Ισλανδία: Απεργούν όλες οι γυναίκες & η ίδια η πρωθυπουργός - 40% υφίστανται κακοποίηση ενώ 21% πληρώνεται λιγότερο από τους άντρες

«Πρώτα απ’ όλα, δείχνω την αλληλεγγύη μου στις Ισλανδές»

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, ανάμεσά τους και η πρωθυπουργός της χώρας, Katrín Jakobsdóttir κατεβαίνουν σε απεργία, στην Ισλανδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μισθολογικές διαφορές, την έμφυλη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Οι απεργοί ζητούν να καλυφθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, δημοσιεύοντας τους μισθούς των εργαζομένων σε επαγγέλματα που επικρατούν οι γυναίκες, και να ληφθούν μέτρα κατά της έμφυλης και σεξουαλικής βίας, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους δράστες. 

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σε μια διαδήλωση στο κέντρο του Ρέικιαβικ και πολλοί περισσότεροι θα λάβουν μέρος σε άλλες δέκα σχετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα – καθιστώντας την απεργία αυτή πιθανότατα τη μεγαλύτερη απεργία γυναικών που έχει γίνει ποτέ στην Ισλανδία. Ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει πως το γραφείο της δεν θα λειτουργήσει την Τρίτη. «Πρώτα απ’ όλα, δείχνω την αλληλεγγύη μου στις Ισλανδές», τόνισε.

Αντίστοιχη απεργία είχε γίνει το 1975, όταν το 90% των Ισλανδών γυναικών είχε απεργήσει οδηγώντας σε μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ανάμεσά τους και στην εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου.

Διαβάστε ακόμη: ποκλ φωτό & βίντεο από την απόκοσμη Ισλανδία: Η Ειρήνη Εμ. ταξίδεψε στο βασίλειο των Βίκινγκς - η κατάδυση στη Silfra, το μαγικό Βόρειο Σέλας, οι καταρράκτες - πώς αποκλείστηκε από τον παγετώνα

Η απεργία θα λάβει χώρα παρά το γεγονός ότι το 2023 η Ισλανδία κέρδισε την πρώτη θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των δύο φύλων. Εν τούτοις, σε ορισμένα επαγγέλματα, οι γυναίκες κερδίζουν 21% λιγότερα από ό,τι οι άντρες συνάδελφοί τους, ενώ 40% των γυναικών έχουν πέσει θύματα έμφυλης ή σεξουαλικής βίας. Παράλληλα, επαγγέλματα που ασκούν παραδοσιακά γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα ανθρώπων, αμείβονται πολύ χαμηλά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ