Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ -«Καμία πρόθεση για ανασχηματισμό - Στις πρώτες πρωτοβουλίες η μεταφορά ΕΜΥ & Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία» (βίντεο)

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός

 

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό τώρα, τόνισε ωστόσο ότι οι υπουργοί κρίνονται και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να κάνει «rotation» στα υπουργεία, μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. 

Αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια να μετακινηθεί σε κάποια θέση στις Βρυξέλλες ακομα και πριν τη λήξη της τετραετίας (σ.σ. «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στο γνωστό λαϊκό τραγούδι που ερμήνευσε ο Βασίλης Καρράς), ο πρωθυπουργός παρείχε διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε και περιέγραψε το σχέδιό του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα καθημερινότητας, προαναγγέλλοντας και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας με νόημα ότι «η Χάγη είναι μακριά». Τρεις ημέρες, δε, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός «επέστρεψε» στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στο Βίλνιους, για να εξηγήσει ότι, όταν έλεγε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν υποχωρήσεις, δεν εννοούσε σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης. «Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. 

Ισχυρή προσωπική δέσμευση για την συνολική αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις πρόσφατες πλημμύρες εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που υποβλήθηκε στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ από δημοσιογράφο Θεσσαλικού ΜΜΕ είπε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση περνά μέσα από την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ παλιό. Είμαι αποφασισμένος το ζήτημα αυτό να το λύσω δραστικά. Προχωρούμε στην δημιουργία Οργανισμού, που θα λειτουργεί φανταστείτε όπως η Αττικό Μετρό, και θα έχει βοήθεια από το εξωτερικό. Εχω ζητήσει βοήθεια από χώρα που έχει εμπειρία στην διαχείριση των υδάτων. Δεν αφορά μόνο τα φράγματα που θα φτιάξουμε αλλά και τις καλλιέργειες, Θα την κάνουμε την συζήτηση σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Το ζήτημα θα αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο. Θα βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα και μελέτες και θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση».



Πέραν αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αρχικές προβλέψεις των μετεωρολόγων έδειχναν πως ο Ντανιελ θα έχει ένταση ανάλογη με τον Ιανό ωστόσο όπως είπε «αυτό που έγινε δεν ήταν Ιανός».

«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον ΙΑΝΟ» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε



«Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί επανειλημμένα αλλά το πρωτόκολλο στην φωτιά είναι διαφορετικό από την πλημμύρα. Ενώ στην φωτιά η εντολή είναι να φύγουν οι κάτοικοι στην πλημμύρα η σύσταση είναι να κατευθυνθούν σε ψηλότερα σημεία. Λειτούργησε το σχέδιο γι αυτό και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα»

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα»

«Σώσαμε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές επειδή μετά το καιρικό φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ