ΣΥΡΙΖΑ: Πλήθος κόσμου ψηφίζει για τον νέο πρόεδρο - Αναλυτικά όλα τα εκλογικά τμήματα (βίντεο)

Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Τζουμάκας

Μεγάλη φαίνεται να είναι η συμμετοχή των πολιτών στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προσβλέπει η Κουμουνδούρου, καθώς οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 8 και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, προκειμένου μέλη, φίλοι και ψηφοφόροι του κόμματος να προσέλθουν στα 570 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί ανά την επικράτεια.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως χθες, είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και σήμερα, επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Επιπλέον, τόσο όσοι είναι ήδη μέλη, αλλά και όσοι εγγραφούν σήμερα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα από τα 570 που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας. Σημειωτέον ότι κάθε ψηφοφόρος έχει μία μόνο ψήφο και μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μόνο μία φορά σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα.

Συνολικά, τα 570 εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανά την Ελλάδα βρίσκονται αναρτημένα εδώ:

https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

Φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο, κανείς πρέπει να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δηλαδή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Επίσης, για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Παράλληλα, οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Ψηφιακά οι Απόδημοι

Στη διαδικασία συμμετέχουν ψηφιακά και οι κάτοικοι εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Η Επιτροπή

Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος διαδραματίζει η εννεαμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), Πρόεδρος της οποίας έχει οριστεί ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννης Δρόσος και στην οποία μετέχουν ως μέλη οι:

  • Γιάννης Βουλγαράκης,
  • Φανή Γιωτάκη,
  • Κατερίνα Κνήτου,
  • Σπύρος Νιάκας,
  • Γιάννα Πεππέ,
  • Κώστας Πουλάκης,
  • Θεοδώρα Τζάκρη και
  • Δημήτρης Τοκάνης

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κηρύσσει τη λήξη της διαδικασίας και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων, όπου το αποτέλεσμα της καταμέτρησης αποστέλλεται στην ΚΕΦΕ, αλλά και καταχωρείται αυτομάτως στο τάμπλετ που έχει διατεθεί σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Στη συνέχεια, η ΚΕΦΕ σε κλειστή συνεδρίαση (δηλαδή σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή κάποιων τεχνικών συμβούλων) συγκεντρώνει τα αποτελέσματα από το σύνολο των εκλογικών Τμημάτων, εξάγει το τελικό αποτέλεσμα και συντάσσει Πρακτικό όπου εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός όσων ψήφισαν, ο αριθμός των εγκύρων, λευκών και ακύρων ψηφοδελτίων και ο αριθμός των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος.

Για το σκοπό αυτό, ο έκτος όροφος στο κτίριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Κουμουνδούρου σήμερα θα έχει «σφραγιστεί», δηλαδή θα είναι απροσπέλαστος για μη μέλη της ΚΕΦΕ, με εξαίρεση στελέχη της εταιρίας που υποστηρίζει τις εκλογές, για να μην υπάρξει η οποιαδήποτε σκιά.

Το μέτρο

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, αν υπάρξει απόψε υποψήφιος ή υποψήφια που να συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο επί των εγκύρων ψήφων, στις οποίες δεν προσμετρώνται οι λευκές ψήφοι, τότε η ΚΕΦΕ τον/ την ανακηρύσσει Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθεί επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου, με αντίστοιχη εκλογική διαδικασία, αλλά με υποψήφιους μόνο τους δύο επικρατέστερους από τους πέντε αρχικά διεκδικητές της ηγεσίας του κόμμματος. Και στο δεύτερο γύρο, νικητής/τρια αναδεικνύεται εκείνος/η που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο των εγκύρων ψήφων κατά την επαναληπτική εκλογή της 24ης Σεπτεμβρίου 2023.

Τα αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι γύρω στις 10 απόψε το βράδυ θα είναι σε θέση η αρμόδια Επιτροπή να δώσει μια πρώτη, ασφαλή εικόνα για τον/την νικητή του πρώτου γύρου, αλλά και τους δύο φιναλίστ του δεύτερου γύρου, εφόσον αυτός κρίνεται υποχρεωτικός από τα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης θα βρίσκεται σήμερα μετά τις 18:00 στην Οδό Στουρνάρη 57, απ’ όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ δηλώσεις αναμένεται να κάνει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προσερχόμενος στην Κουμουνδούρου, και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Παππάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ