Δωρεάν σίτιση σε φοιτητές του Πανεπιστημίου - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν σίτιση σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ!

Κάθε χρόνο η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, όπως και η αντίστοιχη του ΕΚΠΑ, παρέχει δωρεάν σίτιση σε φοιτητές του πανεπιστημίου. Φυσικά, οι αιτήσεις που γίνονται δεκτές πρέπει να τηρούν κάποια κριτήρια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αριθμ. Φ5/68535/Β3 (ΦΕΚ 1965/Β/18-6-2012) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές των Α.Ε.Ι.», είναι τα πιο βασικά, αν και υπάρχουν και κάποια ακόμη.

Για να λάβει κανείς τη δωρεάν σίτιση πρέπει να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του πανεπιστημίου https://students.auth.gr.

«Κατά την ισχύουσα ως άνω νομοθεσία, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας φοιτητής ως δικαιούχος δωρεάν σίτισης, οφείλει να προσκομίσει με την αίτησή του, μεταξύ άλλων, αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για το ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα του το τελευταίο οικονομικό έτος ή, εφόσον αυτό δεν έχει παραληφθεί, τη φορολογική δήλωση (Ε1) του τελευταίου οικονομικού έτους (άρθρο 5 παρ. 1 στ. ζ της ως άνω Κ.Υ.Α.), από τα οποία αποδεικνύεται η οικονομική του κατάσταση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, αποσκοπώντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών των φοιτητών, ιδιαιτέρως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, έχει αναπτύξει, μία παράλληλη διαδικασία μέσω της οποίας παρέχεται δικαίωμα δωρεάν σίτισης σε φοιτητές που για οποιονδήποτε λόγο δεν δύνανται να υπαχθούν σε μία από τις κατηγορίες δικαιούχων της αριθμ. Φ5/68535/Β3 Κ.Υ.Α., στους οποίους συγκαταλέγονται και όσοι αδυνατούν αντικειμενικά να προσκομίσουν κάποιο από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, δήλωσε: «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με επίκεντρο τους χιλιάδες φοιτητές του, προσπαθεί παρά τις αντίξοες συνθήκες, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα προβλέποντας διαδικασίες που διευκολύνουν τους φοιτητές και εξασφαλίζουν την πρόσβαση ολοένα μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών στη δωρεάν σίτιση. Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους φοιτητές, να υποβάλουν αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για έκδοση κάρτας σίτισης».

Τα δικαιολογητικά για το ΕΚΠΑ

Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί φοιτητές/Υπ. Διδάκτορες: Η αίτηση για τo δικαίωμα δωρεάν σίτισης συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στη ιστοσελίδα sitisi.uoa.gr.Οι πρωτοετείς φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών θα πρέπει πρώτα να εγγραφούν στο τμήμα τους και μετά να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης μέσω αίτησης στη σελίδα webadm.uoa.gr. Επίσης, υποχρεωτικά οι φοιτητές όλων των κατηγοριών θα πρέπει να διαθέτουν ενεργή Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την λήψη των γευμάτων και θα σαρώνεται από αναγνώστη γραμμωτού κώδικα , ο οποίος είναι εγκατεστημένος στα φοιτητικά εστιατόρια στην περιοχή των Αθηνών και στα Ψαχνά Ευβοίας. Σημειώνεται εδώ ότι στην διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων δωρεάν σίτισης συμμετέχουν και οι φοιτητές, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε Τμήματα του πρώην ΤΕΙ Στ. Ελλάδος, και οι οποίοι περατώνουν τις σπουδές τους στο Συγκρότημα Ευρίπου. Οι φοιτητές, μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα πρέπει να επιλέγουν στο πεδίο “Αιτήσεις” τον τύπο αίτησης σίτισης που τους αφορά κατά περίπτωση. Εντός της ιστοσελίδας sitisi.uoa.grυπάρχει επιλογή που κατεθύνει στο εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής. Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, οι φοιτητές υποβάλλουν σε ψηφιακή μορφή (εικόνες σε μορφή .jpg ή ηλεκτρονικά έγγραφα σε μορφή .pdf) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία είναι τα εξής:

α) Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

β) Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας του φοιτητή.

γ) Έγγραφο Δημόσιας Αρχής ή υπηρεσιών ή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, από το οποίο να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας τους.

δ) Βεβαίωση του οικείου Ιδρύματός από την οποία προκύπτει η φοιτητική ιδιότητα του/της αδερφού/ής

ε) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Φορολογικού Έτους 2022.

στ) Βεβαίωση επιδότησης ανεργίας (όπου απαιτείται).

ζ) Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (όπου απαιτείται).

η) Αντίγραφο της πράξης συνταξιοδότησης (όπου απαιτείται).

θ) Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής (όπου απαιτείται).

ι) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του φοιτητή (όπου απαιτείται).

ια) Ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος γονέα (όπου απαιτείται).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ