Vintage pics: Η Τζάνις Τσόπλιν το 1970, γυμνή, μεθυσμένη και «φτιαγμένη» - Η φοβερή τραγουδίστρια που έφυγε στα 27 της από ηρωίνη (φωτό & βίντεο)

Οι γυμνές φωτογραφίες της Janis Joplin λίγους μήνες πριν πεθάνει, τις τράβηξε ο Βραζιλιάνο φωτογράφος, Ricky Ferreira, που την φιλοξενούσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο

 

Η Τζάνις Λυν Τζόπλιν (Janis Lyn Joplin, 19 Ιανουαρίου 1943 - 4 Οκτωβρίου 1970), αποκαλούμενη "Μαργαριτάρι", ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της ροκ μουσικής και της μπλουζ και μία από τις πιο επιτυχημένες και ευρέως γνωστές γυναίκες ροκ σταρ της εποχής της.

Ήταν επίσης ζωγράφος, χορεύτρια και ενορχηστρώτρια μουσικής. Ήλθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αρχικά ως τραγουδίστρια των Big Brother and the Holding Company (Ο Μεγάλος Αδελφός και η Εταιρία Κεφαλαίων) και αργότερα με σόλο καριέρα, με συγκροτήματα όπως οι Kozmic Blues Band (Κόζμικ Μπλουζ Μπαντ) και οι Full Tilt Boogie Band (Φουλ Τιλτ Μπούγκι Μπαντ).

Κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα στούντιο άλμπουμ (εκ των οποίων ένα μετά θάνατον). Θεωρείται η καλύτερη, ίσως ερμηνεύτρια του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής.

Οι γυμνές φωτογραφίες στην παραλία της Κοπακαμπάνα

Σχεδόν άγνωστη στη Βραζιλία, ο τραγουδίστρια βρέθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να διασκεδάσει κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού, να κάνει ηλιοθεραπεία και προσπαθώντας να ξεφύγει από την ηρωίνη, που τότε ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς στη Νότια Αμερική.

Όμως τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Έπινε σαν τρελή, έκανε σεξ στην παραλία, τραγούδησε σε ένα πορνείο και παραλίγο να την κλείσουν στη φυλακή.

Από μικρή, είχε εθιστεί σε όλα, ποτό, αμφεταμίνες, κοκαΐνη, μεθαδόνη, ηρωίνη και οτιδήποτε θα την έκανε να τρελαθεί. Ο μοναδικός της φίλος πέθανε στο Βιετνάμ. Έσκιζε τα ρούχα της στη σκηνή και έλεγε ότι, αφού «έκανε έρωτα» με χίλια άτομα σε μια παράσταση, επέστρεφε στο δωμάτιό της και κοιμόταν μόνη.

Οι φωτογραφίες είναι από έναν Βραζιλιάνο φωτογράφο, τον Ricky Ferreira, ο οποίος φιλοξένησε την Janis Joplin στο διαμέρισμά του: «Α, ήξερε ότι ήταν ιδιοφυΐα. Θα μπορούσε να την λιθοβολήσουν, αλλά είχε επίγνωση του ρόλου της ως καλλιτέχνη, ήξερε ότι ήταν υπέροχη.

Είχε όμως μια καταθλιπτική πλευρά, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Την απέρριψαν στο Πορτ Άρθουρ του Τέξας, όπου γεννήθηκε γιατί έβγαινε μόνο με μουσικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαύροι. Ήταν εύθραυστη, πολύ ταλαιπωρημένη, πολύ πεσμένη. Είχε χαρούμενες στιγμές, γελούσε σαν κοριτσάκι, αλλά είχε μια δύσκολη ζωή.

Διαβάστε ακόμα: Τζάνις Τζόπλιν: Η ροκ τραγουδίστρια που συγκλόνισε με το θάνατό της στα 27, τον κόσμο της μουσικής-2 εβδομάδες αργότερα έφυγε και ο Τζίμι Χέντριξ

Τώρα, φανταστείτε αυτή τη γυναίκα να έρχεται στη Βραζιλία εκείνη την εποχή! Τι ήταν για εκείνη η Βραζιλία; Τι είναι η Βραζιλία για τον μέσο Αμερικανό; Φίδια στους δρόμους, Ινδοί με τα οπίσθιά τους; Φανταστείτε, το 1970, στη μέση της στρατιωτικής δικτατορίας! ”

Οκτώ μήνες αφότου ήρθε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Janis Joplin πέθανε, σε ηλικία 27 ετών, στην ίδια ηλικία με τους Jim Morrison, Jimi Hendrix και Brian Jones.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ