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι γενικότεροι κεντρικοί άξονες θα αφορούν τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Κράτους και της Δικαιοσύνης.

Έκτακτο επίδομα στους πυροσβέστες

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους πυροσβέστες, οι οποίοι με κίνδυνο τη ζωή τους αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο το δύσκολο έργο των πυρκαγιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά την χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, ως έμπρακτη αναγνώριση της συνεισφοράς τους. Το μέτρο αυτό δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πέμπτη στη Βουλή.

Όσον αφορά την Οικονομία, «Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι μικρές σε παροχές αλλά μεγάλες σε μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις που θα έχουν στο επίκεντρο τους πιο ευάλωτους πολίτες και θα συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών.

Την ώρα που οι τιμές εξακολουθούν να τραβούν την ανηφόρα, κυρίως στο σκέλος των τροφίμων, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό για:

  • παράταση του market pass έως το τέλος του έτους (ισχύει έως και τον Οκτώβριο),
  • παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης μέσω διεύρυνσης των δικαιούχων
  • καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους οι οποίοι δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
  • παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές, εστίαση και πολιτισμό πέραν του 2023.

Επιπλέον, καθώς η Ευρώπη και οι απαιτούν να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, η περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων αναμένεται να έρθει μέσα από την ενεργοποίηση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και παρεμβάσεις η οποίες θα αρχίσουν να ξετυλίγονται το νέο έτος όπως:

  • Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού κατά 70 ευρώ, αύξηση οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος θέσης καθώς και σειράς επιδομάτων για τα ειδικά μισθολόγια.
  • Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
  • Η 3η ετήσια αύξηση του κατώτατου μισθού με τις διαδικασίες να ξεκινούν στις αρχές του 2024, για να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
  • H νέα αύξηση των συντάξεων, με το ύψος της να καθορίζεται με βάση το μέσο όρο του φετινού ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για  αύξηση της τάξης του 3% – 4%.
  • Μείωση του «πέναλτι» για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα εφόσον λάβει έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο.
  • Τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα ακίνητα τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ