NASA: 5 έως 10 φορές περισσότερες πλημμύρες στα παράκτια: η κλιματική αλλαγή ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας -Το 2030 όσα προβλέπονταν για το 2050

Πέντε έως 10 φορές περισσότερες πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές...

Η NASA έχει προειδοποιήσει για αύξηση των ακραίων φαινομένων αυτό το χειμώνα λόγω του "Ελ Νίνιο".

Η ανάλυση της περιβαλλοντικής ομάδας της NASA επισημαίνει πλημμύρες σε περιοχές και πόλεις κοντά στις ακτές λόγω της ταχείας ανόδου της στάθμης της θάλασσας που ενισχύεται από τις επιπτώσεις του El Niño.

Σύμφωνα με τη NASA, ένα ισχυρό Ελ Νίνιο αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να αυξήσει τη συχνότητα των πλημμυρών από κύματα καταιγίδων στις πόλεις της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, βυθίζοντας δρόμους και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο υπόγειες και υπέργειες κατασκευές.

«Είμαι λίγο έκπληκτος που η ανάλυση διαπίστωσε ότι αυτά τα γεγονότα 10 ετών θα μπορούσαν να γίνουν συνηθισμένα τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Phil Thompson, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης και μέλος της επιστημονικής ομάδας της NASA για την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας, που πραγματοποίησε την ανάλυση. «Θα πίστευα ότι ίσως μέχρι τη δεκαετία του 2040 ή του 2050», συμπλήρωσε.

Οι δεκαετείς πλημμύρες είναι εκείνες που έχουν μία στις 10 πιθανότητες να συμβούν σε κάθε δεδομένο έτος. Αποτελούν μέτρο για το πόσο υψηλά γίνονται τα τοπικά επίπεδα της θάλασσας: Η έκταση των πλημμυρών σε μια συγκεκριμένη πόλη ή κοινότητα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της τοπογραφίας μιας περιοχής και της θέσης των σπιτιών και της υποδομής σε σχέση με τον ωκεανό. Οι δεκαετείς πλημμύρες μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ταξινομεί ως μέτριες πλημμύρες, με πλημμύρα δρόμων και κτιρίων και πιθανή ανάγκη εκκένωσης ανθρώπων ή μεταφοράς αντικειμένων σε υψηλότερα εδάφη.

Η ανάλυση των παράκτιων πλημμυρών της NASA διαπιστώνει ότι μέχρι τη δεκαετία του 2030, κατά τη διάρκεια των ισχυρών χρόνων του Ελ Νίνιο, οι πόλεις στη δυτική ακτή της Αμερικής θα μπορούσαν να δουν έως και 10 από αυτά τα 10ετή γεγονότα πλημμύρας. Μέχρι τη δεκαετία του 2050, το ισχυρό Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε έως και 40 περιπτώσεις αυτών των γεγονότων σε ένα δεδομένο έτος.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ