Γνωρίστε τον υγρό χρυσό της Βουλγαρίας: Γιατί μεγάλοι οίκοι μόδας ξοδεύουν 15.000 δολάρια για ένα κιλό βουλγάρικα τριαντάφυλλα;

Τα τριαντάφυλλα της Βουλγαρίας πρωταγωνιστούν σε καθιερωμένες συλλογές αρωμάτων πολυτελείας μεγάλων οίκων μόδας.

Γνώριζες ότι τα αρώματα Café Rose του Tom Ford, το Forever and Ever της Dior, το Rose Goldea Blossom Delight της Bulgari ή το The Alchemist’s Garden της Gucci έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό; Αν όχι, μείνε σε αυτό το άρθρο να μάθεις περισσότερα!

 Το λεγόμενο Bulgarian Rose oil, ή αλλιώς Rosa Damascena είναι το βασικό συστατικό που πρωταγωνιστεί στα αρώματα των παραπάνω οίκων μόδας. Χρησιμοποιούν το έλαιο που προκύπτει από αυτό το ρόδο εμπλουτίζοντας τις ιδιαίτερες και συγχρόνως μοναδικές συλλογές αρωμάτων τους. Έχει μάλιστα ακουστεί πως πληρώνουν 15.000 δολάρια για ένα κιλό του, το οποίο όμως αδιαμφισβήτητα αξίζει κάθε τιμή καθώς πρόκειται για το πιο σύνθετο Ροδέλαιο.

Το Βουλγάρικο λοιπόν Έλαιο χρονολογείται από τον 7ο αιώνα της Μέσης Ανατολής. Τοποθετείται μεταξύ των υψηλότερων τιμών στην αγορά. Το 2019 μάλιστα ένα κιλό ροδέλαιο άξιζε μεταξύ 8.200 και 9.400 δολαρίων, με λίγα λόγια ακριβότερο και από τον ίδιο τον χρυσό. Σήμερα το Βουλγάρικο Έλαιο τοποθετείται μεταξύ 10.000 και 15.000 δολαρίων. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που αποκαλείται "υγρός χρυσός της Βουλγαρίας".

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guerlain (@guerlain)

 

 

Όσον αφορά  στον τρόπο εξαγωγής του, θα έλεγε κανείς πως εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος εδώ και αιώνες. Η όλη διαδικασία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον ανθρώπινο παράγοντα παρά τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Οι εργάτες από τα χαράματα και μέχρι να βραδιάσει, προσπαθούν να συλλέγουν καθημερινά όσα περισσότερα πέταλα μπορούν προκειμένου να συμπληρωθούν περίπου 450 τόνοι μπουμπουκιών για να ικανοποιηθεί η ζήτηση της βιομηχανίας πολυτελών αρωμάτων. Ελάχιστες είναι οι εβδομάδες που διαθέτουν οι εργάτες για να συλλέξουν τα πέταλα. Χρειάζεται να προλάβουν τα πέταλα να μην μαραθούν και να μην είναι συνεπώς άχρηστα.

Λόγω του ότι η περιεκτικότητα των βουλγάρικων λουλουδιών είναι χαμηλή σε λάδι, είναι σημαντικό να εξαχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο έλαιο από αυτά. Η πρωινή συγκομιδή είναι και η πιο σημαντική καθώς όσα περισσότερα λουλούδια συλλέγονται τις πρωινές ώρες, τόσο το καλύτερο γιατί κατα τις πρωινές ώρες τα λουλούδια έχουν και την υψηλότερη συγκέντρωση ελαίου. Η διαδικασία παραγωγής έχει αρκετά βήματα και μετά την παλαίωση του ελαίου για τρεις μήνες, μπορεί το υλικό να ενσωματωθεί σε αρώματα και συνεπώς καθιερωμένοι οίκοι όπως ο Tom Ford να το χρησιμοποιήσουν στην συλλογή πολυτελών αρωμάτων τους. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ