Νέοι βομβαρδισμοί συγκλονίζουν τη Γάζα - Οι φωτό ραγίζουν καρδιές - Η Χαμάς ρίχνει ρουκέτες στο Τελ Αβίβ (βίντεο)

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

Για έκτη ημέρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα μετά την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Χαμάς έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση το περασμένο Σάββατο με μπαράζ ρίψεων ρουκετών και χτυπήματα από μαχητές της σε μια σειρά ισραηλινές πόλεις, ιδιαίτερα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στη Γάζα αφού η επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά», όπως την έχουν ονομάσει οι Ισραηλινοί, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα αφού υπάρχει μαζική συγκέντρωση στρατευμάτων στα νότια.

Στο μεταξύ η Χαμάς προχώρησε σε νέες ρίψεις ρουκετών στην πόλη Ασκελόν μετά από προειδοποίηση που εξέδωσε, ενώ έχει απειλήσει ότι θα σκοτώνει έναν όμηρο (υπολογίζονται σε 100 με 150) για κάθε νέο βομβαρδισμό αμάχων. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανταλλάξει πυρά και με μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ενώ η οργάνωση από τον Λίβανο έχει πραγματοποιήσει επίθεση με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει, επίσης, ότι βλήματα έπεσαν στο έδαφός του και από τη μεριά της Συρίας.

Δείτε ive εικόνα από τη Λωρίδα της Γάζας

Νεκρά ηγετικά μέλη της Χαμάς



Δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακαρία Αμπού Μααμαρ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.

Ήταν τα πρώτα υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν από τότε που το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπεί τον θύλακα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Αμπού Σαμάλα ήταν επικεφαλής πολλών επιχειρήσεων με στόχο Ισραηλινούς πολίτες. Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν καταστρέψει από το Σάββατο περισσότερες από 22.600 κατοικίες και 10 εγκαταστάσεις υγείας και έχουν προκαλέσει ζημιές σε 48 σχολεία.

Προς χερσαία επιχείρηση στη Γάζα



Στο Ισραήλ δεν έχει γίνει ακόμη πλήρης επίσημη καταμέτρηση των νεκρών και αγνοουμένων από τις επιθέσεις του Σαββάτου. Στη νότια πόλη Be’eri, όπου ανασύρθηκαν περισσότερα από 100 πτώματα, εθελοντές με κίτρινα γιλέκα και μάσκες προσώπου μετέφεραν τους νεκρούς από τα σπίτια με φορεία.

Ένα μακρύ, φαρδύ ίχνος αίματος τραβούσε κατά μήκος του δαπέδου ενός σπιτιού όπου οι μαχητές είχαν σύρει τα πτώματα στο δρόμο από μια αιματοβαμμένη κουζίνα γεμάτη αναποδογυρισμένα έπιπλα.

«Αυτό που θέλω περισσότερο είναι να ξυπνήσω από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε ο Elad Hakim, ένας επιζών από το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ, όπου η Χαμάς είχε σκοτώσει 260 παρευρισκόμενους τα ξημερώματα.

Όπως όλα δείχνουν, η επόμενη κίνηση του Ισραήλ θα είναι μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, έδαφος από το οποίο αποχώρησε το 2005 μετά από 38 χρόνια κατοχής και το οποίο διατηρεί υπό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία, το 2007. Η πολιορκία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα θα οδηγήσε σε αποκλεισμό τς παροχής τροφίμων και καυσίμων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ