Michael York: Ο θρυλικός γοητευτικός ηθοποιός του Τζεφιρέλι και του "Καμπαρέ" πάσχει από σπάνια πάθηση - Η μάχη με την αμυλοείδωση

Η επιτυχημένη πορεία του στον κινηματογράφο και τα προβλήματα υγείας.

Η ηθοποιός Michael York, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη Φράνκο Τζεφιρέλι, πάσχει από μια σπάνια θανατηφόρα πάθηση. Πρόκειται για τη λεγόμενη αμυλοείδωση, η οποία εμφανίζεται όταν οι πρωτεΐνες που ονομάζονται ινίδια αμυλοειδούς, συγκεντρώνονται στα όργανα.

Ο Michael York γεννήθηκε στο Fulmer της Αγγλίας στις 27 Μαρτίου 1942. Εμφανίστηκε στη σκηνή με το Εθνικό Θέατρο Νέων στο East End του Λονδίνου και σε διεθνείς περιοδείες. Άλλες πρώιμες εμπειρίες υποκριτικής προήλθαν από τη Δραματική Εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (αποφοίτησε από την Οξφόρδη το 1964), το Dundee Repertory και την Εθνική Εταιρεία Θεάτρου του Laurence Olivier - όπου συνεργάστηκε με τον Franco Zeffirelli, ο οποίος του έδωσε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως Lucentio στην ταινία Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι (1967) και τον ρόλο της επανάστασής του ως Tybalt στην ταινία Ρωμαίος και Ιουλιέτα (1968).

Από νωρίς απέκτησε τηλεοπτική αναγνώριση για την ερμηνεία του ως Jolyon στην ταινία The Forsyte Saga (1967).

Άλλοι αξιοσημείωτοι πρώιμοι κινηματογραφικοί ρόλοι περιλαμβάνουν τον Brian Roberts στο Καμπαρέ (1972), τον κόμη Andrenyi στο Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (1974) και τον D'Artagnan σε αρκετές ταινίες των Σωματοφυλάκων.



Έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 50 τηλεοπτικές ταινίες, συνέχισε τη θεατρική του δουλειά, πρωταγωνιστώντας στο Μπρόντγουεϊ, έκανε πολλές ηχογραφήσεις λόγου, έγραψε και έδωσε διαλέξεις διεθνώς.

Η αυτοβιογραφία του (1993) εκδόθηκε ως "Accidentally on Purpose" στις ΗΠΑ και "Travelling Player" στη Βρετανία. Συμμετείχε στην επιτυχία Ο κώδικας της Αποκάλυψης (1999) με την Catherine Oxenberg και τον Casper Van Dien. Είχε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις ταινίες "Austin Powers".


Ο γάμος του με τη φωτογράφο Patricia McCallum

Ο York γνώρισε τη φωτογράφο Patricia McCallum το 1967, όταν της ανατέθηκε να τον φωτογραφίσει, και παντρεύτηκαν στις 27 Μαρτίου 1968, στα 26α γενέθλια του York. Ο θετός του γιος είναι ο παραγωγός του Star Wars Rick McCallum. Ο Γιορκ μπήκε στο Hall of Fame της Διεθνούς Λίστας των Καλύτερα Ντυμένων το 1977.

Τα προβλήματα υγείας

Ο Γιορκ ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη σπάνια ασθένεια που ονομάζεται αμυλοείδωση το 2013. Οι γιατροί αρχικά πίστευαν ότι είχε καρκίνο των οστών.Το 2012 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Το 2022, προκειμένου να είναι πιο κοντά στην Κλινική Mayo για θεραπεία, ο York και η σύζυγός του μετακόμισαν στο Rochester της Μινεσότα.

Η ομιλία του για την πάθηση

Ο πρωταγωνιστής ταινιών όπως το Cabaret, το Logan's Run και το Austin Powers, μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού βλαστοκυττάρων της Καλιφόρνια για την προσωπική του μάχη με την αμυλοείδωση, μια σπάνια, συχνά θανατηφόρα ασθένεια που προκαλείται από την ανώμαλη εναπόθεση πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδή σε διάφορους ιστούς του σώματος.

Εκτός από την αμυλοείδωση, ο York διαγνώστηκε επίσης με πολλαπλό μυέλωμα, έναν καρκίνο του μυελού των οστών.

Υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Sherry Lansing παρουσίασε τον κ. York. Για να μάθετε τα χρηματοδοτούμενα από το CIRM έργα που σχετίζονται με τους καρκίνους του αίματος, επισκεφθείτε το ενημερωτικό δελτίο για τη λευχαιμία.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ