Εκλογές 2023: Δεύτερος γύρος αύριο για την ανάδειξη νέου δημάρχου Πατρέων - Ποιος είναι ο Κώστας Πελετίδης & ο Κώστας Σβόλης που θα αναμετρηθούν;

Οι δύο διεκδικητές

Ο νυν Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος είναι επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», την οποία στηρίζει το ΚΚΕ και ο Κώστας Σβόλης, που προέρχεται από την ΝΔ και είναι επικεφαλής της παράταξης, «Πάτρα Ενωμένη», αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Πατρέων.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών η «Λαϊκή Συσπείρωση» έλαβε 34.774 ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 39,95%, ενώ η «Πάτρα Ενωμένη» έλαβε 22.258 ψήφους και ποσοστό 25,57%.

Από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών αποκλείστηκαν η δημοτική παράταξη «Πάτρα - Σπουδαία και Πάλι», η οποία στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και η ανεξάρτητη παράταξη, «Σπιράλ».

Η παράταξη «Πάτρα - Σπουδαία και Πάλι» με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή, έλαβε 17.171 ψήφους και ποσοστό 19,73%, ενώ η παράταξη, «Σπιράλ», με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά, έλαβε 12.843 ψήφους συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,75%.

Όσον αφορά στο τι θα πράξουν οι δύο προαναφερόμενες παρατάξεις στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, η παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή, «Πάτρα - Σπουδαία και Πάλι», με ανακοίνωση που εξέδωσε, απέφυγε να ταχθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου, τονίζοντας: «Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν και κρίση και άποψη για να επιλέξουν την επόμενη Κυριακή το καλύτερο για το μέλλον της πόλης μας. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους».

Από την πλευρά της, η παράταξη του Πέτρου Ψωμά με επίσημη ανακοίνωσή της τάχθηκε υπέρ του Κώστα Σβόλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το ‘όχι στον Κώστα Πελετίδη’ την Κυριακή συνεπάγεται ‘ναι στον Κώστα Σβόλη’. Θα λέγαμε το ίδιο αν στον β’ γύρο βρισκόταν ο Βασίλης Αϊβαλής».

Καταγράφοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου, η παράταξη του Κώστα Πελετίδη ήλθε πρώτη σε ψήφους στις τέσσερις από τις πέντε δημοτικές ενότητες, ενώ η παράταξη του Κώστα Σβόλη σε μία από τις πέντε.

Ειδικότερα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήλθε πρώτη σε ψήφους στις δημοτικές ενότητες, Πάτρας, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνείκων, ενώ η «Πάτρα Ενωμένη» πρώτευσε στην δημοτική ενότητα του Ρίου.

Οι δύο διεκδικητές

Ο Κώστας Πελετίδης, γιατρός - καρδιολόγος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1998 με την παράταξη του αείμνηστου, Παναγιώτη Κοσιώνη, ενώ υποψηφιότητα για δήμαρχος Πατρέων έθεσε για πρώτη φορά το 2006, λαμβάνοντας ποσοστό 10,12%.

Στις εκλογές του 2010 έθεσε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα για δήμαρχος, λαμβάνοντας ποσοστό 16,52%, ενώ το 2014 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Πατρέων με ποσοστό 25,06% στον πρώτο γύρο και 63,53% στον δεύτερο γύρο.

Το 2019 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά δήμαρχος Πατρέων, λαμβάνοντας 40,60% στον πρώτο γύρο και 70,86% στον δεύτερο γύρο.

Ο Κώστας Σβόλης, ο οποίος είναι και αυτός γιατρός - καρδιολόγος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα στην πρώτη θέση το 2019 με την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη». Το 2022 μετά την παραίτηση τού επικεφαλής της παράταξης, Νίκου Παπαδημάτου, εξελέγη στη θέση του νέου επικεφαλής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ