Μπράβο Μίμη Πλέσσα: Έκλεισε τα 99 & αγαπά την ζωή & την Λουκίλα του - Ας μάθουμε την ιστορία του αειθαλούς μουσικοσυνθέτη μας

Γιορτάζει σήμερα ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας!

Τα 99 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Μίμης Πλέσσας. Ο συνθέτης που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην ελληνική μουσική σκηνή, γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1924.

Ο εξαίρετος συνθέτης, τραγουδοποιός, μαέστρος και πιανίστας έχει λάβει πολλά τιμητικά βραβεία, ενώ έχει διευθύνει και τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο.

Η καλλιτεχνική του πορεία και τα βραβεία

Το πρώτο του βραβείο το έλαβε όταν ήταν μόλις 28 ετών. Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα βράβευσε τον Μίμη Πλέσσα με βραβείο μουσικής το 1952. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Τότε ήταν που άρχισε να ασχολείται και με τη σύνθεση.

Ο Μίμης Πλέσσας έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, ραδιόφωνο και τηλεόραση, μέσα στη μακρά καριέρα των 50 χρόνων. Έχει συνεργαστεί επίσης με πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του.

Διακρίσεις έχει λάβει και για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα.

Ο γάμος με τη Λουκίλα Καρρέρ

Είναι παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας (Τρεις Χάριτες)

NDP

Ο Μίμης Πλέσσας με τη σύζυγό του στο Πάρκο Τρίτση, στην ονοματοδοσία του θεάτρου προς τιμήν του.

Το θέατρο, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής “Σε 30 δευτερόλεπτα” που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα, (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 - 1970. Συμμετείχε σε πλείστες διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

Έγραψε επίσης τη μουσική και τα τραγούδια για την τηλεοπτική σειρά "Τα παιδιά της Νιόβης".

Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων.

 

 

Όταν ο Μίμης Πλέσσας έγινε και χημικός

Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ .

Από το 2010 έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ είναι και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ