Βραδιά Σημίτη η χθεσινή: Η Άννα Διαμαντοπούλου τον τίμησε μαζί με Ζακ Ντελόρ, Μπιλ Κλίντον, αλλά και Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου (φωτό & βίντεο)

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Χθες πραγματοποιήθηκε μια βραδιά αφιερωμένη στον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού (Ελληνικός Κόσμος) από το «ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», το «Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όλο το ΠΑΣΟΚ αλλά και "αρκετή ΝΔ" τίμησαν τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Ειδικότερα, το παρόν έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, υπουργοί, βουλευτές και ακαδημαϊκοί.

Η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν αυτή που έκανε τον πρόλογο στην ειδική εκδήλωση. 

Η κυρία Διαμαντοπούλου επισήμανε: «Η λεπτομερής αποτίμηση του έργου ενός από τους σημαντικότερους πρωθυπουργούς και τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς ευρωπαϊστές, θα αναλυθεί και θα εκτιμηθεί από τις επόμενες γενιές». «Θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε με το μυαλό μας και την ψυχή μας, έναν γενναίο, σπουδαίο, εξαιρετικά σεμνό άνθρωπο».

Eurokinissi

Στη συνέχεια της βραδιάς προβλήθηκαν βίντεο από την πορεία του Κώστα Σημίτη στην εξουσία. Επιπλέον, προβλήθηκαν και βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον Κώστα Σημίτη, τα οποία έστειλαν ο Μπιλ Κλίντον, ο Ζακ Ντελόρ μέσω του Πασκάλ Λαμί, καθώς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο χαιρετισμός του Κώστα Σημίτη:



«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Άννα Διαμαντοπούλου, τους άλλους ομιλητές και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ. Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο. Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο. Καλό βράδυ».

Eurokinissi

Στο πάνελ της εκδήλωσης βρέθηκαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας - ο οποίος συντόνιζε την συζήτηση -, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Βούλγαρης και ο πρέσβης επί τιμή Αριστείδης Αγαθοκλής. 

Eurokinissi

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ματαξύ άλλων:

"Στο θεμελιώδες ερώτημα της Ιστορίας «ποιες δυνάμεις κινητοποιούν τα έθνη;» έχουν δοθεί πολλές και ποικίλες απαντήσεις από τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη μέχρι τους σύγχρονους ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες, ανάλογα με την εποχή και τις επικρατούσες συνθήκες. Σήμερα, φαίνεται ότι η απάντηση στο θεμελιώδες αυτό ερώτημα βρίσκεται στο τρίπτυχο: «ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, ισχυρή οικονομία, αποτελεσματική εξωτερική πολιτική».

Λίγοι πρωθυπουργοί, από την Εθνική Ανεξαρτησία, το 1830, έως σήμερα, είχαν την συμβολή του Κώστα Σημίτη στην αποφασιστική ενίσχυση αυτού του τρίπτυχου, και άρα στην κινητοποίηση του έθνους."

Eurokinssi

Eurokinissi

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας στο πάνελ της εκδήλωσης.

Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άννα Διαμαντοπούλου και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Eurokinissi

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κώστα Σημίτη.

Eurokinissi

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο event.

Eurokinissi

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε, επίσης, το παρόν. Μάλιστα, μετά την εκδήλωση δημοσίευσε στα social media φωτογραφίες με τον πρώην πρωθυπουργό.

Στη λεζάντα έγραψε: "Κώστας Σημίτης: "Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας. Όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση απόψεων, αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους, ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο. Γιατί στις αλλαγές υπάρχουν συνήθως αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου όμως, ότι με προσπάθεια, με επιμονή λύνονται τα προβλήματα".



Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου στην πατρίδα και την παράταξη."


 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ