Aυτό είναι το σουρεαλιστικό εξοχικό σπίτι του Nταλί - Σε ένα γραφικό ψαροχώρι της Κόστα Μπράβα με λαβύρινθους και split levels (φωτό - βίντεο)

Δείτε εκπληκτικά πλάνα

Η κατοικία του Σαλβαδόρ Νταλί στις ακτές της Κόστα Μπράβα, στην Καταλονία της Ισπανίας, είναι σήμερα μουσείο αφιερωμένο (φυσικά) στη ζωή και το έργο του διάσημου καλλιτέχνη του 20ου αιώνα.

Ο Νταλί αγόρασε τη δεκαετία του 1930, μια μικρή καλύβα για ψάρεμα στο μεσογειακό χωριό Πορτ Λιγκάτ (Portlligat) και με τη σύζυγό του Γκαλά τις επόμενες δεκαετίες επανασχεδίασαν και επέκτειναν το κτίσμα ενσωματώνοντας παρακείμενα κτίρια.

σπιτι νταλι

Το σπίτι του μετρ «Casa Dalí» είναι τόσο σουρεαλιστικό όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί:  εσωτερικός χώρος σαν λαβύρινθος, με στενούς διαδρόμους και εναλλαγές επιπέδων παντού, καθώς και παράθυρα διαφορετικών σχημάτων με θέα στον κόλπο του Πορτ Λιγκάτ, ιδιόμορφα εξωτερικά χαρακτηριστικά κατά μήκος της εισόδου, αφηρημένα διακοσμητικά και μία γιγάντια πόρτα σε σχήμα αυγού, μοτίβο που εμφανιζόταν επανειλημμένα στο έργο του Νταλί.

Ο Νταλί έζησε και εργάστηκε από την κατοικία στην Κόστα Μπράβα το δεύτερο μισό της ζωής του, μέχρι τον θάνατο της αγαπημένης του Γκαλά το 1982,  δημιουργώντας κάποια από τα πιο γνωστά έργα τέχνης του, εμπνεόμενος από το φως και την ατμόσφαιρα της ισπανικής ακτής.

φαλι

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Oscar Tusquets Blanca, φίλο του καλλιτέχνη,  ο Νταλί «υποστήριξε ότι ήταν ο πρώτος Ισπανός που είδε τον ήλιο να ανατέλλει» όταν μετακόμισε στο μεσογειακό χωριό.

Διαβάστε ακόμη: Salvador Dali ο Ben Kingsley - Gala η Barbara Sukowa: Daliland, η ταινία για τον ιδιοφυή «τρελάρα» καλλιτέχνη (φωτό & βίντεο)

Η κατοικία, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο είναι γεμάτη με έπιπλα που επιμελήθηκε η Γκαλά, αντικείμενα που συγκέντρωσε το ζευγάρι και έργα τέχνης του Νταλί.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ: salvador-dali.org

Σαλβαδόρ Νταλί

Ο Σαλβαδόρ Νταλί (11 Μαΐου 1904 - 23 Ιανουαρίου 1989) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού, στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ού αιώνα και μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Νταλί συμμετείχε στη δημόσια έκθεση του Δημοτικού Θεάτρου τού Φιγέρες, το 1919. Το 1921 έχασε τη μητέρα του από καρκίνο, ενώ μετά το θάνατό της, ο πατέρας του παντρεύτηκε την αδελφή της, γεγονός που δεν αποδέχτηκε ο Νταλί, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα εγκαθίσταται στη Μαδρίτη όπου και ξεκινά τις σπουδές του στην Ακαδημία των Τεχνών (Academia de San Fernando).

Διαβάστε ακόμη: Νina Suri : Oι πιο ελαφριές τσάντες στον κόσμο μόλις 400 γρ έχουν έμπνευση τον Νταλί τον Γκάουντι & τον Πικάσο ! - Ότι πιο εντυπωσιακό έχω δει (ΦΩΤΟ)

Το 1982 ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας του απονέμει τον τίτλο του μαρκήσιου. Την ίδια χρονιά, στις 10 Ιουνίου πεθαίνει η Γκαλά, γεγονός που προκαλεί έντονη θλίψη στον Δαλί, ο οποίος αποπειράται να αυτοκτονήσει.

Ο Νταλί πέθανε τελικά από καρδιακό επεισόδιο στις 23 Ιανουαρίου του 1989 στην πόλη που γεννήθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα στο Μουσείο του στο Φιγέρες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ