Ο γιος του Σταύρου Νιάρχου, Κωνσταντίνος, κατέκτησε το Έβερεστ & πέθανε από ναρκωτικά 18 μέρες μετά - Πήρε δόση ικανή να σκοτώσει 25 άτομα

Ο άθλος και ο τραγικός θάνατος λίγες μέρες μετά!

Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, γιος του Έλληνα μεγιστάνα, στις 13 Μαϊου του 1999, σκαρφάλωσε το Έβερεστ μαζί με έναν φίλο του, τον Αουγκούστο Ορτέγκα, ο οποίος δεν γνώριζε ότι ήταν ο μικρότερος γιος του Σταύρου Νιάρχου. Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα που έφτασε στην κορυφή.

Μη επιθυμώντας να τραβήξει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ, κράτησε μυστική την ταυτότητά του, καθώς η είδηση ότι ο γιος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου επιχειρούσε τέτοιο κατόρθωμα, θα έκανε τον γύρο του κόσμου.

Φτάνοντας στην κορυφή ο Κωνσταντίνος Νιάρχος παρά την ταλαιπωρία, το κρύο και το ελάχιστο οξυγόνο, ύψωσε την ελληνική σημαία. Είχε μόλις καταφέρει κάτι που δεν το έχουν κάνει πολλοί.

Οι ισοθερμικές στολές τους κρατάνε ζεστούς, αλλά η αναπνοή είναι πολύ δύσκολη στα 8.000 χιλιάδες μέτρα, στα δύο τρίτα του ύψους της τροπόσφαιρας. Ο αέρας είναι αραιός, το οξυγόνο ελάχιστο, οι θερμοκρασίες πολικές και οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν την κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη.

Το να φτάσει κανείς στο Έβερεστ δεν είναι καθόλου εύκολο. Η κούραση, οι ζαλάδες, η έλλειψη ύπνου και φαγητού, κάνουν την όλη υπόθεση πραγματικό άθλο.

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος ήταν αποφασισμένος ήδη από μήνες πριν, να κάνει την υπέρβαση. Είχε φροντίσει, ώστε η άφιξη και η παρουσία του στο κρατίδιο του Νεπάλ να μείνει μακριά από την δημοσιότητα.

@newsgreecegr

Για να το πραγματοποιήσει συμμετείχε στην αποστολή της ΟΤΤ Expeditions, μιας από από τις καλύτερες εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτό τον τομέα, η οποία δεν λειτουργεί πλέον, και ζήτησε από τους υπεύθυνους απόλυτη εχεμύθεια γύρω από το όνομά του.

Και το υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ κράτησε απόρρητη την λίστα, παρά το γεγονός ότι όλοι ήθελαν να μάθουν ποιος ήταν.

Το κατέβασμα από το βουνό ήταν εξίσου δύσκολο. Παρά τη θέληση όλων των ορειβατών να μείνουν πολλή ώρα στην κορυφή, οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν για πάνω από λίγα λεπτά.

Η τάση αυτοκαταστροφής και ο τραγικός θάνατός του από τα ναρκωτικά

Μόλις 18 μέρες μετά το επίτευγμά του, ο Κωνσταντίνος Νιάρχος πέθανε από μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, ικανή να σκοτώσει 25 άτομα. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε το βράδυ της 31ης Μαΐου, μέσα στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, στο επιβλητικό κτίριο με το νούμερο 33 της Grosvenor Square στο Λονδίνο. Ήταν μόλις 37 ετών.

Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο Saint Mary’s, ήταν ήδη αργά. Η σύντροφός του Μισέλ ντε Μασί κατέθεσε ότι την είχε καλέσει εκείνο το βράδυ ο Νιάρχος στο διαμέρισμά του και αφού μίλησαν για λίγη ώρα και της έδειξε φωτογραφίες από το Έβερεστ, έκαναν μαζί κoκαΐνη. Με τη διαφορά ότι εκείνη πήρε μια φυσιολογική δόση, ενώ ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος φλέρταρε με την αυτοκτονία.

Η ίδια τον βρήκε να νεκρό στο πάτωμα του μπάνιου.

Στις 31 Μαΐου ο αριθμός 999 του Κέντρου Επειγόντων Περιστατικών δέχθηκε κλήση από το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου. Η γυναικεία φωνή στην άκρη της γραμμής ακουγόταν απελπισμένη: «Γρήγορα! Ο γιος του Νιάρχου έχει καταρρεύσει από ναρκωτικά». Κι έπειτα, στο νοσοκομείο Saint Mary’s, η ίδια φωνή: «Κάντε κάτι. Μην τον αφήσετε να πεθάνει». Ηταν ήδη αργά. 

@MimoupeisGr

Οι γιατροί διέγνωσαν διόγκωση στην καρδιά, αλλά διευκρίνισαν αυτό που το περιβάλλον του γνώριζε πολύ καλά. 

Η σύντροφός του τον είχε δει να καταβροχθίζει ολόκληρα κομμάτια κοκαΐνης λίγες ώρες προτού πεθάνει. Η γνωμάτευση του ιατροδικαστή την επιβεβαίωσε: «Τον σκότωσαν τα ναρκωτικά».

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος έχασε τη μητέρα του σε ηλικία οκτώ ετών. Ο πατέρας του ήταν απόμακρος, ενώ αργότερα, έχασε και τη θεία του, Τίνα Λιβανού, η οποία μετά τα διαζύγιά της από τον Αλέξανδρο Ωνάση και τον Δούκα του Μάρλμπορο έγινε μητριά του.

Ο Κωνσταντίνος είχε ξεχωρίσει νωρίς για την ευφυΐα του, η απειθαρχία του όμως και η άστατη συμπεριφορά του τον κατέστησαν γρήγορα «μαύρο πρόβατο». Αποβλήθηκε, μάλιστα, από το Harrow και το Gordonstoun, δύο από τα πιο διακεκριμένα σχολεία της Αγγλίας. Η στάση του πατέρα του προς εκείνον επηρεάστηκε από τα μαθητικά του χρόνια.

Διαβάστε επίσης: 

Οι δυο γάμοι και ο εθισμός στα ναρκωτικά

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν στα 25 χρόνια του ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να παντρευτεί την Ιταλίδα πριγκίπισσα Αλεσάντρα Μποργκέζε, την οποία συνόδευαν φήμες για ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις. Ο γάμος τους κράτησε μόνο επτά μήνες.

Κάπου εκεί ήρθε και ο εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Ο γάμος του με την έξι χρόνια μεγαλύτερη γοητευτική Βραζιλιάνα, Σίλβια Μάρτινς, τον βάζει στο σωστό δρόμο. Ο «άσωτος υιός» ανακαλύπτει τη χαρά της ζωής μακριά από τα κλαμπ και τα ναρκωτικά. Η ορειβασία έγινε ο νέος εθισμός του. Παράλληλα αναλαμβάνει το ναυτιλιακό τμήμα της οικογενειακής επιχείρησης, μοιράζοντας το νόημα της ζωής του ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ